Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco Essential (2011)

Uitvoering | MiTo 1.3 JTDm Eco Essential |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Alfa Romeo Mito essential 1.3 JTDm
Ik heb begin dit jaar (2019) mijn tweede Alfa Romeo gekocht, voor de Mito reed ik een Volkswagen take up! die mij uiterst goed beviel echter vanwege de lange afstanden die ik rij wou ik graag een volwassener auto met wat meer opties zoals cruise.
De auto heb ik gekocht bij 126.000 duizend en nu 15.000 duizend kilometer later wil ik mijn eerste review delen.
Groot onderhoud: 129.976km
Bij aanschaf werd al snel duidelijk dat er een beurt moest worden uitgevoerd, ik heb daarom bij een Vakgarage groot onderhoud laten uitvoeren. Ook is er vervangen de brandstoffilter en remvloeistof, verder geen bijzonderheden.
Pech bij: 131.000km ±
Enkele weken laten voelde ik tijdens het rijden dat de koppeling plots niet zo soepel meer was, had ik dan op de koppeling gereden vroeg ik me nog af? Helaas stond ik 5 minuten later stil met het koppelpedaal vast en uiteraard een vaste bak, probleem bleek de koppelingdrukgroep te zijn en de koppelingsplaten. De berger vertelde dat dit ook kan voorkomen bij nieuwe autos, oftewel domme pech.
Nu inmiddels bij 141.000 duizend geen rare dingen meer gehad met de auto, wel heb ik af en toe dat er een lampje begint te branden melding: controleer remsysteem of controleer gloeibougies. Allemaal korte storingen maar opgelost door Alfa's self healing techniques, nee geintje maar de elektronica is niet super.
Bij temperaturen kouder dan 10 graden start de auto wat minder makkelijk en stoot de motor en toerenteller eventjes in het wild, maar dat is na enkele seconden weer weg. Ook heeft de auto veel last van windgeruis maar dat is verder niet storend maar wel het melden waard.
Het verbruik hangt uiteraard af van mijn rijstijl maar ook van de temperaturen bij koud weer. Zoals elke auto en deze helaas deze ook, bij de afgelopen hete zomerse dagen haalde ik 750km op een tank en bij koude winterdagen net 625km op een tank.
Algemeen ben ik wel heel blij en vertreden met mijn Mito, er is wel een en ander voorgevallen en aan de hand maar wat je ervoor terug krijgt zoals de rijeigenschappen en looks is geweldig.
Volgende week (4 september) word de auto weggebracht voor diagnose want de kilometerstand blijft knipperen, hierover snel een update mocht er wat uitkomen en anders schrijf ik weer een review over 15 duizend kilometer.
Reparaties Bij 141,956km
Ik had de auto heengebracht vanwege het blijven knipperen van mijn kilometerstand, de reden was een storing in het radio systeem en iets met de canbus. Volgens de monteur geen probleem en zeker niet ernstig, zolang ik me er niet te aan erger wil ik er mee door rijden. Als ik het wel wou oplossen of de radio laten opsturen of een nieuwe aanschaffen, maar alles werkte verder nog dus ik vond het niet nodig.
Raar maar waar sinds zondag 15 september is het plots weer verdwenen, prachtig een auto die zichzelf geneest!
Wel waren er een paar dingen (zoals verwacht) kapot, de veerpoortlagers L+R waren af/stuk ik hoorde ze bij koudere temperaturen ook ''kloppen''.
Tevens was ook rechtsachter de wiellager kapot en deze is dus ook vervangen, kortom niks te ernstig gewoon onderhoud en slijtage gevoelige delen kosten totaal 365,84 .
Fotos toegevoegd van accessoires bij 143,083km
Ik heb laten monteren:
- chromespiegelkappen
- dorpellijstset RVS
- Italiaanse raamsticker
Kosten totaal: 325,-
Leer ingebouwd bij 145,574 km
Ik wou altijd al eens leer in de auto en nu maar de (dure) stap ondernomen, het mooiste (gebruikte) setje van misschien wel heel Nederland voor 800.- laten inbouwen.
Reparaties bij 145,742 en 147.197
Mijn USB poort voor de multimedia werkte niet meer, reden was dat er een storing in het Blue en me systeem zat, verder problemen met de gloeibougies en ook gelijk deze maar laten vervangen.
Groot onderhoud bij 148.630
Omdat ik veel connecties heb in de auto wereld is onderhoud voor mij spotgoedkoop, daarom opnieuw een grote beurt laten uitvoeren zodat de wagen weer even mee kan.
Alle filters vervangen en uiteraard nieuwe motorolie.
Verder een nieuw record gehaald betreft het verbruik, nu 810km gereden op 52 liter diesel premium. Ik heb de motor een injectoren reiniger gegeven dit helpt ook zeer bij het tegen gaan van het stotteren bij een koude start.
APk 6 januari bij 150550
Altijd spannend de apk, de keurmeester grapte nog dat hij er wel zo door zal gaan na alle reperaties..........
Nee, maar het viel mee alleen linksachter de wiellager kapot.
Totale kosten 240,- euro.
25-1-2020
Nieuwe ketting set bij 151.555km
De ketting begon te tikken en heb hier gelijk een nieuwe set op laten zetten bij een Alfa specalist, tevens de multi riem laten vervangen.
Kosten totaal 580,- euro
Auto verkocht bij 156000 omdat ik te weinig meters maak voor een diesel.