Alfa Romeo Giulia 2.9 V6 Quadrifoglio (2021)

Alfa Romeo Giulia 2.9 V6 Quadrifoglio (2021)

UitvoeringGiulia 2.9 V6 Quadrifoglio
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2025

Wat-een-ma-chi-ne

BASTARDO FORTUNATO
Giulia numero sei... Inderdaad, zes Alfa Giulia's in mijn Alfa-carrière. Zo'n 20 jaar geleden een Giulia uit 1972 gehad (nooit weg moeten doen, maar er wordt nog steeds goed voor haar gezorgd) en daarna achtereenvolgens: misano blauwe Veloce uit 2018, een Verde visconti Veloce uit 2022 en toen kocht ik wat ik alleen maar kan omschrijven als de ultieme Alfa van de laatste 20 jaar: de Giulia Quadrifoglio. Misano blauw, matchte heel mooi met de Giulietta van mijn partner in dezelfde kleur. Alleen bleek die niet helemaal 100%. Garage destijds was zo beleefd en correct om die terug te nemen en te ruilen voor een witte. Die witte was wel heel erg fijn, puntgaaf en compleet (staat te koop bij Avanti in Nunspeet, aanrader), maar die kleur doet te weinig voor een Giulia. En zo zijn we bij Giulia nummer zes: een Verde Montreal Quadrifoglio uit 2021, gekocht bij hetzelfde Avanti, onvolprezen Alfist! En dat deze Q de mijne is, maakt mij een... zie aanhef

AANKOOP
Zoals aangegeven, was de koop bij Avanti, net als de voorgaande keren, een feest. Eerlijk, open, alleen correcte auto's, lage KM-stand, helemaal op de punt gezet, zoals dat heet. En als je toch in Nunspeet winkelt, dan ga je ook even langs Squadra tuning, zodat je Q voorzien wordt van twee updates:
- vermogen naar +- 550 pk en koppel naar 700 nm;
- schakelprogramma opnieuw geprogrammeerd, waardoor de driveability van de Q heel veel prettiger wordt;
Verder start-stop uitgeschakeld, net als de optie om op 3 cilinders te lopen, uitlaatkleppen kunnen nu naar eigen zin helemaal open. Kortom: helemaal af.

AANDACHT
Daaraan kom je niks te kort. Wat een kleur is Verde Montreal in het daglicht en helemaal in de zon. Foto's grijpen de diepte van de kleur niet, dat moet je in het echt zien. kennelijk deelt menig weggebruiker die mening: duimpjes, foto's en zelfs video's zijn al gemaakt tijdens het rijden.

RIJDEN
Vanzelfsprekend rijdt dit op vrijwel alle fronten zo bizar lekker. Ten eerste omdat alles nog goeddeels analoog gaat. Geen elektrische ondersteuning, geen eindeloze schermen met dito instellingen, geen onnodig piepende ADAS. Je trek de Q aan, en je gaat. Daarbij helpt het dat de Giulia 1.600 kg weegt, waardoor elke PK maar 2,9 kilo in beweging hoeft te zetten. Dat zijn serieuze sportwagencijfers en dat merk je dus ook.

Ongeveer 550 pk op de achterwielen doet uiteraard ook wonderen. Daarbij is de Q "veiliger" te rijden dan ik eerst dacht. Zolang je rijdt met de kennis van zaken die bij hard rijden met sterke auto's hoort (toespoor, camber, wanneer op het gas, condities van het wegdek, je banden en vooral je niet gedragen als een jobbo) kun je heerlijk sturen met de Q. Ook als je de achterkant voelt gaan, blijft alles prima controleerbaar. Geen auto om bang voor te zijn, maar toon wel het respect.

Binnenwegen zijn echt het terrein van de Q. Met een stuuruitslag van links naar rechts van 2 rondingen, stuurt de Q bizar scherp in. De besturing is enorm licht, maar dat went snel, want tegelijk is de besturing zeer accuraat. Spelen met je stuurinput, rem, gaspedaal en de schakelflippers (enorm, tactiele alu flippers aan de stuurkolom vast, zoals het hoort) maken van elke rit over een bochtig stuk weg een groot genot.

DAGELIJKSE AUTO
Bij al dat heerlijks is dit dus ook gewoon onze dagelijkse auto. Dat laat de Q zich allemaal prima welgevallen. Comfortabel, ruim, goede kofferbak, betrouwbaar, alleen niet erg zuinig. Met 1L op 8km is het een feest aan de pomp voor de NL Staat. Zeker omdat je ook het beste ron98 tankt van een premium brandstof.

TOEKOMSTIGE KLASSIEKER
Wis en waarachtig. Nog niet zo zeker als de Q met handbak (die gaan al richting de € 100k), maar goed onderhouden met niet al te veel kilometers, zullen deze auto's straks gewild zijn. Wij zijn er in elk geval heel, heel erg zuinig op. De laatste echte 100% ICE Alfa? Ik hoop het niet, maar waarschijnlijk is het wel...

Het geluid, hoe kan ik dat nou vergeten?

De V6 van deze Alfa, met de eindbestemming van alle verbrande dinosaurus via 4 uitlaten: kippenvel. De Q heb ik voorzien van een systeem waarmee je de kleppen in de uitlaat kunt openen op afstand. Daardoor kunnen ze ook bij de start open. Alleen al de koude start met de uitlaatkleppen open, is een feest voor de buurt, ehhh oren.

Daar komt bij dat je toch altijd ergens in je hoofd het idee hebt dat je rondrijdt met een Ferrari blok in het vooronder. Veel verhalen zijn te lezen over "het is het blok van de Ferrari California min 2 cilinders". Dat is niet helemaal correct.

De motor deelt de 90 graden blokhoek en de boring en slag van de V8 uit de California en de 488, maar daar houden de overeenkomsten mee op. Wel is de motor ontworpen door ex-Ferrari engineer Pivetti en doordat de kenmerken overeen komen, ervaar je al rijdend en luisterend wel het "idee" dat je in een 4-deurs baby-Ferrari rijdt, maar het is dus geen Ferrari V8 min 2. Klinkt desondanks nog steeds hemels: veel beter wordt geluid van een V6 niet.

9,5