Alfa Romeo 75 (1990)
Bouwjaar | 1990 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Autoplezier
De Alfa 75 blijft altijd terug keren in mijn auto leven, dit is onderhand al de 4e 75 waar ik mee rijdt. De eerste kocht ik in 1998 een champagne 2.0 twinspark. Wat een beest was dat zeg, altijd nerveus en voor je het wist reed je al 150 km/h op de snelweg,120 rijden was gewoon irritant omdat je voet dan zo hoog moest houden, de 2e was een 1.8 ie die in 2002 werd aangeschaft, die was een stuk tammer maar sturen deed die supergoed. De 3e was een 1.8 turbo aangeschaft rond 2003, die was supersnel maar die had achteraf gezien schade aan de voorwiel ophanging daar ben ik gewoon mee besodemieterd onder het mom vervang je remblokken dan trekt ie niet meer naar rechts ( dat was met de 1.8 ie ook het geval en die stuurde prima na vervanging van de remblokken.) Deze had echter schade en dat wist de verkoper uit Grou niet, want hij reed er zelf mee op dat moment, en ja een echte 75 specialist merkt dat natuurlijk niet🤔. Toch nog ff een sneer dus🫠. Nu bij de huidige 75 begon het weer te borrelen hij zou en moest er komen, een Alfa koop je niet met je verstand, eerder zonder verstand, maar met hart en ziel, en als die dan stuk zou gaan, dan breng je hem naar een goede monteur en laat je de auto lekker verzorgen. Waarom eigenlijk een Alfa 75? Omdat ik gewoon een groot liefhebber ben van de transaxle Alfa,s motor voorin koppeling, bak en differentieel ineen achterin, drift lekker! De 75 die ik nu heb is Spaanse import met een 1.6 met 2 dubbele webers en rap dat ie is, ik denk zelfs sneller dan de 1.8 ie. Super mooi is ie (nog) niet maar wel vrij van roest. Waarom dan geen degelijke Duitser? Omdat iedereen al Duits rijdt en ik vind het leuk om auto's te hebben waar er niet veel (meer) van zijn, ik heb nu ruim 3 maand deze 75 en ik ben nog geen andere tegen gekomen 😁👍. Kijk alleen al naar het logo van Alfa Romeo en je weet eigenlijk al dat je hem moet hebben. Dit is zo zoetjes aan mijn 10e Alfa waar ik mee rijd en dan heb ik ook nog 2 donor Alfa's gehad, welke waren dat dan? Nou te beginnen met de 75 2.0 ts, 33 1.7 ie 2x, 164 2.0 ts 8v, 164 2.0 ts 16v ( de 8 klepper is een leukere motor) Alfasud1.5 qv, 156 facelift 1.8 ts 16v, 75 1.8 ie, 75 1.8 turbo, 75 2.0 ts (donor) 33 1.3 ( donor) en mijn huidige 75 1.6. De 75 is dus een rode draad door mijn Alfa leven en dat is geen toeval. Het model met de dikke wigvormige lijnen het interieur is toch veel, maar dan ook veel beter dan wat andere merken brachten in die tijd, hoewel Citroën daar ook dikke credit van mij krijgt, mss nog wel eigenzinnige dan Alfa's, maar het vermogen en prestaties van de Alfa's uit die tijd waren toch een flink stuk meer en beter dan vergelijkbare auto's uit die tijd.