Alfa Romeo 164 Super 2.0 Twin Spark (1996)
Uitvoering | 164 Super 2.0 Twin Spark |
Bouwjaar | 1996 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
De 164 is een heerlijke auto!
Mijn 1e aanraking met de 164 was in begin jaren 90, toen mn pa een zwarte 164 2.0 TS uit 1988 gekocht had en er zonder grote problemen +- 10 jaar in gereden heeft. Het beestje had bij verkoop ruim 3 ton op de klok staan. De auto zag er nog goed uit en had nauwelijks roest en dat na 14 jaar!
Voor mij had de 164 zich dus al ruimschoots bewezen een goede en betrouwbare auto te zijn.
De 2e aanraking met de 164 was eigenlijk een treurig moment. Op een mooie warme juni dag in 2008, vloog mijn 33 16v tijdens het rijden spontaan in brand, door een geknapte benzineleiding bij het benzinefilter. Komt helaas vaker voor bij de 33. De motorruimte had flinke brandschade en was dus niet de moeite meer te herstellen.
Er moest dus op korte termijn een vervanger komen voor de 33 en na wat zoeken was de keuze gevallen op een 156 of de bordeaux rode 164. De vraagprijs van de 164 was 2750 euro goedkoper dan de 156 en ik vind de kleur echt heel mooi, dus eerst de 164 maar bekeken. Na uitvoerig de auto op van alles geinspecteerd te hebben en een proefrit, kwam ik niet verder dan een defecte schokdemper, defecte thermostaat, niet werkende achtermistlichten, matige voorbanden, matige einddemper en een matig werkend airco display. De auto had nog maar 1 maand apk maar had wel een hagel nieuwe koppeling. Verder had de auto geen achterstallig onderhoud en werkelijk alles deed het nog, zelfs geen defecte lampjes.
Ik was ondanks de puntjes voor de apk (2 voorbanden, schokdemper en mistachterlichten) erg enthousiast geraakt en de auto voelde betrouwbaar. Was ook belangrijk, want we zouden er 2 weken later mee met vakantie gaan.
Heb nog een paar honderd van de prijs gelult, want ik wilde hem gelijk meenemen en zou de apk dan voor eigen rekening nemen. Vervolgens een zaterdag gesleuteld en 450 euro aan kosten armer, weer een verse apk d'r op en rijden maar....
Geheel zonder problemen en uiterst comfortabel met vakantie gegaan. Wel viel me op dat de TS aardig wat olie verbruikt, wat deze motor overigens niet vreemd is. Het olieverbruik kwam met een snelle autobahnrit (160-180km/h) uit op 1 op 1500. Het brandstofverbruik viel me dan weer ruimschoots mee en kwam op dezelfde rit uit op 1 op 10 en dat bij ruim 160+! Ook de topsnelheid is uiteraard getest en kwam gewoon uit op 212 GPS km/u bepakt en bezakt met 2 personen. Dit stemde mij erg tevreden want dat betekent namelijk dat ik ervan uit kan gaan dat alle 146 pk's nog aanwezig zijn in het fijne TS blok.
Olie
Beurtje gedaan:
olie en filters
Bougies vervangen
multiriem en looprol vervangen
kosten: 200 euro
Olieverbruik is na de oliebeurt met goede olie gedaald. Lust nog steeds wel een slok hoor, maar toch, het gaat de goede kant op!
problemen
Auto wilde niet meer aanslaan, er brandde een lampje van de startonderbreker. Na wat hulp van mede 164 rijders en wat proberen kwam ik uit op een defect relais. kosten: 0 euro, had nog verschillende relais van de 33 liggen en die bleken hetzelfde te zijn
Het airco display ging steeds slechter de cijfers weergeven, dus heb ik deze met een gereviseerd exemplaar omgeruild tegen betaling van een heel schappelijke 125 euro.
Voor de komende APK verwacht ik geen noemenswaardige problemen. Wel zal de airco bijgevuld moeten worden, want echt koud wordt die niet meer.
APK
Zoals vermeld verwachtte ik geen problemen met de APK en de auto is weer goedgekeurd voor een jaar. Aircoservice en nieuwe remschijven en blokken gedaan, dus de airco is weer goed koud en klaar om weer naar een vakantie adres te sturen.
kosten voor remschijven en blokken, aircoservice en APK: 420 euro.