Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 8v Distinctive (2009)
| Uitvoering | 159 Sportwagon 1.9 JTDm 8v Distinctive |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand laatst | 75.000 km |
Eerste kennismaking met Alfa Romeo
Na 3 jaren in een (te) kleine Ford Fiesta kreeg ik in juli het verlossende bericht van mijn werkgever dat ik een nieuwe firma-wagen mocht bestellen. Door mijn promotie kreeg ik nu toegang tot een mooier segment van wagens. In de firma waar ik werk wordt er door de fleet-afdeling niet met budgetten gewerkt, maar met een strikte lijst van wagens, waarbij de motorisatie en de opties reeds door de fleet-afdeling zijn vastgelegd. Exterieur en interieur kleuren mogen zelf gekozen worden, en elke extra optie die je wenst toe te voegen dient vooraf volledig aan de leasing-maatschappij betaald te worden. De lijst waartoe ik op mijn niveau toegang kreeg, bevatte een uiteenlopend assortiment van auto's. Te kleine auto's (met onze zoon hebben we veel plaats nodig) zoals BMW 116d of een Audi A3 1.6TDI; Grote auto's zonder emotie (Skoda Superb, Ford Mondeo); Maar gelukkig ook mooie én grote auto's zoals de Volvo S40/V50 1.6D DRIVe Topline + Motion Pack (dus full option) of, mijn keuze, de Alfa Romeo 159 (Berlina of Sportwagon) 1.9 JTDm Eco Corporate, met Lederen interieur, 16" aluminium velgen, Blue&Me NAV, automatische Airco, Cruise Control etc...
Dit is mijn eerste ervaring met Alfa Romeo, en ik moet eerlijk toegeven dat ik in eerste instantie zelfs niet aan een Alfa dacht. Dit heeft alles te maken met de 'negatieve bijklank' die Alfa Romeo nog steeds met zich meedraagt. Maar omdat het een firmawagen is, waaraan ik toch niets moet betalen, én omdat een collega van mij, die ook met een Alfa 159 rijdt, vol lof over zijn auto sprak, heb ik er toch ook een proefrit mee gemaakt. Ik was onmiddellijk verkocht. De auto is weliswaar niet de grootste, maar absoluut de mooiste van de lijst. Ik heb weliswaar nog maar 1.300 km gereden, maar ik ben nog steeds 100% overtuigd dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Geen vuiltje aan de lucht in deze auto en voorlopig blijken alle Alfa-geruchten maar spook-verhalen. Geen rammeltje te horen, alle elektronica werkt zoals het moet en qua afwerkingskwaliteit kan hij gerust en zonder blozen naar een BMW of een audi gaan staan.
De ontvangst door de garage (Mertens in Wolvertem) was zeer vriendelijk, de Alfa stond er in de showroom onder een rood laken dat er met veel Hollywood-allures werd afgehaald. Een beetje "over the top", maar kom, ik vond het absoluut wel leuk! ;-). Daar stond hij dan te blinken in Nero Carbonio (zwart metaallak) met zijn grijze leren zetels. Super mooie combinatie! Na wat uitleg over de wagen, over de leasing maatschappij en het synchroniseren van de gsm met het Blue&Me systeem, kon ik de baan op. Wat me wel wat tegen viel was dat de diesel-tank volledig leeg was. De garage raadde me zelf aan om binnen de 10km de tank vol te gooien (er ging dan ook 68 liter diesel in!). Toch niet al te netjes vind ik. Aangezien de diesel toch door de firma wordt betaald, hadden ze van mij gerust de tank mogen volgooien en de rekening naar m'n baas mogen sturen ;-).
Na de eerst tank-beurt (op 11km waarvan de laatste 3 redelijk angstig owv lege tank) kon ik de snelweg op richting huis. Wat onmiddellijk opvalt is de enorme stilte die in het interieur hangt. Op de snelweg in 6e versnelling draait de motor bij 120km/u ongeveer 1.950 toeren, wat een enorme rust geeft aan het interieur. Het valt me ook enorm op dat de motor zeer veel kracht heeft bij lage toeren. Om de motor wat te laten inwerken, schakel ik de eerste 2.000km steeds rond 2.500 toeren, maar heb eigenlijk nog nooit het gevoel gehad dat ik daardoor trager dan gewenst moest rijden en/of optrekken.
Het is de lichtste diesel-motor uit de Alfa 159, maar eigenlijk heb ik daar totaal geen problemen mee. De auto is snel genoeg. Bij schakelgedrag zoals hierboven beschreven kan je het (normale) verkeer gerust voorblijven. Uiteraard kan je een dikke BMW of een getunede Golf niet bijhouden, maar dat hoeft niet voor mij. Trouwens, als er zo'n 'patser'-auto naast mij staat aan de lichten die duidelijk maakt dat hij een sprintje wil trekken, heb ik er meer plezier van om, als het groen wordt, rustig te wachten en dan op m'n gemakje te vertrekken ;-). Laat die speelvogels maar rustig doen ;-).
Het verbruik viel in eerste instantie wat tegen, rekening houdend met het feit dat het hier om de 'Eco' versie gaat. Het gemiddelde verbruik van mijn eerste rit naar huis (ongeveer 60km) had hij een gemiddeld verbruik van 9 l/100km (= 1 op 11). Maar naarmate de kilometers vorderen verbetert dit wel. De "A-Tripteller" blijft doortellen en staat momenteel op een algemeen gemiddelde van 7.4 l/100km (= 1 op 13.5). De "B-Tripteller" reset zichzelf automatisch bij elke rit, en daarbij kan ik duidelijk zien dat een stadsrit, die af en toe snelheden tot 70 à 80 toelaat, maar steeds weer remmen en optrekken, enorm belastend is voor het verbruik, dan stijgt de meter zeer snel naar 12 l/100km (= 1 op 8). Snelwegritten aan 130km/u op cruise-control in z'n 6de levert een gemiddeld verbruik van 6.5 à 7 l/100km (1 op 14 à 15). Al bij al zal het dus wel meevallen denk ik. Maar nogmaals, ik moet de diesel niet zelf betalen, dus het zal me in principe worst wezen ;-).
De koffer-ruimte (die door de familie-uitbreiding een half jaar geleden, redelijk belangrijk was) is in pure cijfers niet zo groot, maar ze heeft een gemakkelijke vorm, en doordat het koffer lager ligt dan de laaddrempel, kan je een samsonite-koffer perfect op z'n kant zetten zonder dat deze boven de rugleuning van de achterbank komt piepen. Je hebt dus minder snel de indruk dat de wagen volgepakt zit als bij bv. een Volvo V50 (hier is de hoogte van de koffer-bodem tot aan de zij-ruiten bedroevend klein). De kofferklep is aan de kleine kant, maar opent enrom ver, dus daar heb ik nog geen hinder van ondervonden.
Bespreking Blue&Me NAV
Op basis van enkele reacties wil ik even mijn ervaringen met het Blue&Me NAV systeem van Alfa beschrijven.
Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit voorstander ben geweest van Navigatie-systemen die enkel met pijlen en voice-commando's werken. Ik zie ook graag op een kaart waar ik heen moet. Maar aangezien ik de opties niet zelf kon kiezen, en deze optie door mijn werkgever was geselecteerd zit het Blue&Me NAV systeem wel in m'n auto.
Blue&Me:
Het Blue&Me systeem op zich werkt prettig, op voorwaarde dat je er een beetje gewend aan wordt, want eerlijk gezegd, de bediening kan je moeilijk intuitief noemen. Het Blue&Me systeem wordt bediend door de knoppen op het stuur, en wordt weergegeven op het centrale display tussen toerenteller en snelheidsmeter. Dat is een mooi groot display, waarvan er spijtig genoeg maar 1/3 wordt gebruikt om door de menu's te scrollen. Als ze het volledige schermpje zouden vullen zou eea al veel duidelijker worden. Nu ja, dat went uiteraard en ik slaag er reeds in het systeem blindelings te bedienen. Ik weet ondertussen wel welk menu-item wanneer te voorschijn komt.
Het Blue & Me systeem gebruikt de bluetooth technologie voor de handenvrije mobiele gesprekken, en heeft een USB-aansluiting in het handschoenenvakje. Het B&M systeem kan dus gebruikt worden voor handenvrij bellen, het kan gebruikt worden als media-player voor MP3's af te spelen die op een media-player/memory stick staan en aangesloten zijn op de USB-poort in het handschoenenvakje, je kan je adresboek van je telefoon kopieren naar de auto (of een voor een indien gewenst) en bij sommige gsm-modellen is ook een berichtenlezer die kan worden gebruikt. Voor de Blue&Me NAV systemen is er uiteraard ook een navigatie-functie aanwezig. Het hele systeem kan ook via voice-commando's worden gebruikt.
Handenvrije communicatie:
Deze functie werkt zéér goed! Heel helder geluid, mijn gesprekspartners verstaan mij ook heel goed en hebben eigenlijk geen last van het feit dat ik handenvrij bel.
Contacten kopieren:
Op het moment dat je gsm wordt gekoppeld met het Blue&Me systeem van de auto, vraagt het systeem of je alle contacten wil kopieren. Bij mij werkte dit echter niet. (ik gebruik een HTC Touch Cruise II). De verkoper die mij het systeem liet zien stond versteld en probeerde het met zijn eigen HTC (en iets ouder model) en dat werkte wel. Hij raadde me dan ook aan om een update te doen van mijn gsm, maar ik heb het hele systeem nog niet aan de praat gekregen.
Je kan echter ook contacten manueel aan de auto toevoegen. En aangezien het in een HTC gemakkelijk is om een heel aantal (veelgebruikte) contacten samen te selecteren en te verzenden, heb ik het maar op deze manier opgelost en heb momenteel dus geen behoefte aan een volledige kopie van mijn contacten. Maar bij gelegenheid ga ik wel nog eens proberen dit aan de praat te krijgen.
Voice-command
Via voice-command kan je dan gesprekken plaatsen. Het is niet nodig om op voorhand voice-commando's in te spreken en op te slaan. Je drukt gewoon op de 'voice' toets en zegt: "Bel Jan Smith" waarna de auto antwoord "Jan Smith, wilt u hem bellen thuis, werk of mobiel?" waarna je dan rustig antwoord: "Mobiel". De auto antwoord dan weer: "Jan Smith Mobiel, wilt u hem bellen?". En simpel "Ja"-antwoord start het gesprek. Maar je kan evengoed onmiddellijk zeggen: "Bel Jan Smith Mobiel", waarna je heel wat heen-en-weer gebabbel met de auto vermijd ;-).
Dat is momenteel de enige voice-funtie die ik gebruik, maar naarmate de kilometers en mijn ervaringen vorderen zal ik deze topic zeker aanvullen.
Media-Player:
De media-player kan je activeren via de knoppen op het stuur of via de 'cd' toets op de radio indien er geen CD geladen is.
Standaard krijg je bij het Blue&Me NAV-systeem een USB stick van 2GB waarop de kaarten van je NAV systeem zijn geladen, deze nemen echter nog geen 200MB in beslag, waardoor je 1.8GB over hebt om muziek op te plaatsen. Indien gewenst kunnen steeds grotere opslag-apparaten worden gebruikt (geen ervaring mee).
Je kan de muziek selecteren op "Map", "Playlist", "Genre", "Artiest" of "Alles". Aangezien ik mijn playlists vanuit iTunes gewoon in aparte mappen op de stick heb gezet, kies ik steeds voor "Map" waardoor ik dan verschillende playlists kan spelen.
Maar hier komt het zéér zwakke punt van het systeem bovendrijven... ik gebruik thuis iTunes en koop zeer veel muziek op iTunes... en deze muziekbestanden zijn beveiligd en aldus NIET af te spelen op het Blue&Me systeem. Het systeem speelt alleen onbeveiligde MP3 en WAV bestanden. Geen AAC of MP4 bestanden. In tijden waarin er redelijk veel aandacht wordt besteed aan illigale MP3-handels en waarin officiele downloadbare muziek zoveel mogelijk wordt gepromoot, is dit toch wel een zwak punt. Uiteraard kan je alle muziek eerst op een CD'tje branden en achteraf terug importeren naar MP3, maar waar zijn we dan mee bezig??
Een iPod of andere MP3-speler kan ook worden aangesloten op het systeem, maar dan moet je de speler wel instellen als 'hard-disc', zodat het Blue&Me systeem de bestanden kan lezen, en ook hier leest het enkel de onbeveiligde bestanden. Jammer... zeker een gemiste kans!
Berichten-lezer:
Hier kan ik geen info over geven want de berichtenlezer werkt niet samen met HTC. Wat ik eigenlijk wel vreemd vind aangezien het Blue&Me systeem van Microsoft afkomstig is en een HTC ook op Microsoft draait... vreemde logica, want sommige Sony-Ericssons of Motorola's doen dit wel perfect.
NAV:
De navigatie kan worden gestart via de toetsen op het stuur, maar ook via een 'NAV' toets in de dakhemel boven de binnenspiegel. Het navigatie-systeem is echter redelijk beperkt. Er kunnen geen 'nieuwe' adressen worden ingegeven tijdens het rijden, je moet dus helemaal stilstaan. Zelfs niet in de file, want bij elke meter die je vooruitgaat, kan je helemaal terug opnieuw beginnen. Tijdens het rijden kan er wel gekozen worden voor recente bestemmingen, nuttige plaatsen, aankomst-info, positie voortuig en navigatie-onderbreken. Ik geef dus op voorhand alle mogelijke bestemmingen al in, waardoor ik tijdens het rijden eventueel kan wisselen of kan aan en uit zetten als ik een stuk van de weg ken.
Het systeem werkt met voice-commando's en met pijlen. De pijlen en voice-commando's zijn (tot nu toe) steeds heel duidelijk. Ik ben nog niet verkeerd gereden. Maar ik vind het storend dat de muziek steeds volledig wordt 'gemuted' als er een voice-commando wordt gegeven. Dus geen voice-over, maar volledig muziek weg en dan 'sla binnen 100m rechts af', terug muziek, dan volledig muziek weg 'sla NU rechts af', terug muziek, na de bocht muziek terug volledig weg en 'volg de weg voor x km'. Daar wordt je na verloop van tijd wel een beetje gek van. Zeker als het een leuk nummer op de radio is of als er een interessant gesprek wordt gevoerd.
Het is een systeem dat goed is voor een occasionele navigatie-rit, maar ik zou het zeker niet aanraden voor dagelijks gebruik, daarvoor is het gebruik te omslachtig, te ingewikkeld en niet snel genoeg.
Het volume van de navigatie-stem hangt samen met het volume van de verkeers-info en andere externe audio-bronnen en kan in de instellingen van de auto-radio worden ingesteld. Het is echter geen 'dynamisch' volume, maar vast. Ja kan gewoon kiezen hoe hard het moet staan, maar staat niet in functie van het volume van de muziek die momenteel speelt. Stel je stelt als volume '10' in. Werkt prima als je overdag op de snelweg zit met muziek op, iedereen wakker etc. Maar als je 's nachts of 's avonds van vrienden naar huis rijdt, vrouw half aan het slapen, kindje slaapt, muziek staat zacht op 1 of 2, en de verkeersinfo of de navigatie komt ertussen op 10, dan schiet iedereen wakker!
Persoonlijk heb ik Tomtom-software op mijn HTC staan omdat ik in mijn vorige auto geen gps had zitten. Ik vind het Blue & Me systeem redelijk goed omdat ik toch wel enkele normale MP3's via de media-player kan afspelen, en omdat de NAV onmiddellijk een fix heeft op zijn positie, terwijl ik met mijn Tomtom soms lang moet wachten. Dit komt omdat ik maar heel af en toe navigatie nodig heb, en dan is het wel leuk dat hij onmiddellijk zijn positie vind. Als ik echter op vakantie ga, of een verre rit zal maken, zal ik zowiso mijn tomtom terug gebruiken owv de veelzijdigheid en gebruiksgemak.
Het is op zich een redelijk goed systeem, Blue&Me zou ik zowiso kiezen, al is het maar voor de handenvrije bluetooth carkit, die werkt echt goed. Blue&Me NAV, daar zou ik geen geld aan geven, kies dan voor een tomtom, die 100 keer beter en veelzijdiger is.
Algemene update
Na 5.000km blijft het een super wagen! Fantastische rijders-auto.
Het verbruik is gezakt tot gemiddeld 7.2 l/100km (13.82 km/l). Het is vooral het file-rijden dat het verbruik doet stijgen, want gewone (file-loze) ritten op de snelweg en op gewone buitenwegen geeft steevast een gemiddeld rit-verbruik van ongeveer 6.5 l/100km (15.38 km/l), terwijl file-ritten van bij mij thuis tot op het werk (ongeveer 25km) een gemiddeld verbruik van 8.58 - 13.5 l/100km geeft, afhankelijk van de drukte op de weg (tussen 1 op 12 en 1 op 7.5).
De grijze binnenbekleding van de wagen is super mooi. Het enige nadeel is dat de kofferbak ook grijs is... En het slechte weer van de laatste dagen heeft serieus zijn sporen nagelaten in mijn koffer-bak. Vooral de vuile wielen van de kinderwagen zijn een ramp. Allé, een ramp... 't is gewoon even wachten tot alles droog is en dan stofzuigen en het is terug proper, maar toch, geeft op zo'n momenten geen propere indruk. Voor kerst toch even een rubber koffermat vragen aan vrouw-lief ;-)
Ik heb de indruk dat de bestuurder-stoel af en toe een beetje piept op hobbeltjes, bijrijders merken er nauwelijks iets van (tenzij ik hen erop wijs), maar zelf vind ik het soms enerverend omdat ik er dan op begin te letten. Zal ik zeker laten nakijken als ik eens bij de dealer binnenspring voor mijn rubberen mat! --- UPDATE 27/01/2010: het piep-probleempje heeft zichzelf opgelost. De rubberen koffermat is zalig, gewoon even met nat afspoelen en het vuil is weg en ziet er allemaal terug netjes uit. Toch even meegeven dat de originele alfa-rubberen koffermat NIET paste! De dealer adviseerde me om met een mes de overtollige stukken eraf te snijden, maar daarvoor koop je geen originele mat hé. Dus heb ik me voor de helft van de prijs een 'op maat te snijden' koffermat gekocht, en die doet het prima! ----
Heb ik al eens gezegd dat de auto zo ongelooflijk stil rijdt? Zelfs op in België hoogst illegale snelheden (150-160) blijft het interieur de rust zelve, de motor draait dan 2.500 toeren ongeveer en het enige dat je hoort is het wind-geruis, en afhankelijk van de kwaliteit van de weg een klein beetje banden-geluid. Maar dit blijft steeds binnen de perken!
Momenteel heb ik wat last met de bluetooth functie van de Blue&Me, maar ik vrees dat het aan mijn telefoon ligt, want als ik de telefoon herstart lukt het elke keer wel, en andere functies op de telefoon doen ook wel eens lastig, dus dat ligt (gelukkig) niet aan mijn (mooie) auto ;-) --- UPDATE 27/01/2010 --- Dit ligt dus wel aan de auto ;-) Onlangs kreeg ik de optie 'media-speler' niet meer te zien in mijn menu en als ik de dealer daarvoor aansprak zei hij me het volgende: " Het blue&me systeem komt van Microsoft. Windows moet je ook af en toe eens herstarten. Dus moet je dat met dit systeem ook soms eens doen. Koppel je batterij even af voor 10 seconden en het probleem is opgelost". En idd. 10 seconden batterij afkoppelen en alles werkt weer naar behoren. Blaam voor Alfa-Romeo of voor Microsoft? Ze zullen het elkaar wel verwijten zeker? ---
In januari trek ik ermee naar de alpen voor een weekje ski-pret. Daarna zal er zeker een update volgen over de berg-prestaties, de beschikbare bagage-ruimte en de betrouwbaarheid in deze koude omstandigheden (hoewel... zoals het weer er nu voorstaat zal het niet bijster koud zijn ;-)) Tot dan!
Wintervakantie
Dit verslag wordt saai... auto heeft het voortreffelijk gedaan, geen enkele klacht... de auto zelf wordt echter nooit saai, het blijft een zalige machine.
Toch enkele ervaringen die ik met jullie wil delen:
1. Verbruik:
Tijdens de 2.270km heb ik gemiddeld 7.8 l/100km verbruikt. Tijdens de heenrit was dit 8.5, tijdens de terugrit 7.2. Waar het verschil zit? Geen idee, misschien omdat het heenrijden stijgen is en het terugkomen dalen? Verder zou ik niets kunnen bedenken. De auto was even zwaar geladen, mijn vrouw heeft in het terugrijden ongeveer evenveel gereden als in het heenrijden (zij rijdt zuiniger ;-)) en de weersomstandigheden (wind etc.) waren volgens mij ook te vergelijken.
Het verbruik valt m.i. nog goed mee, rekening houdende met de hoge snelheid waarmee sommige trajecten in Duitsland werden afgelegd en het feit dat we een thule-koffer op het dak hadden staan en de auto afgeladen vol zat.
2. Snelheid
Zoals ik reeds in mijn bespreking van de Blue&Me NAV heb aangegeven, heb ik een Tomtom Live gebruikt voor langere ritten (zoals deze) en wat me opviel was het grote verschil tussen de snelheid op de Tomtom en op de Alfa-snelheidsmeter (vb: Alfa 165 - Tomtom 150). Ik moet zeker eens uitzoeken waar dit aan ligt. Ofwel is de Tomtom fout, ofwel ligt het aan het gebruik van de winterbanden (maar die hebben dezelfde maat als mijn zomerbanden, dus dat zou het niet mogen zijn), ofwel heeft mijn snelheidsmeter een serieuze afwijking. Ach ja, boetes zullen dan steeds voordeliger dan verwacht uitvallen ;-)
4. Winterbanden/grip
Ik heb winterbanden van Pirelli (die ik overigens maar 82 euro per band heb betaald) en die hebben een super dienst bewezen. Onze chalet lag aan het einde van een 4km lang bergweggetje waar geen 2 wagens konden kruisen en dat geregeld ondergesneeuwd was. Ik heb nooit mijn kettingen moeten leggen. Voorzichtigheid is uiteraard geboden, want te veel gas geven resulteerde resoluut in gripverlies, maar met een gematigde rechtervoet en voldoende gezond verstand hebben die winterbanden de Alfa met mijn kostbare gezin altijd veilig boven/beneden gebracht.
5. Q2 - ESP/VDC
Ik heb eens ergens gelezen over het Q2-systeem van Alfa, dat een uitbreiding zou zijn op het ESP (VDC voor Alfa). Ik weet niet of het ESP was of Q2, maar een van die twee systemen hebben tijdens onze vakantie toch een paar blutsen uit mijn auto weten te houden. Tijdens een van de ritjes naar onze chalet (bergopwaards) verloor ik tijdens een haarspeld-bocht naar rechts de grip over mijn voorwielen (te veel gas gegeven terwijl ik eigenlijk nog voldoende snelheid had...). Toen ik de auto richting afsluiting zag glijden, greep er ineens een systeem in en remde mijn rechter-achterwiel af, zodoende dat de auto mooi terug in de richting van de weg keek, en ik (door gas te minderen) mooi terug grip kreeg en voort de berg op kon rijden! Geweldig systeem!
Om het niet te saai te maken, ga ik vanaf nu enkel nog een update posten als er iets NIET goed is aan de auto, want hoewel het een fantastische auto is, het mag geen advertentie worden hé ;-)
Verbruik vs. banden
Sinds 2 weken terug mijn zomerbanden laten monteren (Michelin Energy Saver banden), en voila, mijn verbruik is terug gedaald van 7.5à7.7 l/100km naar 7à7.2 l/100km.
Toch een duidelijk verschil vind ik! 0,5 l/100km door een andere bandenkeuze!
Verder niets te melden, karretje rijdt super! Enkel misschien het feit dat ik VOLLEDIG gestopt ben met het Blue&Me Navigatie-systeem te gebruiken, ik werd er gewoon helemaal onnozel van dat de muziek elke keer volledig wegvalt als 'mevrouw' iets wil zeggen (op drukke kruispunten wel 5 keer per minuut). Leve Tomtom dus ;-)
Rijden in de hitte - Vakantie
Het is een tijdje geleden dat ik nog een update heb gepost over de Alfa, maar het is natuurlijk zinloos om alles te blijven herhalen. Daarom post ik enkel dingen die nuttig kunnen zijn voor mensen die over de aanschaf van een dergelijke wagen nadenken.
In juli zijn we met het gezinnetje voor 2 weken naar zuid-europa getrokken. Eerst naar Kroatie (België - Duitsland - Oostenrijk - Slovenië - Kroatië) voor een weekje, daarna naar Firenze (Kroatië - Slovenië - Italië) waarna we weer naar huis reden (Italië - Zwitserland - Frankrijk - Luxemburg - België). Je ziet het ;-) Een heel 'tour d'europe' :)
Wat kan ik hieraan toevoegen? De auto gedraagt zich schitterend in warme (lees: hete) omstandigheden. In het heenrijden spijtig genoeg wel wat files gehad voor de Oostenrijkse tunnels terwijl de zon broeihard aan het schijnen was. De meeste mensen legden hun motor stil en dekten hun voorruit af om het in de auto niet té heet te laten worden als we weer eens een half uurtje gewoon stil stonden. Maar omdat wij met een kindje (1.5j) in de auto zitten liet ik koppig gewoon mijn motor draaien, kwestie van de airco aan te kunnen laten en de temperatuur in de auto aangenaam te houden. Wel, ik heb de temperatuur van het koelwater nauwlettend in het oog gehouden, en die is nooit boven de 90° gekomen (niet bij het stilstaan in de hitte met draaiende motor, ook niet bij het klimmen tegen volle snelheid -de momenten dat we konden doorrijden heb ik dan ook doorgereden-).
Ook als de (zwarte) auto in deze hete landen een dag in de volle zon heeft staan broeien, moest ik de airco geen 2 minuten laten draaien of de auto was al heerlijk fris vanbinnen. (airco stond trouwens op 24,5°, kouder zou ons alleen maar ziek gemaakt hebben denk ik).
Dus qua prestaties en betrouwbaarheid nogmaals een dikke pluim voor de auto!
Qua bagage: het is en blijft natuurlijk een 'life-style' auto en geen ruimte-wonder. Als ik een passat of een mondeo had gehad, had ik gemakkelijk alles in de koffer onder het afdekzeiltje gekregen, maar omdat ik graag door mijn achterruit kijk, heb ik ook voor de zomer toch maar een dakkoffer meegenomen. Ongelooflijk hoeveel extra bagage een klein dreumesje allemaal oplevert ;-)
Ah ja, het verbruik: Over de hele afstand België - Kroatië - Italië - België hebben we 254 liter verbruikt over een afstand van 3.590km (= 7.07 liter/100km) met een dakkoffer, vele snelle stukken, regelmatig file, veel stilstaand draaien van de motor owv airco etc... Al bij al niet zo slecht denk ik.
Ah ja, nog 1 ding: ik heb in die afgelopen 35.000 km geen enkel, maar dan ook geen enkel echt mankement gehad, zelfs geen lampen moeten vervangen (ik rij continu met mijn lichten aan, dus die branden al 35.000km zonder vervanging!!) Een heel betrouwbare auto! Alleen had ik in het begin af en toe een klein gepiep in de auto, maar dat is verdwenen en over de Blue&Me navigatie spreek ik me niet uit, die gebruik ik gewoon niet meer ;-)
Nog steeds zorgenloos
Tijd voor een (korte) update.
Eigenlijk valt er niet veel te vertellen, behalve dan dat de auto het fantastisch doet. Na 50.000km en 1 onderhoudsbeurt (op 35.000km) is er nog steeds niets op aan te merken. Onlangs nog mijn rechter koplamp moeten laten vervangen, maar die laat ik gewoon continu branden (linkse is rond 38.000 km vervangen dacht ik), dus dat vind ik ook netjes uitgehouden.
Wij hebben sinds november ons tweede kindje mogen verwelkomen, en ik moet nu toegeven dat de auto echt wel te klein geworden is. Ik moet de grootst beschikbare thule-koffer op mijn dak plaatsen om alles mee te krijgen als we een weekje weggaan. De kofferruimte is niet klein te noemen hoor, maar als je enkel de (dubbele) kinderwagen al in de koffer steekt, dan zit die bijna vol ;-). Als je wat wikt en weegt over wat mee te nemen en wat niet zal de kofferruimte wel volstaan, maar ik neem graag alles mee waar ik aan denk. Conclusie... hoewel het een fantastische rijdersauto is, en ik er absoluut nog niet het minste probleempje met heb gehad, zal ik toch niet meer voor Alfa-Romeo (of andere soortgelijke auto's... audi A4, BMW 3 etc) kiezen, maar eerder voor iets mono-volume achtig. Neemt niet weg dat mensen met minder behoefte voor ruimte wel perfect gesteld kunnen zijn met deze wagen!
Verbruik
Ik heb aan deze review de effectieve verbruikscijfers toegevoegd vanaf begin maart 2011.
Ik moet er wel aan toevoegen dat ik de laatste tijd serieus aan het doorrijden ben (zou ik dringend moeten afleren), dus vandaar dat het verbruik ook wat hoger ligt dan normaal denk ik...
Eerste
Na 21 maanden en 65.000km treedt de eerste (kleine) onregelmatigheid op tijdens het rijden. Bij het afremmen krijg ik trillingen in mijn stuur die volgens mij afkomstig zijn van mijn linker voorwiel. Morgen gaat mijn auto naar de dealer om dit probleem op te lossen en ik zal daarna deze post updaten om jullie te laten weten wat het probleem juist inhield.
Verder is het nog steeds een fantastische wagen, net zomervakantie achter de rug en met 2 kindjes en een grote dakkoffer lukt het qua bagageruimte ook nog steeds (nipt, maar het gaat). Mijn eerdere opmerking over het wisselen naar een monovolume staat even on hold, aangezien ik het meerendeel van de tijd toch alleen in de wagen zit, en voor die 4 of 5 keer per jaar dat we met vakantie gaan, zie ik een volledig volgepakte wagen wel door de vingers :). Wanneer ik toch het merendeel alleen in de wagen zit geniet ik vooral van het leuke rijden en het mooie design van de auto.
Vrijdag volgt de update met het verslag over het garagebezoek. Oh ja, vorige week nogmaals een koplampje vervangen. Ik verwacht dat de andere kant ook wel snel zal volgen. De vorige vervanging was ook na ongeveer 30 à 35k km. Verder nog geen andere lampjes of iets dergelijks moeten vervangen. Nog nooit olie moeten bijvullen of andere 'mankementjes gehad', dus een zeer betrouwbare auto!
====== update =======
Mijn wagen heeft vooraan nieuwe remschijven gekregen, deze oude waren blijkbaar al versleten. Het probleem is nu dus ook van de baan. Toen ik net bij de garage buiten reed was het wel even schrikken dat de wagen niet zo goed remde, maar na enkele rem-manoevers kwam de bijtkracht van de remmen terug. Waarschijnlijk lag dat aan de nieuwe schijven en remblokken.
Einde in zicht
Het einde van de Alfa-ervaring bij ons is in zicht. Niet dat het een slechte ervaring was hoor. De auto is fantastisch! Geen enkel mankement, geen enkele storing, fantastische rijdersauto. Alleen nogal klein voor een gezin met 2 kindjes.
Aangezien ik carrière-gewijs een nieuwe uitdaging heb aangenomen, zal dus ook de auto wijzigen. Vanaf december dus een nieuwe baan en dus ook een nieuwe auto. Aangezien het wat groter mocht, hebben we ineens de beslissing genomen om dan maar héél groot te gaan ;-) Het is een Ford Galaxy 2.0 TDCI Ghia in het Zwart geworden met Business Pack, Audio Pack 3, Winter Pack, Electronische handrem, Opbergpack 2 en BLIS. Het gaat om een stockwagen die dus reeds bij de dealer staat te wachten tot ik hem ga ophalen.
Vorige maand het 70.000km onderhoud gehad en daar is niets uit voortgekomen, gewone olie-wissel en de standaard ondehoudswerken, maar verder niets. Misschien heb ik echt geluk gehad, en had ik one of a kind Alfa, maar ik heb geen enkel probleem gehad. Wel heeft de wagen een serieus verbruik (zie mijn verbruiksmonitor) maar dat kan wel heel goed aan mijn rijstijl liggen. Hoewel... als ik écht moeite doe, krijg ik hem maar met moeite onder de 7 liter, dus echt zuinig kan je deze 'eco' versie bezwaarlijk noemen.
Vaarwel beste Alfa, je hebt het fantastisch gedaan, ik heb je regelmatig (zoniet altijd) op je staart getrapt en je hebt geen krimp gegeven. Maar ik kijk wel uit naar het comfort van een grote ruime wagen waarbij ik niet moet letten op: "wat nemen we dit weekend mee?"
PS: wat ik niet ga missen is het Blue&Me NAV GPS systeem :)
-- Update 17/11: de auto is ingeleverd en heeft mij 75.000km aangenaam vervoerd --
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Occasion Test: Alfa Romeo 159 (2008) vs Ford Mondeo (2008)

Test: Alfa Romeo 159 Sportwagon 1750 Turbo - Renault Laguna Estate 2.0 16V

Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 16V Progression (2009)

Eindelijk: dit is de Cupra Raval!