Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 8v Business (2007)
Uitvoering | 159 Sportwagon 1.9 JTDm 8v Business |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
UIteraard ben ik in de eerste plaats gevallen op het uiterlijk. Heb lang getwijfeld tussen de Volvo V50 en de Alfa 159. Moet eerlijk zeggen dat ik de Volvo iets comfortabeler vond rijden... Uiteindelijk bleek de kofferruimte van de alfa ruimer dan de v50 en vond ik de Volvo iets te oubollig voor iemand van 30 jaar.. Voor de vergelijkende test hadden we tijdens de proefritten de kinderwagen meegenomen. Deze paste makkelijk in de 159, terwijl we bij de v50 de wielen moesten demonteren (tot mijn grote verbazing eigenlijk, want in de Ford Focus Wagon (mod, 2002) van mijn vrouw past ie wel...) Met het enigzins oubollige imago en de kleine kofferbak was de v50 uit beeld.
Qua rijgedrag en prestaties vind ik de Alfa goed presteren. Het vermogen is aan de minimale kant, maar niet te weinig. Mag ook niet meer verwachten gezien ik het instapmodel van de dieselmotor heb.. Gezien de 1550kg die hij mee moet slepen valt het zeker niet tegen. Het brandstofverbuik daarentegen vind ik wel heel erg tegenvallen... Deed mijn Peugeot 406 nog 1:17 gemiddeld, de Alfa rijdt maar 13 kilometer op een liter..(en dan rijd ik nog rustig ook!!) Wellicht dat dit nog iets beter wordt na als de motor wat beter is ingelopen.
Verder vind ik de ruimte tussen de achterbank en de voorstoelen minimaal, vooral met het plaatsen van een kinderzitje tegen de rijrichting in houdt het niet over. (maarja, je kiest niet voor niks een Alfa 159, had ook een Citroen Picasso kunnen nemen...) Heb duidelijk voor het model gekozen, en niet op de eerste plaats voor een praktische auto.
Een minder puntje aan de auto vind ik de voorstoelen.. Het zitvlak is erg lang, wat voor mij (met m’n 1.72m) zo maar net past. Verder heb ik er lang aan de stoel moeten stellen en draaien voordag ik de goeie zit te pakken had.. en nog steeds moet ik toegeven dat m’n 406 lekkerder zat.. Maargoed, heb tot nu toe eigenlijk nog nooit lekkerder gezeten in een auto dan in een Fransman.
Al met al ben ik tot nu toe zeer tevreden over de auto. Moest in het begin even wennen aan het feit dat slles wat stugger en harder is dan bij een Fransman, maar ben blij dat ik voo rde 159 gegaan ben.
geen