Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.750 TBi Distinctive (2010)

Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.750 TBi Distinctive (2010)

Uitvoering159 Sportwagon 1.750 TBi Distinctive
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2011

Een echte gentlemen's auto

Na 9 jaar werd het tijd om de 156 1.8TS in te ruilen. Ik wilde al een tijdje meer power en finesse. Eigenlijk wilde ik de 156 houden want de auto beviel me zo goed.

Maar na goed nadenken toch besloten te gaan voor een nieuwere Alfa. Heb goed gekeken naar de Guiletta ...maar nee de nieuwe neus. Ik kan er maar niet aan wennen.

De 159 met z'n agressieve look bleef maar aan me trekken. En uiteindelijk besloten te gaan voor de 1750tbi. Een jaartje oud dus de kop was er vanaf.

De eerste 1750tbi die ik bekeek was direct liefde op het eerste gezicht. Even wennen aan de kleur en ook even wennen aan uitvoering. Van een Berlina naar een Sportwagon. Ik moet er nog steeds aan wennen :)

12 april 2011 was het zover. Ik kon de auto ophalen bij Motorhuis Alphen a/d Rijn. Niks dan lof voor de dealer. De 156 heb ik netjes in kunnen ruilen.

De eerste rit naar huis was gelijk een feest. Wat een motor is die tbi toch. In elke versnelling een duw in je rug. Niet goed voor het verbruik uiteraard. Dat is zo wie zo al stevig. Over de 2800km die ik nu gereden heb is het verbruik 11.17l/100km. Stevig dus. Maar goed de auto krijgt ook regelmatig de sporen. Straks maar wat zuinigheidsritjes proberen.

Wat me bevalt ten opzichte van de 156;
- stuk comfortabeler. Er is toch veel verbeterd.
- de afwerking is goed, niet altijd netjes ...maar ja Italiaans he!
- het vermogen/koppel

Er zijn ook mindere punten aan de 159. Een bekend euvel en ook ik heb er last van. De lastige eerste versnelling. Ik moet echt een Squadra kuurtje doen (wat ook gaat gebeuren).

Wat slordige afwerkingen die ik makkelijk kan fixen maar nog niet heb gedaan.

En ik mis een navigatiesysteem. Tsja je kunt niet alles hebben toch.

Tot nu toe erg tevreden dus.
Binnenkort het vervolg op deze review.

Het vervolg

Inmiddels staan er nu 44000km op de teller. Het gaat hard ....de auto ook :)

Inmiddels wat wijzigingen gedaan. De auto is op bezoek geweest bij Squadra Tuning. Doel om de auto een betere drivebility te geven en de reactie op het gaspedaal te verbeteren. Beide opties zijn gelukt. Dat er dan nog een boel pk's en koppel bij gekomen zijn was mooi meegenomen. Bij benadering is er nu zo'n 235pk en 380nm beschikbaar.

Ook rijdt de auto nu op Michelin Alpin winterbanden. Heb gekozen voor dezelfde maat als de zomerbanden (die op waren) 225/50/17.

Daarnaast zit er een aftermarket Xenon HID kit in. Ik heb gekozen voor 5000k als kleurtemperatuur. Bijna af-fabriek (= 4300k), voldoende wit licht en zeker niet 'sjonnie' achtig. Niet mijn stijl.

Het verbruik blijft pittig, zo'n 11.47l/100km. Gelukkig is dit mijn 2e auto en blijft de schade dragelijk aan de benzinepomp.

Tot zover deze review.

Weinig bijzonderheden

We zijn 51.172km en 1928liter benzine verder.

Van het voorjaar heb ik 18 inch WSP (een replica van de 19 inch TI velgen) laten monteren. Op deze velg heb ik de SportContact3 liggen in de maat 225/45/18.

Het rijden bevalt nog steeds uitstekend. Het enige dat ik nog niet heb kunnen doen is de auto los laten in Duitsland. Dat moet toch echt een keertje gaan gebeuren. Dit wil overigens niet zeggen dat er nog geen (in NL) hoogst illegale snelheden zijn bereikt ;-)

Tussenbeurt

Aangezien de Alfa mijn 'fun' auto is, rij ik niet zo heel veel km's per jaar. Ik schat dat 12.000km de max is met deze auto.

Ondertussen heb ik de auto meer dan anderhalf jaar. En ja toch tijd om de auto voor een beurt naar de garage te brengen.

Aangezien de fabrieksgarantie verlopen is heb ik besloten de auto bij Nissan Koops in onderhoud te doen. Kom al jaren (vanwege de Qashqai van mijn vrouw) bij deze garage en ze leveren altijd netjes het werk af.

Voor de Alfa heb ik samen met een medewerker een tussenbeurt samengesteld. Ik was hierdoor vooraf op de hoogte van de werkzaamheden en de daarbij behorende kosten.

Incl. het omleggen van de wintervelgen/banden was ik 540 euro kwijt. Hier zit wel dure olie bij. Maar ja ik heb nu eenmaal niet de handig en ruimte/gelegenheid om zaken zelf te doen dus dit was slikken.

Verder rijdt de 159 nog steeds als nieuw. Lekker betrouwbaar draait de auto haar km's.
Ik heb alleen de blue&me firmware een upgrade gegeven.

Dus geen bijzonderheden. Nog steeds een fijne auto om mee te rijden en van te genieten.

Geen bijzonderheden, dan maar wat getallen

Ik heb echt, maar dan ook echt, niks te melden. De 159 is gewoon een betrouwbare, functionele auto.

Mis ik dan niks? Nou nee ...want het rijden is en blijft een genot. Maar toch 1 melding; geen enkel druppeltje olie toevoegen. Dat was met de 156 toch wel anders.

Maar hier de getalletjes, alles vanaf de aankoop op 13-04-2011.

[Brandstof]
Ik heb voor 5059,01 euro getankt bij de pomp.

[Belasting]
Ik heb 1658 euro afgedragen aan vadertje staat.

[Banden/velgen]
Ik heb 2710,32 euro uitgegeven aan nieuwe banden, nieuwe zomervelgen (18 inch), opslag en wisselen van banden (zomer/winter).

[Verzekeringen]
Aan WA/CASCO en rechtsbijstandverzekering heb ik 1190,25 euro uitgegeven.

[Onderhoud]
Hier was ik tot nu toe 534,13 euro voor kwijt.

[Tuning]
Een Squadra Tuning kuurtje kostte me 550 euro. Wel lekker meer peeekkaaas en koppel.

Verkocht

De laatste review ...een beetje verlaat maar sinds Maart 2014 is deze mooie tbi ingeruild. En binnen een paar weken ook weer doorverkocht.

Met heel veel plezier deze Alfa gereden maar toch mis ik hem niet. Ik rij namelijk nu in een Porsche Boxster 987. Met 300pk was ik de power van de Alfa snel vergeten.

Ik wilde graag weer in een cabriolet rijden en dat is me gelukt met de Porsche.

7,5