Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sport (2009)

Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sport (2009)

Uitvoering159 1.9 JTDm 16v Sport
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2016

Aanschaf Auto

Na jaren Opel te hebben gereden ben ik door de auto van mijn vriendin (Alfa Romeo 147) stiekem toch wel verliefd geworden op Alfa's. Met mijn Astra GTC heb ik best wel veel garage bezoekjes gehad (2x aircopomp, dynamo, enz) en haar Alfa 147 1.9JTD heeft ondanks alle verhalen over Alfa nauwelijks problemen.

Ondertussen ben ik op zoek gegaan naar de 159. Eisenpakket 150 PK JTD, het gewicht is toch ruim 1500 kilo, sedan uitvoering, niet meer dan 125.000km, op de teller, bekleding van leer, navigatie ingebouwd en dealer onderhouden was nog een lastige. Maar uiteindelijk 150km verderop eentje gevonden.

Deze dealer heeft hem niet zo netjes afgeleverd waardoor 2x terug ben moeten gaan totdat alles naar wens was.

Nieuwe banden

Er zaten zomerbanden op de auto en dat was bij aanschaf bekend. Bij aanschaf heb ik daar ook korting voor gekregen. De banden waren echter zo kaal dat ik gekozen heb voor 4 nieuwe Pirelli Cinturato P7 225/50/R17. Niet goedkoop maar wel top rij ervaring.

Eerste onderhoud

Eerste grote onderhoudsbeurt met APK en complete airco servicebeurt. Geen grote problemen met de auto maar wel 2 nieuwe remschijven en 4 nieuwe remblokken moeten plaatsen. Normale slijtage. Auto daarnaast gecontroleerd op roestvorming maar die is niet aanwezig. Binnenkort gaat hij naar een speciaal poetsbedrijf om de auto mooi te laten polijsten.

Wel een kritische kanttekening over het verbruik van deze auto. Met 1 op 13 is het niet heel erg zuinig voor een diesel.

Fransman rijdt mijn Alfa aan en rijdt door

Bij een hypermarkt in Frankrijk heeft een Fransman mijn Alfa op de neus aangereden en is doorgereden. De schade is voor het oog groot maar dankzij de goede bescherming van de belangrijke onderdelen is het na provisorisch reparatiewerk toch mogelijk om naar Nederland te rijden waar de auto weer helemaal in orde wordt gemaakt. Wat betreft de veiligheid komt nu duidelijk naar voren waarom deze auto zo goed scoort. Ik heb 2 foto's toegevoegd van de schade.