Alfa Romeo 156 1.9 JTD (2000)

Alfa Romeo 156

Uitvoering156 1.9 JTD
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2011

Bella

Ongeveer 2 jaar geleden was mijn Nissan Primera met 380.000km rijp voor de sloop. Motorisch waren er geen problemen alleen met name roest bleef een terugkerend probleem. Ik reed op LPG en zocht een vergelijkbaar alternatief, dus goedkoop en betrouwbaar rijden. Aangezien het aanbod van betrouwbare LPG auto's steeds beperkter is was een niet al te zware diesel ook een mogelijkheid. Budget +/- 2500 à 3000 euro.

Na veel Golfjes en Bora's te hebben bekeken zakte me de moed in mijn schoenen. Veel kilometers, uitgeleefd, slecht onderhouden. Toen viel mijn oog op de Alfa Romeo 156 JTD. Goedkoop in aanschaf, JTD is bewezen betrouwbaar en natuurlijk het design. De tweede 156 die ik bekeken heb heb ik aangeschaft voor 1800 euro zonder garantie of andere fratsen, alle facturen aanwezig en 20.000km geleden groot onderhoud gehad (distributieriem, remblokken, drukgroep, draagarmen, nieuwe winterbanden en een grote beurt).

Na de eerste week toch een aantal tegenvallers. Auto verbruikte erg veel, ongeveer 1:13. Daar ging mijn berekening. Ook startte de auto de eerste 5 minuten na uitzetten niet en kwam de watertemperatuur niet boven de 70 graden Celsius. De Alfa Romeo 156 club bood uitkomst en nadat ik de krukassensor à 12 euro en de thermostaat à 35 euro vervangen had, een flesje injectorcleaner à 8 euro bij de tank gegooid had waren alle problemen weg. Altijd starten, auto op temperatuur, verbruik constant 1:17 bij gevariëerd verbruik (heel het jaar door op winterbanden).

De auto heeft een sublieme wegligging en stuurt heerlijk. Ontzettend sportief stuurgedrag en uitgebalanceerd onderstel. Je moet echt ontzettend hard de bocht insturen wil de voorkant uitbreken, en dan nog gebeurd dit heel geleidelijk. Stoelen zijn ook heerlijk. Ik ben 175cm en weeg ongeveer 68kg. De stoelen van Duits fabrikaat lijken toch meer gemaakt voor grote bradwürst etende Oosterburen waardoor ik snel last van mijn rug krijg.

Na 40.000km probleemloos gestuurd te hebben begonnen er toch wat probleempjes op te treden. De vakantie naar Oost Europa met asfalt als gatenkaas had geen goed gedaan voor de draagarmen. Eveneens kreeg ik een storing in het ABS systeem waardoor ik geen snelheidsmeter meer beschikbaar had. Via de AR 156 club de voorste draagarmen bij 290.000km laten vervangen, ABS uitgelezen en airbag lampje gereset voor 225 Euro's. ABS kregen we echter niet opgelost. Via Marktplaats voor 25 euro een tweedehandse ABS unit gekocht, computer overgezet en voila, weg probleem.

Na 43.000km waren de winterbanden ook op z'n eind dus nu een setje Maxxis zomerbanden eronder. Samen met de draagarmen nog veel strakker sturen. Ik had dit veel eerder moeten doen. Verbruik lijkt door de zomerbanden ook wat gunstiger te zijn. Ik rij vanwege mijn werk in diverse, voornamelijk jonge, auto's. De eerste auto die dezelfde wegligging heeft als mijn 156 ben ik nog niet tegen gekomen. Je merkt echter wel dat geluid in de auto bij nieuwe auto's een verbeterd is, maar dat kan ook komen doordat ik geen middendemper onder mijn AR heb.

Conclusie: Heerlijke auto. Ik ben ook erg gecharmeerd van de Italiaanse flair gecombineerd met sportiviteit. De 1.9 JTD heeft slechts 105pk en 255Nm koppel maar dit is meer dan genoeg om lekker mee te kunnen komen. Het vermogen komt veel geleidelijker en soepeler vrij dan een TDI van het VAG concern.

Om de auto in goede conditie te houden moet er soms het e.e.a. vervangen worden. Er zijn genoeg Alfa Romeo liefhebbers waar je dit voor een schappelijke prijs kan laten doen. Ik vind het onderhoud echter niet buitensporig veel. Helaas zie je bij auto's van deze prijsklasse dat mensen ermee doorrijden tot ze op zijn en dan inruilen of verkopen. Als je een dergelijke auto koopt kan je dus een hoop vervangen, maar dat geldt voor elk merk en type.

Gezien de lage aanschafprijs en dus weinig afschrijving, het beperkte onderhoud en het zuinige brandstofverbruik is mijn poging tot goedkoop rijden goed gelukt. Ik ben echter zo gecharmeerd van de auto dat mijn volgende auto toch weer een Alfa Romeo gaat worden en waarschijnlijk eentje van een iets duurdere prijsklasse. Ik heb altijd geroepen dat ik nooit een Fransoos of Italiaan zou rijden. Mijn Bella biedt me echter zoveel plezier dat ik best bereid ben wat meer geld aan te willen besteden!

KM vreter

Ondertussen 15.000km afgelegd sinds mijn laatste review. Wel wat probleempjes gehad. Tijdens de apk bleken de achterschijven op te zijn en ook was er een stofhoes gescheurd. Een week later zag ik een grote plas koelvloeistof onder de auto liggen en bleek dat de radiateur lek was. Ik wist dat deze slecht was dus tijd voor wat DIY onderhoud.

Nieuwe radiateur gehaald bij de automaterialenzaak evenals een distributiesetje met waterpomp en wat spulletjes voor een oliewissel. Dit zelf vervangen in 1,5 dag tijd. Dit duurde met name zo lang doordat ik niet het juiste gereedschap had. Kon dit gelukkig lenen. Technisch is de klus niet zo moeilijk.

Rij momenteel 1000km per week waarbij ik een snelheid van 140km/u op de gps probeer aan te houden (+/- 3000tpm). Verbruik 1:16,7 dus hier kan ik best mee leven.

Het begint langzaam te kriebelen om een andere auto te kopen, bijvoorbeeld een AR 159JTDm. De 156 is echter nog in zo'n goede staat dat mijn verstand zegt dit niet te doen. Bij 290.000km zijn de draagarmen vervangen en zijn er nieuwe banden op gegaan. Nu de distributiewissel en radiateur. Auto rijdt ook zoals het hoort.

7,5