Alfa Romeo 156 1.9 JTD (1999)
| Uitvoering | 156 1.9 JTD |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1999 |
| Jaar van aanschaf | 2003 |
| KM-stand bij aanschaf | 143.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Ik heb de Alfa nu precies een jaar en in die tijd er 40.000 km mee gereden. De auto wordt voornamelijk gebruikt voor woon-werk verkeer en ´s winters, voor de weekenden en "s zomers heb ik mijn motor en een Nissan 300ZX twin-turbo.
Allereerst, er wordt in de verschillende reviews van de Alfa 156 nogal veel gezegd over zijn uitstekende wegligging. Ik vind dit in de praktijk nogal mee vallen voor mijn gevoel is de 156 duidelijk op comfort afgesteld en niet zo zeer op sportief weg gedrag (mijn referentie kader is misschien wat anders dan bij anderen, de 300zx bijv.). In vergelijking met bijv. een Opel is de 156 wel degelijk sportiever afgeveerd maar echt sportief is het allemaal niet.
De remmen vind ik te bijterig (bijteriger dan een 300ZX twin-turbo!) en moeilijk dooseerbaar, ook gaat de auto flink door de voorveren als er geremd moet worden (gevolg van de wat slappe vering). Overigens is het bijterige van de remmen wel exemplarisch, ik heb ook andere 156´ers gereden bij wie dit een stuk minder was.
Als de auto gestart wordt met de verlichting aan (wat ik zo gewend was) dan gaan de koplampen niet erg lang mee. Elke 2 maand moest er wel 1 vervangen worden. De afgelopen tijd aangeleerd om de auto te starten voordat de lampen aan gaan, en dat scheelt een stuk (geen kapotte lampjes in de laatste 6 maanden). Zal wel iets te maken hebben met het feit dat de verlichting niet aan blijft staan als de auto van contact af gaat (een erg goede oplossing overigens, heb nooit begrepen waarom de rest van de autofabrikanten dit niet doet, op motorfietsen is dit al lang de norm).
Verder is de auto stylistisch erg fraai, aan de buitenkant een fraaie lijn en van binnen ook fraai vorm gegeven. Vind wel de plasic-hout-afwerking erg goedkoop en fake aandoen. Dit had allemaal wat beter en degelijker gekund.
Motorisch is het allemaal prima in orde. De 1.9JTD is erg stil (in de auto, aan de buitenkant is hij wel goed te horen) en prima geschikt om veel kilometers mee te maken. Erg snel is het allemaal niet alhoewel de top uiteindelijk toch nog rond de 200 km/u (op de teller) uit komt. Gemiddeld verbruik op de Nederlandsche snelwegen is 1:17, bij 200 km/u (Duitsland) gaat dit richting de 1:13. Allemaal erg acceptabel.
Een tweede hands 156 is overigens een fantastische deal, geloof niet dat er een ander merk auto is dat zoveel afschrijft in de eerste 3 jaar als Alfa Romeo (misschien Lancia?). Daarmee is een gebruikte Alfa Romeo een goede deal maar een nieuwe een erg slechte keus.
Veel kapotte koplampen (4 stuks in 6 maand).
Af en toe oplichtend brandstof-injectie waarschuwingslampje, is na 2 weken waarin dit gebeurd ophouden en niet wedergekeerd.
Centrale vergrendeling reageert niet meer op afstandsbediening (niet laten repareren, red me wel zonder).