Alfa Romeo 156 1.9 JTD (1999)
| Uitvoering | 156 1.9 JTD |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1999 |
| Jaar van aanschaf | 2002 |
| KM-stand bij aanschaf | 122.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Na de meest burgerlijke en, naar mijn mening ook nog behoorlijk overschatte, (lease)auto te hebben gereden was het tijd voor een échte (rijders)auto. De 156 dus. Ik heb vanuit kosten oogpunt een gebruikte 156 1.9 jtd uit de lease genomen. Een risico, dat soms wel. Maar deze zag er enorm goed uit; perfect in de mooie donkerblauwe lak, nauwelijks sleet in het interieur, climaatbeheersing, armsteun en natuurlijk dealeronderhouden... oh ja, de prijs was eveneens zeer interessant. Na een aankoopkeuring was dit de juiste auto voor mij.
Mijn ervaringen met de auto zijn zeer positief. Als echte liefhebber blijf je genieten van de 156, anderen overigens ook getuige de vele complimenten. Naast de prachtige lijnen van de carrosserie en interieur is het onderstel zeer goed (bumperklevers schud je bij de eerste de beste bocht meteen af), de bestuuring ongekend precies (je wil nooit meer anders) en de ruimte is genoeg. Vooral als je de bestuurdersstoel in de "juiste" stand zet; en dat is de stoel zo zetten dat je met gestrekte arme de polsen over de rand van het stuur kan leggen (van Paul Maaskant geleerd tijdens een rijvaardigheidstraining).
Wat opvalt is de precies versnellingsbak. Die is niet zeer licht (na 142.000 km) maar wel zeer eenduidig. Je zal hem "nooit" per ongeluk in de verkeerde versnelling zetten; dat was bij mijn vorige auto"s echt anders. Tevens is de bouwkwaliteit behoorlijk goed; de naden zijn mooi smal en evenwijdig (hoewel dat bij sommige 156"s bij de kofferbak niet zo is) en hij rammelt niet; desondanks piepen en kraken de kunststoffen van het dashboard wel wat, als gevolg van koude/ hitte en wringen van de carrosserie.
Over het interieur is al veel geschreven; dat is inderdaad erg mooi. De stoelen geven veel zijdelingse steun en zitten goed (na 142.000 km heeft de bestuurdersstoel wel wat aan stevigheid ingeboed). Ik vind dat de materieelkeus en afwerking getuigen van liefde voor auto"s. Alles klopt gewoon, alles is perfect in proportie.
Hoewel het wat minder steving in elkaar zit dan een Duitse auto, zijn de pasvorm (de naden tussen de delen) en de oppervlakte materialen van hoger niveau, en in ieder geval mooier, dan men vaak denkt.
Al met al een heerlijke auto; vooral voor de liefhebber een aanrader.
Als mijn 156 zich de komende twee en half jaar net zo goed houdt als het eerste half jaar, dan krijgt hij als rapportcijfer een 9.
- Verlichting brand snel door.
- Inbraakgevoelig.
- Dealer niet goed in afspraken; ster niet gerepareerd, nu voorruit bijna doorgescheurd.
- Verder zo goed als probleemloos!