Alfa Romeo 155 2.5 V6 (1992)
Uitvoering | 155 2.5 V6 |
Bouwjaar | 1992 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
Deze onopvallende en zeker niet mooiste Alfa rijdt heerlijk en is zeer betrouwbaar. De v6 werkt bij ieder toerental zwaar verslavend, waardoor de radio weinig wordt gebruikt. Deze motor is heerlijk soepel en klinkt erg fijn, vooral de brul die bij 4200 tpm los komt is erg aanstekelijk. Vrijwel iedere passagier is aangenaam verrast.
Het verbruik ligt tussen 1:8,5 en 1:9,5, vooral stadsverkeer kost wat extra, maar de snelwegritten vallen erg mee, ook bij hoge snelheid.Olie ongeveer 1:5000.
Hij is niet zo rap als een 3.0, maar toch bovengemiddeld snel en sportief. De standaard wegligging vind ik wat aan de soepele kant en heb daarom iets zwaardere veren gemonteerd. De versnellingsbak is uitstekend, nog geen
enkel kraakje gehoord. Stuurt iets minder direct dan de 156, maar wel lekker. Remmen werken prima, zijn goed doseerbaar. De grote kofferbak is erg handig, een enorm verschil met de 156. De electrisch bedienbare
voorstoelen zitten prettig. De ruitenwissers zijn rare zenuwachtige Alfadingen, maar niet zo erg als in de 146.
update november 2008:
Na verkoop begin 2005 heb ik haar halverwege dit jaar weer teruggekocht van de koper.
Oude liefde roest (bijna) niet.
In de tussentijd heeft de 155 ongeveer 20.000km afgelegd en inmiddels heb ik er zelf reeds 4000km mee gereden. En spijt heb ik absoluut niet.
Nooit gedacht dat ik deze semi-klassieker zo leuk zou gaan vinden, dat geluid, gvd wat lekker. De verhouding beleving/euro's is super.
updat januari 2010:
216.000km
Afgelopen jaar voornamelijk wat kortere ritten, ritje Ardennen uitgezonderd. Ieder ritje hoe kort ook, is toch leuk. Ik heb wel het idee dat ze niet meer zo strak stuurt als toen ik haar in 2003 kocht, maar 18 jaar oud is natuurlijk niet niks. Ik had in 1992 niet gedacht dat een Alfa uit die tijd die leeftijd kon bereiken eigenlijk. De V6 draait nog steeds geweldig lekker en verbruikt niet noemenswaardig veel olie. Het enige waar ik in deze auto nooit echt aan zal wennen zijn de stoelen, weinig zijdelingse steun en een vreemd gevormde rugleuning. Ik ken Alfa's met lekkerder stoelen.
Ik had niet verwacht van deze Alfa dat alles werkte en dat klopt. De ABS doet het heel af en toe, maar ook zonder ABS remt hij prima. De klimaatcontrole heeft de controle verloren en verwarmt niet meer, is soms wat fris. Ik heb uit voorzorg de distributieriem laten vernieuwen, dus daarvan geen ellende gehad. Vlak voor deze ingreep gaf de dynamo de geest door olielekkage van
de spanner o.i.d.. Dynamo is keurig gerepareerd door dealer. Bij de laatste beurt is er een remleiding vervangen. De centrale deurvergrendeling werkt op de linkerachterdeur niet altijd, ik vermoed door een zelf vernieuwde deurgreep van vorige eigenaar. Tot mijn verbazing werken de elektrische ramen, spiegels en stoelen zonder problemen, dat was bij de Alfetta wel
anders.
UPDATE januari 2010 (216.000km)
De electrische bediening van de achterramen is niet veel meer en ook de rechter buitenspiegel heeft het laten afweten.
In 2009 nog een draagarm vervangen, voorbumper opnieuw laten spuiten en irritant deukje boven de tankklep laten wegwerken, verder weinig stuk.