Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V Distinctive (2005)

Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V Distinctive (2005)

Uitvoering147 1.9 JTD 16V Distinctive
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2008

Na de prima ervaringen met mijn Alfa 159 heeft het alfa-virus definitief toegeslagen en hebben we onze clio ingeruild voor een mooie 147.

De auto is geïmporteerd uit Italië, ziet eruit als nieuw, en rijdt ook als nieuw.
Een kilometerstand van nog geen 40000 voor een diesel van 3 jaar oud is in nederland niet te vinden.
Het is een luxe uitvoering. Zilvergrijs metallic, met zwarte velours bekleding (alfatex) connect-nav+ navigatie, cruisecontrol, gescheiden klimaatregeling.

Exterieur
Smaak is natuurlijk persoonlijk maar ik vind dit een van de mooiste auto’s in zijn klasse. Van welke kant je auto ook bekijkt, de lijnen en rondingen zien er overal goed uit. De nieuwe 17’ spaakvelgen staan deze bella ook erg goed. De vijfdeursversie met de in de raamstijlen verborgen handgrepen staan mooi, maar echt handig de deuren openen is anders. Geef mij maar gewoon grepen in de deuren.

Interieur:
Een mooi, overzichtelijk dashboard, rode klokken, lekker dik leren stuur maakt dat als snel glimlachend achter je stuur zit. De zitpositie is goed in te stellen, al zou de stoel nog wel iets lager mogen. Ook kun je het stuur niet heel ver in de diepte verstellen. De binnenruimte valt me niet tegen en achterin is het misschien nog wel ruimer dan in haar grote broer, de 159. Volwassenen kunnen heel behoorlijk zitten. De materialen en afwerking is op een prima niveau. Het af fabriek ingebouwde connect nav+ systeem staat mooi maar is technisch achterhaald. Zo zit er maar 1 cd lade in, voor de navigatie cd. Telefoneren gaat alleen met een simkaart. We moeten dus maar eens achter een duo-simkaart aan. Het werkt overigens allemaal naar behoren.

Rijden:

Over het weggedrag van en 147 is al veel positiefs geschreven en ik kan het alleen maar onderschrijven. Zeker met deze motor, 150 pk, 320 nm 16V is de auto gewoon erg rap. Altijd trekkracht, inhalen is een eitje. De auto stuurt erg direct en ligt goed op de weg. De vering is aan de stugge kant, de 225/45/17 banden spelen daar ook een rol in. Wel laat de motor zich bij optrekken nadrukkelijk horen. Op snelheid is het lekker rustig en stil in de auto. De stoelen hebben redelijk goede zijdelingse steun en je kunt echt ongehoord hard door de bocht. De 6 bak schakelt soepel en met voldoende gevoel.

Geheel fluisterstil is de 147 niet. de motor laat zich bij accelereren best horen een ook bandengeruis is best aanwezig.
Hier en daar een klein kraakje op een slecht wegdek is er ook
best wat af te dingen op de vering.

Inmiddels staat de kilometerteller op 70.000 en het is een hele saaie auto. Hij doet het namelijk altijd, ziet de dealer alleen bij een apk-tje of beurt. Probleemloos dus. Verbruik rond de 1 op 16, maar dat is wel sterk afhankelijk van je rechtervoet....

problemen:
nog niks natuurlijk.

Er brandt een airbag lampje, stekker is losgeweest, storing is dan opgeslagen in de computer. moet worden uitgelezen, wacht wel tot er de 60.000 beurt moet worden gedaan. kost nu 75 euro om de boel te laten uitlezen, straks gaat ie toch aan de computer. Irritant is wel dat inmiddels alle (goede) Alfadealers in de wijde omtrek hier zijn verdwenen...
Verder blijft het een fijne auto. Verbruik gem 1 op 15.