AutoWeek Top 50: Volvo XC90

De SUV die wél (enigszins) werd geaccepteerd

Volvo XC90
Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo XC90Volvo ACC Adventure Concept CarVolvo ACC Adventure Concept Car
Een schokgolf ging door de Volvo-achterban toen het keurige Zweedse merk in 2002 zomaar met een grote SUV aan kwam zetten. Het bleek een juiste keuze te zijn.

Volvo was tot de komst van de XC90 toch vooral het merk van de brave sedans en nette stationwagons, maar de Zweden lieten met de forse SUV zien dat ze wel degelijk openstonden voor de veranderende wensen van het koperspubliek. Dit soort auto's was en is vooral in de VS niet aan te slepen en daar deed Volvo dan ook direct goede zaken met de XC90, die voortvloeide uit de Adventure concept-car uit 2011 (laatste twee foto's).

Omdat je aan de andere kant van de grote plas niet serieus wordt genomen zonder V8, liet Volvo zo'n blok bij gebrek aan eigen fabrikaat bouwen bij Yamaha. Deze 4,4 liter metende en 315 pk sterke achtpitter was overigens niet vanaf het begin leverbaar, Volvo trapte af met de bekende 2,5-liter vijfcilinder turbomotor van 201 pk en een 272 pk sterke 2,9-liter zespitter met dubbele turbo (de T6). Je had ook nog een 3,2-liter zes-in-lijn en voor de Europese kilometervreters had Volvo ook diesels beschikbaar.

In vergelijking met veel concurrenten had de XC90 veel minder last van het toch wat 'foute' imago van de grote SUV, die hier zeker in de beginjaren van deze carrosserievorm - zo rond de eeuwwisseling - werd gezien als lomp, asociaal en milieuvervuilend. Maar als je dan toch een SUV wilde rijden, kon je beter een Volvo XC90 nemen, dan wist je zeker dat je zo min mogelijk mensen voor het hoofd stootte.

Wij hebben sinds vorig jaar een nieuwe XC90 maar de eerste generatie - die in 2007 werd gefacelift - wordt nog altijd gebouwd in China, waar de SUV door het leven gaat als 'Classic'.

Wat vind jij van de Volvo XC90? Geef je mening hieronder en stem via de poll!

Voor de duidelijkheid: de kandidaten voor de Top 50 zijn geselecteerd op (historische) relevantie en niet louter op hun uiterlijk, specificaties of prestaties. In december 2015 is de lijst van 50 auto's compleet. Tegen die tijd kun je stemmen op je favoriet(en) en hieruit rolt vervolgens de eindrangschikking van de Top 50. De poll rechts op de pagina is bedoeld om bij elke kandidaat alvast de sentimenten te peilen! Voor de supercars (denk aan de McLaren F1) en schoonheden (zoals de Alfa Romeo 8C) stellen we in december aparte lijsten samen.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (62)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.