Ford Mustang: het grote nieuws onder de kap

Ford Mustang 2013
Een geblazen viercilinder of een fijngeslepen V8? Dat is de keuze waar je voor staat met de nieuwe Ford Mustang. Wij gaan dieper in op beide nieuwe motoren.

Een van de belangrijkste nieuwsfeiten omtrent de nieuwe Ford Mustang is natuurlijk het feit dat de auto er ook met een viercilinder onder de kap komt. Toch is het niet voor het eerst dat het Amerikaanse merk de Mustang met een dergelijke motorisering aanbiedt. De tweede generatie van de Amerikaanse icoon was vanaf zijn debuut in 1974 in de basis voorzien van een 2,3-liter vier-in-lijn. Ook diens opvolger, die gebouwd werd op het bekende Fox-platform, droeg vanaf zijn debuut een viercilinder in de motorruimte. Later kwam er zelfs een viercilinder met turbo beschikbaar. De vierde en vijfde generaties konden slechts beschikken over een V6 of een V8.

Pk-bronnen
Natuurlijk is er een wereld van verschil tussen de oude motoren en de geblazen viercilinder in de zojuist officieel onthulde zesde generatie van de Mustang, die speciaal voor het nieuwe model ontwikkeld is. Reden genoeg om hem nader te bekijken. De nieuwe EcoBoost-krachtbron meet eveneens 2,3 liter en is onder meer voorzien van een twinscrollturbo, directe brandstofinjectie en onafhankelijke variabele kleptiming. Bij elkaar moet dat goed zijn voor "ruim 305 pk" en "ruim 406 Nm", aldus Ford, dat tevens benadrukt hoe het motorontwerp moet zorgen voor een brede, platte koppelkromme.
Natuurlijk is er ook weer een 5,0-liter V8. In de basis is deze motor gelijk aan het blok uit de vorige generatie Mustang, maar met dank aan diverse upgrades is de luchttoevoer zeker op hogere snelheden verbeterd. Volgens Ford is hiervoor gebruikgemaakt van kennis die opgedaan is bij de ontwikkeling van de Mustang Boss 302 van twee jaar geleden. Bij elkaar levert de opgefriste V8 420 pk en pakweg 528 Nm.

Schakelen
Natuurlijk moet het vermogen van de vier- of achtcilinder ook naar de achterwielen gestuurd worden. Dit kan door middel van een handgeschakelde versnellingsbak van Getrag, die nu kortere verzetten en meer precisie kent. Ook is er een Select-Shift-automaat met zes versnellingen, compleet met flippers aan het stuur en een systeem dat tussengas geeft bij het terugschakelen. Bovendien is de automaat zowel stijver als lichter gemaakt.

Lezersreacties (8)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.