Overleg MRB-heffing klassiekers mislukt
Het was nogal een schok voor veel autoliefhebbers, het bericht afgelopen najaar dat de MRB-vrijstelling voor klassiekers ging verdwijnen. Meteen werd er een lobby opgestart om de schade te beperken en men wist in ieder geval via de Tweede Kamer de motie erdoor te krijgen dat enkel het dagelijkse gebruik van oldtimers zou worden aangepakt. Liefhebbers zouden moeten worden gevrijwaard, vond de Kamer.
Daarvoor traden verschillende branchepartijen, te weten ANWB, Bovag, Fehac, Focwa, de KNAC en RAI Vereniging in overleg met het ministerie van Financiën. Dat overleg is vandaag vastgelopen. "Wij hebben voorgesteld om de leeftijdsgrens voor benzineauto's per 1 januari te verhogen naar 30 jaar en die voor diesel- en LPG-auto's naar 40 jaar. Internationaal geldt een leeftijdsgrens van 30 jaar voor oldtimers", laat de KNAC weten. De staatssecretaris is hier niet mee akkoord gegaan, in een eerste reactie laat het ministerie weten dat deze optie te duur was.
Weekers komt met eigen alternatieven. Bijvoorbeeld een dagenkaart of een heffing van 25 procent van het normale bedrag, maar dan pas na diezelfde 30 & 40 jaar. Daarvoor zou je de volle mep betalen .Het is nu aan de Tweede Kamer om te bepalen hoe de uiteindelijke regels eruit gaan zien.
'Teleurgesteld'
Peter Staal, directeur van de Knac, laten weten erg teleurgesteld te zijn. "We hebben toch maandenlang in goed overleg gezeten. En het is vooral jammer dat je uiteindelijk strandt op de begroting van het geheel. Wij als alliantie vinden het ook niet wenselijk dat belastingvrije klassiekers dagelijks worden ingezet. En op het gebied van milieu kwamen we er snel uit. We zijn al over onze schaduw heengestapt door naar 40 jaar te gaan. Maar met onze optie kom je op zo'n 100 miljoen euro en er is 153 miljoen ingeboekt. En daar loop je dan op vast. Terwijl milieu in het regeerakkoord genoemd werd al de reden van de maatregel. Jammer dat het dan toch gewoon weer om geld gaat. Er valt wat te halen bij de automobilist, blijkt maar weer. Een kwart van het tarief heffen gaat trouwens niet samen met de wens van de Tweede Kamer dat de liefhebber wordt ontzien, dus nu gaan we weer politiek bedrijven."
"Mijn inzet bij het gesprek met vertegenwoordigers van de oldtimerbranche was om bezitters van oldtimers die deze hobbymatig aanhouden tegemoet te komen op een manier die past binnen de strekking en geest van de afspraken uit het Regeerakkoord", zo verklaarde staatssecretaris Weekers vanmiddag in een reactie. "Helaas is dat niet gelukt. Met de Tweede Kamer verwacht ik alsnog tot een passende regeling te komen."