VriMiBolide: Renault 5 Turbo

Renault 5 Turbo
Vrijdag, tijd voor de vrimibo. Bitterballen erbij, blokjes kaas, drankje in de hand en praten met collega's over auto's. Zo ga je nog lekkerder het weekend in. Om jullie daarbij te helpen presenteren we elke vrijdagmiddag de VriMiBolide, de auto die de tongen los moet maken tijdens de vrijdagmiddagborrel. Deze week: de Renault 5 Turbo!

Kleine Franse hatchbacks waar een turbo op wordt gezet zijn vrijwel altijd spannend. Maar als de auto waarin het betreffende turboblok hangt volledig wordt verbouwd, wordt het allemaal natuurlijk nog veel spannender. Dat is precies wat Renault in 1980 voor ogen had met z'n 5 Turbo.

Het idee van de 5 Turbo stamt echter uit de jaren '70. Lancia maakt met de Stratos gehakt van alle tegenstanders op de rallybanen en drijft Renault, die met de Alpine A110 jarenlang de koning van de rallysport was, tot waanzin. De Renault-leiding geeft z'n ontwerpers de opdracht een nieuwe rallyauto te ontwerpen, maar die uit kostenoogpunt te baseren op een reeds bestaand model. Marc Deschamps van ontwerpfirma Bertone komt met het idee de 5 te gebruiken, maar dan met middenmotor en achterwielaandrijving. Een klein team van ontwerpers gaat met het idee aan de slag en zaagt vrijwel letterlijk een gat in de bodem van het 5-platform om de motor kwijt te kunnen. Een daar geplaatst buizenframe houdt de transmissie en de motor op hun plek.

Turbo
En die motor levert nogal wat problemen op, want de 5 is natuurlijk een kleine en vooral lichte auto. Omdat Renault experimenteert met turbo's in de Formule1 ligt een geblazen motor voor de hand. Maar omdat de inhoud van geblazen motoren volgens de reglementen met factor 1,4 vermenigvuldigd moet worden, is de 1,6-litermotor uit de Alpine geen optie. Daarmee zou de 5 Turbo in de 2.500 cc-klasse komen te vallen, waar een hoger minimumgewicht geldt. Uiteindelijk wordt gekozen voor de 1,4-liter Cleon-motor, die in racetrim soms tot wel 350 pk wordt gekieteld.

Om mee te mogen doen, moeten er 400 homologatie-exemplaren voor de openbare weg worden gebouwd. Die versie is met z'n 160 pk wat tammer maar de 5 Turbo blijkt alsnog een beest van een auto te zijn en de vraag overstijgt de 400 exemplaren dan ook met gemak. Omdat de homologatie-editie te kostbaar is om in massa te produceren, ontwerpt Renault de Turbo 2 (foto 5), die meer gewone R5-onderdelen gebruikt in plaats van lichtgewicht aluminium. De prestaties zijn er echter niet minder om: van 0-100 gaat in 6,6 seconden en de top ligt boven de 200 km/h. Het listige karakter van de 5 Turbo ten spijt weet Renault er gedurende vier jaar toch nog 3.576 te verkopen.

Ook in de 21e eeuw zijn er nog Nederlandse liefhebbers van de Renault 5 Turbo:

Video

PRIVATE LEASE Renault 5

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (58)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.