'Sneller dan 100 km/h op A2'

130 km/u km/h | Foto: ANP
De invoering van trajectcontrole tussen Amsterdam en Utrecht komend weekend heeft de discussie over de volgens velen 'te lage' maximumsnelheid van 100 km/h op dit traject alleen maar verder aangewakkerd. Nu heeft ook minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) zich weer voor een verhoging van deze maximumsnelheid uitgesproken.

Ze deed dit in de Telegraaf. Schultz van Haegen meldt de krant: "Harder waar het kan, dat is mijn credo. En op de A2 kan het. Daarom heb ik eerder voorstellen gedaan die de verhoging van de maximumsnelheid op delen van de A2 mogelijk maken."

In die voorstellen stelde Schultz van Haegen niet slechts een permanente verhoging van de maximumsnelheid op stukken van de tienbaans A2 voor, ook een variabele maximumsnelheid is volgens de minister een te overwegen optie.

Momenteel is de maximumsnelheid op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht 100 km/h. De omliggende gemeenten stelden deze maximumsnelheid als eis, voor ze akkoord gingen met verbreding van de A2 tussen Amsterdam en Utrecht van zes naar tien rijbanen. De gemeenten vreesden milieu- en geluidsoverlast. Sinds de verbreding is de filedruk op het tracé spectaculair gedaald.

Flexibel
Veel automobilisten zijn sowieso al tegen de invoering van de trajectcontrole op de A2, maar de combinatie met de maximumsnelheid van 100 km/h op de brede en overzichtelijke weg maakt dat dit percentage nog groter is. Een maximumsnelheid van 120 of 130 km/h of een flexibele maximumsnelheid zou voor veel bestuurders de trajectcontrole een stuk acceptabeler maken, blijkt uit onderzoeken.

Maandag 23 juli start de trajectcontrole tussen Amsterdam en Utrecht. De pakkans bij een snelheidsovertreding is dan vrijwel honderd procent. In tegengestelde richting -dus tussen Utrecht en Amsterdam- wordt de trajectcontrole later ingevoerd. Dit heeft te maken met afspraken met een andere leverancier van de controlesystemen.

Reactie omliggende gemeente

Wethouder Verkeer Pieter de Groene van de gemeente Stichtse Vecht reageert als volgt: "De A2 is verbreed om de files op te lossen en nu er meer ruimte is, zijn veel mensen de files vergeten. Veel passerende automobilisten voelen nu een nieuwe behoefte dat het harder kan op zo'n bredere weg. We begrijpen dat gevoel wel. Meer ruimte en dus harder rijden, lijkt logisch, maar er wonen tienduizenden mensen langs deze weg en die hebben ook recht op schone lucht. Daarom zijn er destijds afspraken gemaakt over een maximumsnelheid van 100 km/h. Alleen zo blijft de lucht- en geluidskwaliteit binnen de wettelijke normen. Nu dit gehandhaafd wordt, zijn we blij voor de gezondheid en het leefklimaat van onze inwoners die langs de A2 wonen."

Lezersreacties (72)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.