We worden gefopt. Nou en?
Nee, we gaan het nu even niet hebben over verbruikscijfers en CO2-uitstoot. Want nepperij vind je in heel veel vormen, zo ontdekte ik aan boord van de Renault Clio dCi die ik onlangs reed. Aan boord het uitgebreide R-Link systeem, dat alles van een Eco-meter tot navigatie biedt, evenals de mogelijkheid om à la smartphones allerlei apps te installeren. Standaard installeert Renault alvast de R-Sound Effect-applicatie. Daarmee kun je de speakers allerlei motorgeluiden laten afspelen, van een soort UFO tot de bulderende zescilinder uit de Clio V6. Geef je gas, dan zwelt het geluid aan en het geheel houdt best redelijk pas met wat je als bestuurder doet. Uiteraard is het geheel nep en vanbuiten klinkt de dCi gewoon als een diesel. Pure nepperij en voor de echte liefhebber natuurlijk een doodzonde. Toch?
Fotograaf Jacco van de Kuilen is het daar in ieder geval wel mee eens, en bovendien nooit te beroerd voor een stevig statement. "Nee, dan kun je net zo goed je zak afsnijden. Kom op nou toch man, je wilt toch een echt geluid van een motor horen? Dit gaat echt helemaal nergens over en ik vind het gewoon ..." Ja vul maar in.
Collega Alexander Inia is wat dat betreft dan al weer veel pragmatischer. "Ach waarom niet? Als iemand in z'n Clio daar nou lol van heeft dan moet dat toch gewoon kunnen? Ik zie daar niet echt een bezwaar tegen."
Chef nieuws en tests Stéphan Vermeulen kiest een beetje de middenweg. "Nou, in een elektrische auto vind ik er nog wat voor te zeggen, maar wat is er nou mis mee om een dieseltje te horen tokkelen? Nee, dit vind ik onzin hoor. Versterking van het natuurlijke geluid, zoals Ford doet, dat is tot daar aan toe. Maar dit is zo gekunsteld als Jan Smit die André Hazes na probeert te doen."
En dat klopt natuurlijk, in een spaardiesel slaat het eigenlijk nergens op. Maar wat nou als we dit vertalen naar de aanstaande Clio RS? Die heeft wel de snelheid, maar aan auditieve sensatie is er met de komst van de nieuwe turbomotor wat ingeleverd. Dus wat nou als je daar via de speakers een bruut geluid ter ore komt, zolang dat natuurlijk echt goed gebeurt en precies pas houdt met motortoerental en hoeveel gas je geeft. Dan word je nog steeds gefopt bij het leven, maar het zou misschien kunnen bijdragen aan de sensatiefactor.
Bij de schrijver dezes is de eerste reactie ook om op de achterste poten te gaan staan. Geluid moet mechanisch zijn. Punt. Maar als je er wat pragmatischer naar kijkt, is het dan wel zo erg? Computerspelletjes en films zijn ook gebaseerd op fopperij en daar smullen we ook van. Ik heb nooit mensen hun geld terug zien vragen als Bruce Willis met een bus een helikopter uit de lucht crasht. Moeilijk, het hart zegt nee en het hoofd is er nog niet uit. Mooie overpeinzing voor de Tweede Paasdag.

Marco Gorter
Autojournalist
Studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit en kwam na een stage- en freelanceperiode in 2012 in vaste dienst van AutoWeek. Gefascineerd door de enorme hoeveelheid onderdelen die samen een auto voortbewegen. Is om die reden net zo geïnteresseerd in een Toyota Prius als in een Porsche 911. Vind de (geluids)beleving van snelheid belangrijker dan de harde cijfers. Wordt nog altijd een beetje droevig van coupé-SUVs. Niet alleen moderne auto’s kunnen rekenen op warme belangstelling, youngtimers en klassiekers zijn minstens zo fascinerend. Is van mening dat er geen excuus is voor zwarte wielen.