SUV schoner dan hybride?

Range Rover groen
Met alle internationaal opgelegde eisen voor uitstoot kun je je helemaal blindstaren op wat er al dan niet uit de uitlaat komt. Maar dat is niet genoeg. Niet onbelangrijk is de vervuiling die vrijkomt bij de brandstofproductie, en dan praten we over het zogenaamde well to wheel-verhaal, zeg maar de hele brandstofketen van olieput tot afgelegde kilometer. In dit opzicht is waterstof niet bepaald een schoon alternatief. Omdat er op dit moment nog geen waterstofindustrie bestaat voor in massa geproduceerde auto's zijn er nog geen harde cijfers, maar je bent minder vervuilend bezig wanneer je met een hybride op benzine rijdt, zeker als die benzine op biologische basis is. Het enige is dat een waterstofauto zelf water uitstoot en dat het vuil op een centraal punt ontstaat en niet op plaatsen met een hoge verkeersconcentratie. Het voordeel van vervuiling op een centrale plaats is dat het iets eenvoudiger is om het op te vangen en te verwerken of (zoals er nu in het geval van CO2 plannen liggen) om het ondergronds op te slaan bijvoorbeeld in lege olie- of gasvelden. Maar goed, waterstof is voorlopig nog niet de actualiteit.
De uitstoot rechtstreeks uit de uitlaat is vrij simpel te meten, het energieverhaal van well to wheel is voor een stel stevige rekenaars ook geen probleem, maar weten we dan ook echt wat de impact van de auto op het milieu is? Nee, er is namelijk ook nog de auto zelf die ontwikkeld, geproduceerd en naderhand weer gesloopt moet worden. En dan blijkt plotseling dat een aantal auto's dat nu nog de schijn tegen heeft, schoner te zijn dan auto's die momenteel aangeprezen worden vanwege hun beperkte impact op het milieu.
In plaats van alleen naar het brandstofverbruik en de uitstootgegevens van de auto te kijken, zegt het Amerikaanse CNW Marketing Research in een twee jaar durende studie (Dust To Dust Energy Rapport) het totale energieplaatje onder de loep te hebben genomen, van het begin tot het eind. Niet alleen brandstofverbruik en productiekosten, maar ook de productie van alle onderdelen, de energie benodigd bij de ontwikkeling en het vervoer van de auto naar de dealer, ja zelfs de energie die werknemers verbruiken om bij de fabriek te komen is meegenomen in het onderzoek. Evenals de duurzaamheid en de recyclebaarheid van de auto's. Een auto die langer meegaat, scoort bij CNW dus beter. Hoewel het onderzoek is gedaan naar auto's op de Amerikaanse markt zijn er heel wat auto's die wij hier ook kennen. We zullen ons hier beperken tot de auto's die ook bij ons op de markt zijn, maar de uitkomst van het 464 pagina's dikke rapport mag gerust opmerkelijk genoemd worden. Een Range Rover Sport blijkt maarliefst 25(!) procent schoner (of minder milieubelastend) te zijn dan een Toyota Prius. Dit lijkt de wereld op z'n kop. Toch laat het zich volgens dit onderzoek vrij makkelijk verklaren. Hybrides doen het ten opzichte van conventioneel aangedreven auto's relatief slecht vanwege onder meer de beperkte levensduur van een aantal belangrijke componenten maar ook vanwege de productie, ontwikkeling en recycling van zaken als accu's, elektromotoren en de complexere aandrijflijn (ze hebben onder andere twee motoren) die een zwaarder stempel op het milieu leggen. Verder vraagt de productie van lichte metalen meer energie en zijn deze ook nog 'ns lastiger te recyclen.
In het onderzoek worden de auto's uiteindelijk gerangschikt naar "dollar per lifetime mile", oftewel per mijl de prijs van alle kosten (eigenlijk de energie, maar die is voor het gemak op basis van de prijs van een vat olie omgerekend in dollars, $80 per barrel olie en $3,- per gallon benzine) die voor de auto gemaakt zijn tijdens z'n bestaan. Vandaar dat veel 4x4's relatief goed scoren, ze bevatten over het algemeen vrij simpele techniek en beschikken vaak over een langere levensduur. Een Prius gaat volgens de onderzoekers naar verwachting net iets meer dan 100.000 mijl mee, een Land Cruiser drie maal zo lang. Zodoende kosten sommige auto's met een laag brandstofverbruik de samenleving (gemeten over de levensduur van de auto) meer dan normale of grotere auto's. Het gunstigst komt de Scion xB (bij ons op de markt als Daihatsu Materia) uit het onderzoek, deze kleine Japanner kost in z'n 'leven' gemiddeld $ 0,48 aan energie per mijl. Het meest vervuilend is de Maybach, die verbruikt per mijl maarliefst 11,58 dollar. De eerder genoemde Prius en Range Rover Sport doen respectievelijk $ 3,25 en $ 2,42 per mijl met een verwachte levensduur van 109.000 en 206.000 mijl. Dan maar de hybride in de ban doen? Nee, dat gaat te ver. We moeten de moed niet opgeven, volgende generaties hybriden zullen het ecologisch gezien beter doen; de huidige Prius is voor hybriden het technisch equivalent van de T Ford.
Bovenstaand blog verscheen begin 2007 als onderdeel van een groter artikel (CK).

Lezersreacties (3)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.