Solar Challenge? Hou eens op!

Nuna 3
De World Solar Challenge, een race over 3.000 km van het noord naar zuid Australië, is afgelopen week voor de vierde maal op rij gewonnen door een groep studenten van de TU Delft. Op zich een aardige prestatie, al leek het mij na de derde keer al genoeg. Maar goed, ze weten van geen ophouden en gingen wederom van start.
In het kader van "zie ons eens groen wezen" adverteerde sponsor Nuon zich de afgelopen tijd helemaal suf met de Delftse zonnewagen. De stroom van de elektriciteitleverancier is slechts voor een klein beetje schoon en verder lijkt het op pronken met andermans veren: de auto is door studenten ontwikkeld en gebouwd. Maar goed, dit is een kwestie van "waar komen de centen vandaan", en dat valt nog enigszins te billijken. Wanneer Subaru kampioen wordt in het WRC is het ook eigenlijk het team van ProDrive dat het kunstje weet te flikken, terwijl we het toch over Subaru hebben.
Maar waar ik wel m'n twijfels bij heb is in hoeverre zonne-energie schoon is. En dan heb ik het nog niet eens over het rendement (hoeveel energie steek je in de productie van die panelen, hoeveel zonlicht vang je op en wat komt er uit?) en een eventuele terugverdientijd, maar meer twijfel ik aan de milieubelasting. Een belangrijke man bij een zonnepanelenfabriek wist me (off the record, dus ik zal z'n naam niet noemen) te vertellen dat er behoorlijk wat gorigheid vrijkomt tijdens de productie, zoveel zelfs dat je je eigenlijk nog 'ns flink achter je oren moet krabben wie er mee gediend wordt. Maar ja, in de publieke opinie is zonne-energie schoon, dus er mag niet op geschoten worden.
Jammer dat de man dicht klapte toen ik begon door te vragen. Niet dat het milieu hem na aan het hart lag, maar meer z'n eigen nering. Ik had namelijk wel iets meer willen weten, bijvoorbeeld wat voor kwalijke stoffen er zoal vrijkomen. Ik heb naast het vrij onschuldige silicium ook ooit 'ns iets opgevangen over cadmium. Kan iemand me vertellen waar de man op gedoeld zou kunnen hebben?

Lezersreacties (23)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.