Piraterij
Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: auto's die geschikt zijn voor een integratie met je iPod (de digitale muziekspeler van computerfabrikant Apple). Maar wat nu als je wel zo'n iPod hebt, alleen geen auto die met dat apparaat kan communiceren? Dan heb je pech, althans bij ons en in de ons omringende landen. Oké, je kunt een ding met snoer kopen dat je in de gleuf van de cassetterecorder kunt stoppen, maar wie heeft er anno 2005 nog een radio/cassetterecorder in de auto?
Aan de ander kant van de wereld (zowel links- als rechtsom) zijn betere oplossingen voor handen. Daar zijn namelijk FM-zendertjes te koop die het communicatieprobleem tussen mp3-speler en auto-audio-installatie oplossen. Benieuwd naar hoe dat werkt heb ik er één aangeschaft. Dat bleek eenvoudiger dan gedacht. Het zendertje prikte ik in het gaatje waar normaal de oordopjes aangesloten worden. Vervolgens zocht ik op de radio een zendervrije frequentie uit, stemde het zendertje daar op af en voor nog geen dertig euro voelde ik me plotseling etherpiraat: uit de luidsprekers van de huurauto waarmee ik in Australië de World Solar Challenge volgde, schalde namelijk plotseling loepzuiver m'n eigen muziekselectie.
Zouden ze in Nederland ook moeten verkopen zo'n iTrip (zoals het apparaatje heet), maar helaas: niet toegestaan. Ook al heeft het zendertje in de gunstigste situatie een bereik van nog geen tien meter, het mag gewoon niet. Waarom? Geen idee. In het ergste geval zou je iemand naast je in de file kunnen storen, maar dan moet die persoon wel net toevallig z'n radio op een vrij kanaal hebben afgestemd. En wie doet dat? Niemand toch? Nee, als je bij ons draadloos naar je eigen muziekkeuze wilt luisteren, ben je veroordeeld tot de Bluetooth-achtigen. Jammer, want een FM-radio heeft vrijwel iedereen en Bluetooth is nog lang geen gemeengoed.

Cornelis Kit
Autojournalist
Cornelis Kit (1971) behaalde in 1996 z’n diploma aan de HTS Autotechniek na het met succes afronden van een afstudeerproject bij NedCar in Born. Na z’n studie kwam hij al snel in de journalistiek terecht. Sinds 1999 is hij full-time autojournalist. Naast de praktische inzetbaarheid van auto’s gaat z’n aandacht vooral uit naar nieuwe technologieën en in het bijzonder naar alternatieve aandrijving. Brandstofcellen, hybride aandrijflijnen, eind vorige eeuw reed hij al met prototypes en nog steeds volgt hij de ontwikkelingen kritisch, sinds 2004 voor de tijdschriften AutoWeek en GTO. Misschien tegenstrijdig, maar z’n warme belangstelling hebben ook klassieke auto’s (veel ‘moderne’ techniek stamt vaak al uit vervlogen tijden) en de autosport (met name de techniek om zoveel mogelijk prestaties uit een druppel brandstof te halen, in wezen hetzelfde wat gebeurt bij het zuiniger maken van auto’s).