Nuon en Essent, jullie zijn aan de beurt!

Opel Flextreme Concept
De hybride is inmiddels helemaal ingeburgerd. Als je nu een beetje mee wilt praten moet je het over de plug-in hybride hebben. Da's een hybride die je 's nachts met een verlengsnoer aan het stopcontact hangt. Vervolgens rijd je de volgende dag eerst de accu leeg, pas dan springt de verbrandingsmotor aan om elektriciteit op te wekken voor de elektromotor. Veel mensen zullen de verbrandingsmotor echter nooit horen, gewoon omdat hun woon-werkverkeer binnen de actieradius van de batterijlading valt. Heel mooi, want zolang er alleen op de accu's gereden wordt, stoot de auto niets uit. Hoogstens dat bij de jaarlijkse servicebeurt de benzine of diesel in de tank ververst moet worden.
Alleen op accu's rijden wil echter niet zeggen dat er geen uitstoot is. De elektriciteit die 's nachts in de accu's geladen wordt, moet namelijk wel ergens vandaan komen.
Nu kun je je positief opstellen en meteen aan groene stroom denken, maar vooralsnog brandt bij de meeste mensen de lamp nog gewoon op stroom uit een kolen- of aardgascentrale. Is de plug-in hybride dan nog steeds schoner dan een normale benzine- of dieselauto?
We gaan even uit van de plug-in hybride die Opel in Frankfurt presenteerde, de Flextreme (om de doodeenvoudige reden dat ik van die auto alle gegevens op m'n bureau heb liggen). Die auto beschikt over een accupakket met een capaciteit van 16 kWh en daarmee komt-ie (voordat z'n dieselmotor bijspringt) maximaal 55 km ver mee. Mwoah, 16 kWh, 55 km, dat klinkt nog een beetje abstract. Hoe zet je dat om in getallen die je kunt vergelijken met 'gewone' auto's? Vrij simpel, bij het stroometiket van Nuon staat vermeld dat er per kWh aan geproduceerde elektriciteit 462,6 gram CO2 wordt uitgestoten. Dit betekent dat om de accu in de Flextreme op te laden er 7,4016 kg CO2 vrijkomt. Wanneer we dit delen door de actieradius van 55 km komen we per saldo uit op een CO2-uitstoot van 134,57 gram per kilometer. Oeps, en dan rekenen we de verliezen tijdens het laden nog niet eens mee. Maar goed Nuon is de enige niet. Dan maar naar Essent. Maar helaas, nu wordt het nog erger: 518 gram per kWh. Dit levert een uitstootequivalent van 150,7 gram CO2 per kilometer op. Da's bijna net zoveel als een 150 pk Astra 1.9 CDTi met energielabel D en die heeft dan ook nog eens geen op het milieu drukkend accupakket in z'n buik.
Dan maar het hele plug-in in de ban doen? Nee, het lijkt mij meer dat de auto-industrie met dit soort concepten een mooie voorzet geeft en dat nu de elektriciteitsmaatschappijen aan zet zijn om eens op een serieuze schaal aan schonere stroom te werken. En nu niet komen met een paar zielige windmolens (daar hebben we de ruimte in Nederland niet voor) of zonnepanelen (we hebben hier nauwelijks zon en de productie van die panelen schijnt één van de meest milieubelastende klussen te zijn die je maar kunt verzinnen), maar met een echte doorbraak.

Lezersreacties (33)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.