Mijn meest bijzondere Lancia-experiences
Ik zal best nog kunnen slapen vanavond, ook al werd een paar uur geleden bekend dat Lancia zich zal terugtrekken op Italiaans grondgebied. Persoonlijk heb ik veel meer met Alfa Romeo.
Maar toch sta je bij het lezen van zo'n bericht als dat van vanmiddag even stil bij je ervaringen met het merk. Mijn eerste Lancia-experience was een hele heftige. Een van de mooiste hete hatchbacks aller tijden, een Integrale 16V. Een exemplaar uit de late jaren tachtig, die ik reed voor een reportage in het blad (ken je het nog?) De Heilige Koe, met ook nog een Oerquattro en een Sierra Cosworth erbij. Al die metertjes in het dashboard, het gesis en geblaas onder de kap. Machtig!
Ik vond hem nog leuker dan de Thema 8.32 die ik ruim 5 jaar geleden reed. "Wanneer komt die spoiler nou omhoog", vroeg ik aan collega Michiel Willebrands. Bleek dat je die met een hendeltje bij de stuurkolom tevoorschijn kon laten komen! Het Ferrari-blok klonk wel lekker hoor. En ook in deze Lancia werd je ondergedompeld in luxe en duizelde het voor je ogen van al die klokjes. Dat zoiets bestond...een motor uit een exoot in een zakensedan! Lancia haalde in het verleden zo veel innovatieve dingen uit, er zijn honderden boeken over geschreven.
Lancia. Het roept voor mij ook herinneringen op aan 11 september 2001. Aan het einde van de persdag van de IAA in Frankfurt drong tot de vele journalisten en standbemanners in het beursgebouw door dat er in New York iets verschrikkelijks gebeurd was. Er heerste een rare stemming en samen met de twee collega's met wie ik de beurs versloeg wilde ik nog maar een ding: zo snel mogelijk naar huis. En dat deden we. Per Lancia Lybra SW 1.9 jtd, en daarmee voorzien van een van de fijnste diesels die je op dat moment kon krijgen. Alsof wereldoorlog III was uitgebroken, zo stil was het op de autobahn. Een kwartiertje buiten Frankfurt kwamen we alleen een pantserwagen tegen, die richting de metropool reed. Tot de grens bij Arnhem stond de snelheidsmeter bijna alleen maar op 200 km/h. Niets bijzonders, ware het niet dat wij muisstil waren aan boord en via Duitse radiozenders, de smartphone was er nog niet, probeerden zo veel mogelijk nieuws over 9/11 op te vangen.
Als ik een Lybra SW zie rijden (gisteren nog) moet ik er altijd weer aan denken. Er waren meer Lancia's uiteraard, maar ze hebben geen bijzonder plekje veroverd in mijn geheugen.
Ik denk dat iedere liefhebber wel een Lancia weet op te noemen waarmee hij iets speciaals heeft. Voor mij zijn dat vooral de Delta Integrale en de Thema 8.32.

Stephan Vermeulen
Coördinator Tests
Na 20 jaar bij AutoWeek zo’n beetje alles wel gedaan en meegemaakt. Sinds 2012 chef redactie maar streeft er nog altijd naar om tien procent van zijn werk te laten bestaan uit bezigheden met auto’s zelf. Da’s tenslotte toch de reden dat -ie dit werk is gaan doen. Passie voor auto’s van kleins af aan, spelde op zijn twaalfde testjaarboeken, kocht de eerste AutoWeek een paar dagen voor zijn dertiende verjaardag van zijn zakgeld. Jawel, dat ene nummer dat in januari 1990 voor een gulden in de winkel lag. De oorzaak van dat velen nog denken dat AutoWeek de eerste jaren altijd een gulden kostte, maar op de tweede stond toch echt een prijs van Hfl. 1,95! Dat hij twaalf jaar later zelf in dienst zou treden bij het autoblad had hij nooit gedacht. Na de middelbare school bracht de opleiding HEAO-economisch linguistisch, zeg maar een soort CE met extra aandacht voor vreemde talen, hem bij de BMW-importeur, en later die van Opel. Een carrière in de autobranche was het beoogde pad, maar het liep anders. Eind 1999 zocht een journalistiek bureau een autoredacteur, en zo kwam hij terecht in de autojournalistiek. Iets meer dan twee jaar later was daar de overstap naar AutoWeek. Tests, nieuws, bijdrages aan de occasionrubriek en een jaar later ook in bezit van een racelicentie. Twintig jaar bij een werkgever, het is iets dat niet meer van deze tijd lijkt maar sowieso is het werk door de jaren heen zo vaak veranderd dat je bijna geen jaar hetzelfde doet qua werk. En de veranderingen in autoland gaan momenteel sneller dan ooit, dus ook dat maakt de werkzaamheden anders. Sinds 2021 naast chef redactie ook coordinator online.