Gezocht: plantenliefhebbers
De tocht van huis naar redactie voert me 's ochtends langs het in aanbouw zijnde accuwisselstation op Schiphol. Waar tegenover de wachtplek voor taxi's eerder nog een grasveldje lag, verrijst nu een wit-blauw Better Place-gebouwtje. Het als carwash 2.0 ogende accuwisselstation is bedoeld om de batterijen te wisselen van slechts 10 (!) elektrische taxi's. Inderdaad, je leest het goed: een heel wisselstation voor een schamel beetje EV's, meer auto's komen er niet volgens de planning.
Nu sta ik van nature positief in het leven en draag nieuwe technologie een warm hart toe. Maar dit project maakt de pessimist in me wakker. Met tien auto's klinkt het namelijk niet bepaald als een gezonde, zichzelf bedruipende onderneming. M'n sombere gevoel wordt versterkt door de tekst 'Co-financed by the European Union' op een groot bord aan de rand van het bouwterrein; de businesscase rammelt, Brussel mag bijspringen met gemeenschapsgeld.
Ik vraag me af hoe snel het onkruid tussen de stenen omhoog schiet en het Better Place-terreintje er weer net zo groen uitziet als voordat de aannemer de schop in de grond stak. Hopelijk zijn er heemkundigen die zich over dit onkruid willen ontfermen, gezien de grondprijs op de luchthaven zijn het namelijk vrij kostbare plantjes...

Cornelis Kit
Autojournalist
Cornelis Kit (1971) behaalde in 1996 z’n diploma aan de HTS Autotechniek na het met succes afronden van een afstudeerproject bij NedCar in Born. Na z’n studie kwam hij al snel in de journalistiek terecht. Sinds 1999 is hij full-time autojournalist. Naast de praktische inzetbaarheid van auto’s gaat z’n aandacht vooral uit naar nieuwe technologieën en in het bijzonder naar alternatieve aandrijving. Brandstofcellen, hybride aandrijflijnen, eind vorige eeuw reed hij al met prototypes en nog steeds volgt hij de ontwikkelingen kritisch, sinds 2004 voor de tijdschriften AutoWeek en GTO. Misschien tegenstrijdig, maar z’n warme belangstelling hebben ook klassieke auto’s (veel ‘moderne’ techniek stamt vaak al uit vervlogen tijden) en de autosport (met name de techniek om zoveel mogelijk prestaties uit een druppel brandstof te halen, in wezen hetzelfde wat gebeurt bij het zuiniger maken van auto’s).