Een 944 als basis voor kitcar!?

Heynsdyk 2500 SF
Ik ben altijd van mening dat je met je tengels van klassiekers of klassiekers in wording afblijft. Daarom kan ik me ook niet voorstellen dat je een Porsche 944, ook al is –ie niet in concoursstaat, achter laat bij Ronald Heijnsdijk om 'm vervolgens te laten dienen als basis voor de Heynsdyk 2500 SF. Uiteraard denkt hij daar zelf anders over, jawel er zit een idee achter: Hij vindt de Heynsdyk 2500 SF de auto die de Porsche 944 volgens zijn geestelijk vader eigenlijk had moeten zijn. Sterker nog, er zit zelfs een groene gedachte achter: ""Onze keus om een Porsche 944 als basis te gebruiken voor een nieuwe sportwagen sluit aan bij het 'Cradle to Cradle' concept: niet weggooien maar hergebruiken. Je kunt een auto natuurlijk recyclen. Maar de 944 is zo degelijk gebouwd, dat je ook heel gemakkelijk de levenscyclus kunt verlengen en dat doen we met de 2500SF. We laten daarmee zien dat een passie voor mooie auto's heel goed te combineren valt met een gezonde groene kijk op hergebruik – ook al is de motor iets minder schoon dan een moderne."
Ik word er nog steeds niet enthousiast van en denk dat vele trotse 944-bezitters er net zo min iets voor voelen om hun sportauto om te laten bouwen tot iets compleet anders.
En toch kan ik voor dit soort projecten meer sympathie opbrengen dan voor de bezitters van een Mercedes SL van de generatie R129 (1989 – 2000) die hun roadster laten voorzien van een andere neus zodat –ie van voor en achter op een SL-generatie R230 lijkt. Want dat is pas echt heiligschennis. Hoe de Heynsdeyk 2500 SF rijdt, leest u volgende week in AutoWeek.

Lezersreacties (34)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.