De velg opnieuw uitvinden?

Alessio wiel
Elk schoolgaand kind weet bij z'n fiets moeiteloos de velgen aan te wijzen, net zoals hij weet wat de spaken zijn en wat de as is. Hoef je niet intelligent voor te zijn. Samen met de naaf vormen de spaken en de velg het fietswiel, ook dat weet een kind. Maar als het kind volwassen wordt en een fel begeerd rijbewijs opzak heeft, lijkt hij in veel gevallen de kluts kwijt te raken. De term 'velg' die hij bij z'n fiets nog gebruikte voor zo'n grote hoepel, wordt opeens niet meer exclusief gebruikt voor de ronde rand waar de band op zit, maar is plotseling de aanduiding voor veel meer. In de volksmond is een velg dan ook niet alleen de velg, ook het hart wordt daartoe gerekend. Dat is dus volkomen onjuist. Velg + hart = wiel, en niks anders. Het moet dus zijn lichtmetalen wielen en niet lichtmetalen velgen. We spreken toch ook niet over reservevelg of een stervelg?
De term 'velg' is echter zodanig ingeburgerd dat ook zij die beter weten toch het v-woord gebruiken in plaats van 'wiel'. Een mooi voorbeeld hiervan geeft Volkswagen op haar nieuwe Styling-website. Naast het kopje 'motortuning' prijkt tot mijn grote schrik het kopje 'velgen'. Maar gelukkig, eenmaal op de aangeklikte pagina, begint Volkswagen met de volgende verontschuldiging: "Lichtmetalen velgen, eigenlijk moet je wielen zeggen...". Het valt dus mee; en verder op de site wordt er alleen nog maar over wielen gesproken.
Bij Volkswagen weten ze dus blijkbaar precies het verschil tussen een velg en een wiel en begrijpen ze ook heel erg goed dat dat bij hun doelgroep nog wel 'ns mis wil gaan. Misschien werkt dit opvoedkundig. Zal de Volkswagen-rijder het v-woord nooit meer gebruiken en voortaan alleen nog spreken over wielen?

Lezersreacties (34)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.