Zomerbandentest SUV 2021

215/60R17

Zomerbandentest SUV 2021
Zomerbandentest SUV 2021Zomerbandentest SUV 2021Zomerbandentest SUV 2021Zomerbandentest SUV 2021Zomerbandentest SUV 2021Zomerbandentest SUV 2021Zomerbandentest SUV 2021
AutoWeek 16 2021
AutoWeek 16 2021

Je leest het in AutoWeek 16 2021

Tien zomerbanden voor het populaire segment van de compacte SUV’s gaan bij deze editie van de zomerbandentest de strijd met elkaar aan. Welke band kan het beste uit de voeten op én buiten de gebaande paden?

Je kunt ervoor kiezen om zo'n 500 euro uit te geven aan een set zomerbanden voor je SUV. Maar ongeveer 50 procent besparen en pakweg 240 euro besteden aan eveneens een nieuwe set vers zomerrubber kan ook. Als je diep in de buidel tast, komt je auto op de banden van een gerenommeerde fabrikant te staan, in dit geval op Michelins Primacy 4 (gemiddeld tarief volgens banden.autoweek.nl). Als je kiest voor het lowbudget-alternatief, kom je terecht bij discount-banden van het merk Imperial, dat pas in 2011 op de markt kwam. Achter Imperial gaat de Belgische bandengroothandel Deldo schuil, die de Imperial-banden in een van de grootste bandenfabrieken van China laat produceren. Dat verklaart het enorme prijsverschil met rubber van Westers fabricaat.

Banden die in China worden geproduceerd, hebben geen al te beste reputatie in West-Europa. Oké, ze zijn goedkoop. Betekent dat automatisch dat ze ook slecht zijn? De Imperial is niet de eerste Chinese band die we hebben laten meedoen aan een bandentest. Bij eerdere tests zijn twee zaken naar voren gekomen: de Chinese fabrikanten zetten bijzonder grote stappen, bovendien is gebleken dat je niet alle Chinese banden over één kam kunt scheren. De onderlinge verschillen zijn net zo groot als de bij banden van de gevestigde orde. De vooroordelen kloppen dus lang niet altijd.

Er is maar één manier om te ontdekken wat de verschillende banden echt in huis hebben: op een professionele manier testen en metingen doen. En ziedaar: de Imperial EcoSport SUV zakt niet eens hard door het ijs. Bij geen enkel testonderdeel is sprake van grote tekortkomingen. Op het bochtrijke en natte testcircuit haalt hij echter slechts 6 van de 15 punten door de matige grip in bochten en de verhoudingsgewijs trage stuurreacties. Dat doet hem de das om, omdat een dergelijke lage score tot puntenaftrek leidt, waardoor de band onder de streep het predicaat ‘matig’ krijgt. Bij de overige deelnemers is dat bij geen enkel testonderdeel het geval. De andere kandidaten uit het Verre Oosten – Falken, Maxxis en Toyo – eindigen zodoende voor de Imperial. Dat geldt ook voor de banden van BF Goodrich, een Amerikaanse fabrikant met een lange historie die al 30 jaar eigendom is van de Franse bandenreus Michelin.

In de Top 5 eindigen banden van vijf gerenommeerde merken. Elke band heeft zo zijn eigen sterke punten die kopers over de streep zouden kunnen trekken. De Nokian Wetproof, die op de vijfde plaats eindigt, biedt verhoudingsgewijs veel grip op gras en gravel, maar daar staat tegenover dat de rolweerstand hoger is. De Continental Premiumcontact 6 (vierde plaats) is met name op gras en gravel niet in zijn element, maar deze band is onverslaanbaar wat betreft de grip op een natte ondergrond. De Bridgestone Turanza T005 (derde plaats) doet het uitstekend op een droog wegdek, maar hij laat punten (en grip!) liggen op het natte gras. De als tweede geëindigde Michelin Primacy 4 komt alleen op zand niet goed uit de verf, maar verder is het een bijzonder harmonieuze band. De testwinnaar van dit jaar is de Goodyear Efficientgrip 2 SUV en die presteert juist op geen enkel testonderdeel wat minder. Zodoende is een setje van dit zomerrubber, waarvoor je rond de 500 euro betaalt, de hoge prijs absoluut waard.

De volledige uitslag met alle testresultaten inclusief staatjes en grafieken zijn te lezen in AutoWeek nr. 16 (21-28 april), of onderaan dit artikel digitaal verkrijgbaar.

Prijsvergelijker

Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op zomerbanden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van 18 verschillende bandenaanbieders. Ook zijn hier de uitslagen van alle bandentests van de afgelopen 9 jaar terug te vinden.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (7) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.