Zomerbandentest Sport 2021

Op grote voet de zomer in: 265/35 ZR20

Zomerbandentest Sport 2021
Zomerbandentest Sport 2021Zomerbandentest Sport 2021Zomerbandentest Sport 2021Zomerbandentest Sport 2021Zomerbandentest Sport 2021Zomerbandentest Sport 2021Zomerbandentest Sport 2021Zomerbandentest Sport 2021
AutoWeek 15 2021
AutoWeek 15 2021

Je leest het in AutoWeek 15 2021

Nog nooit waren de verschillen bij de zomerbanden voor sportieve auto’s zo groot. We gaan op zoek naar de sterke en zwakke punten van zomerbanden in de maat 265/35 ZR20.

De stappen voorwaarts die de zomerbanden voor sportieve modellen in de afgelopen jaren hebben gezet, zijn verbazingwekkend groot. Dat blijkt vooral uit de remwegen: anno 2021 realiseren de banden op nat wegdek remafstanden die tien jaar geleden alleen op droog wegdek mogelijk waren. Deze enorme sprong in de veiligheidsreserves is te danken aan nieuwe materialen, maar ook aan nieuwe productiemethoden. Daarbij is het potentieel van dit rubberproduct nog lang niet volledig benut. De mogelijke verbeteringen van de rijveiligheid worden echter wel afgeremd door de eisen die door de wetgevers worden gesteld aan het afrolgeluid, maar ook door de druk die de autofabrikanten uitoefenen om de rolweerstand (en daarmee het verbruik en de emissie) te verlagen. De vereiste reducering van het vlootverbruik staat bij de ontwikkeling van banden voor eerste montage vandaag de dag namelijk op de eerste plaats, maar een verlaging van de rolweerstand gaat onherroepelijk ten koste van het veiligheidsniveau.

Onze negen testdeelnemers in de maat 265/35 ZR20 zijn daarentegen op de vervangingsmarkt gericht en zijn zodoende niet zo toegespitst op de genoemde zaken. Des te verrassender is het daarom dat uitgerekend de goedkoopste band van het merk Landsail punten weet te scoren bij de testonderdelen rolweerstand en rijgeluid, zaken die zoals gezegd vooral bij banden voor eerste montage van belang zijn. Deze Landsail-band kan het brandstofverbruik ten opzichte van de andere banden weliswaar met maximaal zes procent verlagen, maar daar staat tegenover dat hij op het gebied van rijveiligheid zwaar teleurstelt. Vanwege een remweg die op een nat wegdek maar liefst twaalf meter langer uitvalt en een miserabele grip op nat wegdek kunnen we in de eindranglijst niet om het oordeel ‘matig’ heen. Echt goede sportbanden kenmerken zich door andere zaken: een goede grip en korte remwegen zorgen voor de benodigde veiligheid, een nauwkeurig stuurgedrag met een goede feedback en een harmonieuze balans voor een flinke dosis rijplezier.

Uiteindelijk presteren drie sportbanden zo goed dat ze het predicaat ‘uitstekend’ krijgen. Testwinnaar is de Bridgestone Potenza Sport, gevolgd door de Continental Sportcontact 6 en de Michelin Pilot Sport 4S.

De volledige uitslag van alle zomersportbanden met alle testresultaten zijn deze week te lezen in AutoWeek nr. 15 (14-21 april), of onderaan dit artikel digitaal verkrijgbaar.

Prijsvergelijker

Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op zomerbanden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van 19 verschillende bandenaanbieders. Ook zijn er alle bandentests van de voorgaande jaren terug te vinden.

Zie ook:

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (33) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.