Zomerbandentest 2021
De beste zomerbanden van 2021
Deze bandentest laat duidelijk zien dat de zoektocht naar goed zomerbanden nog best lastig is. Van de 53 banden die we in de voorronde onder de loep namen, hebben er 14 een veel te lange remweg.
Charles Goodyear vond in 1839 een manier om rubber te vulkaniseren, John Boyd Dunlop liet in 1888 de luchtband patenteren. En de broers Michelin brachten met hun industriële bandenproductie de autowereld in een stroomversnelling vanaf 1895. Nu hebben wij, 120 jaar later, de taak om in het enorme en onoverzichtelijke aanbod de beste band voor het komende zomerseizoen te vinden. Dat is geen gemakkelijke klus, vooral niet voor de bandenmaat 205/55R16, waarop een groot deel van de modellen uit het C-segment staan, van de Audi A3 tot de Volkswagen Golf.
Vijftig fabrikanten bieden banden in deze meest verkochte maat aan. De eerste selectieronde, waarbij de remwegen onder de loep worden genomen, scheidt feilloos het kaf van het koren. Met behulp van een omvangrijke testprocedure met honderden metingen en bandenwissels worden daarbij de remwegen op droog en nat wegdek gemeten. Alleen de twintig banden met gemiddeld de kortste remwegen gaan door naar de finale. De opkomende Koreaanse bandenfabrikant Hankook start vanaf poleposition voor de volgende testronde en hij weet zijn voorsprong bij de dynamische tests op droog en nat wegdek en op het aquaplaning-testgedeelte verder te vergroten. Alleen de banden van de premiumfabrikant Pirelli en de Koreaanse bandenfabrikant Kumho weten de Hankooks bij te benen.
Goede prestaties bij de rijtests zijn echter nog maar een deel van het verhaal. Per slot van rekening gaat het in de praktijk van alledag ook om de levensduur, het brandstofverbruik en uiteraard ook de prijs. Zodoende is het uiteindelijk het kostenhoofdstuk dat bepaalt of een band een winnaar of een verliezer is. De producten van Hankook en Pirelli, die tot dan toe aan de leiding gaan, zakken daarin namelijk door het ijs met slechts een gemiddelde levensduur. De banden van Kumho bouwen daarentegen ondanks hun hogere rolweerstand hun leidende positie uit en komen derhalve uiteindelijk als testwinnaar uit de bus.
Bij de geteste banden die anno 2021 worden geleverd, zijn de onderlinge verschillen met betrekking tot de veiligheidsreserves, de rijdynamiek en de efficiency opvallend groot. Slechts vijf van de 53 banden die we aan de tand hebben gevoeld, verdienen uiteindelijk het predicaat ‘uitstekend’ en zijn zodoende een aanrader. Overall winnaar is de Kumho Ecstra HS51. De top-vijf bestaat verder uit de Continental PremiumContact 6, de Semperit Speed-Life 3, de Debica Presto HP2 en de Brigdestone Turanza T005.
De volledige uitslag van alle 53 zomerbanden en alle testresultaten inclusief staatjes en grafieken zijn te lezen in AutoWeek nr. 14 (7-14 april), of onderaan dit artikel digitaal verkrijgbaar.
Prijsvergelijker
Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op zomerbanden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van 18 verschillende bandenaanbieders. Ook zijn hier de uitslagen van alle bandentests van de afgelopen 9 jaar terug te vinden.
Zie ook:
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Lees ook

Mogen brede wielen buiten de wielkasten steken?

Banden repareren kun je soms zelf

Test: Vierseizoenenbanden maat 235/55 R17

Test: dit zijn de beste sportieve zomerbanden in de maat 225/40 R18Y

Wat kost het jou als je op gladde banden rijdt?

Test: De beste zomerbanden voor een SUV in de maat 225/65 R 17
Lezersreacties (54) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.