
Zomerbandentest Compact Sport 2021
235/35R19
- AutoBild
- Bandentest
Sportbanden voor compacte auto's uit het C-segment zien er niet alleen lekker dik uit, ze maken ook het verschil wat betreft veiligheid en rijdynamiek. Er zijn echter maar een paar banden die echt aanbevelenswaardig zijn, zo blijkt bij deze test.
De sportieve uitvoeringen in het C-segment leven op grote voet. Staan de standaardversies op 16-inch, de Cupra Leon, de Volkswagen Golf GTI en de Audi S3 worden met 19-inch afgeleverd. Dat zorgt voor een nauwkeurig instuurgedrag, een sportieve bochtdynamiek en een ware adrenalineboost bij snelle koerswisselingen. Deze banden zorgen voor puur rijplezier, als je maar de goede banden koopt. En dat is nog niet zo gemakkelijk, want de keuze is ook in dit segment reuze.
Een foute keuze kan grote gevolgen hebben, want bij de remproef met een beginsnelheid van 100 km/h op nat wegdek komt onze testauto met de goedkope producten van Syron en Berlin Tires pas 16 meter later tot stilstand dan geschoeid met het indrukwekkend goed remmende rubber van Michelin. Als je een file nadert, is dat het verschil tussen een narrow escape en een klapper met een snelheid van meer dan 50 km/h. En dan is het natuurlijk wel gedaan met de pret. Goede sportbanden bieden daarentegen naast rijplezier nog een extra portie veiligheid. Dat laten de producten van Michelin en Continental bij de remproef op droog wegdek zien en de banden van Dunlop bij de aquaplaningstests.
Van de voordelen die grote banden bieden, kunnen ook de minder sterk gemotoriseerde modellen in het C-segment profiteren. Ook deze kunnen worden voorzien van wielen in de maten 17-, 18- of (zoals getest) 19-inch. Doordat deze banden platter zijn, is het afrolcomfort weliswaar een tandje minder, maar daar staat tegenover dat sportieve ritten op bochtige wegen met grotere banden een echt feestje worden.
Op de 5e plaats eindigt de Hankook Ventus S1 Evo3, een uitgebalanceerde sportband met een nauwkeurige stuurrespons. Alleen het afrolcomfort is matig. Op de 4e plek vinden we de Pirelli P Zero PZ4, die overtuigende rij-eigenschappen op zowel droge en natte wegen laat zien. Het is alleen niet de meeste economische band. Derde is de populaire Continental SportContact 6, die vooral veel veiligheidsreserves bezit. Hier is vooral de hoge prijs spelbreker. Ook de nummer 2, de Bridgestone Potenza Sport laat een mooie balans zien tussen veiligheid en een sportief stuurgedrag. Overall winnaar is de Michelin Pilot Sport 4S, de beste maar ook de duurste band in de test. Het oordeel: precieze besturing, dynamisch rijgedrag, de kortste remweg ook zowel droog als nat wegdek, goed comfort en lage rolweerstand.
Prijsvergelijker
Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op zomerbanden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van 18 verschillende bandenaanbieders. Ook zijn hier de uitslagen van alle bandentests van de afgelopen 9 jaar terug te vinden.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Lezersreacties (21) (gesloten)



Beide banden hebben bij dezelfde druk een zelfde oppervlak. De druk in de band is gelijk aan de druk onder de band. Druk is kracht gedeeld door oppervlak. Als er binnen in de band 2,5 bar heerst, heerst dat ook bij het contactvlak met de weg. Een auto van 1000kg welke zijn gewicht evenredig verdeeld over alle 4 de wielen heeft een wieldruk van 250kg. Pompen we de banden op naar 2.5bar, dan zullen de banden (ongeacht hun breedte of grootte) vervormen tot het contactvlak 10cm2 bedraagt want 1 bar = 1kg/cm2. Een brede band zal een korter contactvlak krijgen dan een smalle band, maar het totaal oppervlak blijft gelijk. Een band met een hoge wang zal zich mogelijk wel makkelijker vervormen, wat dynamisch verschil geeft, maar het contactoppervlak blijft gelijk. Bovenstaande gaat op voor alle gas/lucht gevulde banden.


Dat klopt, maar bij gelijke druk. Bij "juiste" druk volgens opgave zul je zien dat de plattere band een hogere druk nodig heeft. Logisch ook, hij kan zich minder invering permitteren. Althans, zo was het destijds in dat Duitse artikel.


ik heb bijna 1.5 jaar geleden mijn vorige auto verkocht, vanaf nieuw bereden met Michelin's; km-stand was 105.000km; zaten nog steeds de originele banden onder met zeer veel profiel....







zelfde dus als de achterbanden van de Peurgeot 406 Break die ik ooit bereed: om de wegligging te verbeteren stonden de achterbanden daar ook zo dat de slijtage aan de binnenkant anders was dan aan de buitenkant; resultaat was dat ik mijn achterbanden (Michelin Engery) al na 60.000km moest vervangen; bij de Seat Toldeo I diesel die ik daarvoor reed (ook Michelin Energy, natuurlijk wel ander formaat) deden de voorbanden al 100.000km (ondanks zwaardere dieselmotor voorin en stuurbekrachtiging) en de achterbanden zaten pas na 265.000 km op de 1.6mm (ik kon dat eerst niet geloven maar de administratie van mijn vaste garage leverde de zelfde cijfers...).







Jammergenoeg kwam deze eigenschap niet naar voren in de test die ik had geraadpleegd voordat ik de Hankooks aanschafte. Jammer maar helaas. Het went vast vanzelf.
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.