AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Zomerbandentest Compact Sport 2021

235/35R19

Zomerbandentest Compact Sport 2021
Zomerbandentest Compact Sport 2021
Zomerbandentest Compact Sport 2021
Zomerbandentest Compact Sport 2021
Zomerbandentest Compact Sport 2021
Zomerbandentest Compact Sport 2021
Zomerbandentest Compact Sport 2021
Zomerbandentest Compact Sport 2021
Zomerbandentest Compact Sport 2021
Zomerbandentest Compact Sport 2021
AutoWeek 18 2021
AutoWeek 18 2021

Je leest het in AutoWeek 18 2021

Sportbanden voor compacte auto's uit het C-segment zien er niet alleen lekker dik uit, ze maken ook het verschil wat betreft veiligheid en rijdynamiek. Er zijn echter maar een paar banden die echt aanbevelenswaardig zijn, zo blijkt bij deze test.

De sportieve uitvoeringen in het C-segment leven op grote voet. Staan de standaardversies op 16-inch, de Cupra Leon, de Volkswagen Golf GTI en de Audi S3 worden met 19-inch afgeleverd. Dat zorgt voor een nauwkeurig instuurgedrag, een sportieve bochtdynamiek en een ware adrenalineboost bij snelle koerswisselingen. Deze banden zorgen voor puur rijplezier, als je maar de goede banden koopt. En dat is nog niet zo gemakkelijk, want de keuze is ook in dit segment reuze.

Een foute keuze kan grote gevolgen hebben, want bij de remproef met een beginsnelheid van 100 km/h op nat wegdek komt onze testauto met de goedkope producten van Syron en Berlin Tires pas 16 meter later tot stilstand dan geschoeid met het indrukwekkend goed remmende rubber van Michelin. Als je een file nadert, is dat het verschil tussen een narrow escape en een klapper met een snelheid van meer dan 50 km/h. En dan is het natuurlijk wel gedaan met de pret. Goede sportbanden bieden daarentegen naast rijplezier nog een extra portie veiligheid. Dat laten de producten van Michelin en Continental bij de remproef op droog wegdek zien en de banden van Dunlop bij de aquaplaningstests.

Van de voordelen die grote banden bieden, kunnen ook de minder sterk gemotoriseerde modellen in het C-segment profiteren. Ook deze kunnen worden voorzien van wielen in de maten 17-, 18- of (zoals getest) 19-inch. Doordat deze banden platter zijn, is het afrolcomfort weliswaar een tandje minder, maar daar staat tegenover dat sportieve ritten op bochtige wegen met grotere banden een echt feestje worden.

Op de 5e plaats eindigt de Hankook Ventus S1 Evo3, een uitgebalanceerde sportband met een nauwkeurige stuurrespons. Alleen het afrolcomfort is matig. Op de 4e plek vinden we de Pirelli P Zero PZ4, die overtuigende rij-eigenschappen op zowel droge en natte wegen laat zien. Het is alleen niet de meeste economische band. Derde is de populaire Continental SportContact 6, die vooral veel veiligheidsreserves bezit. Hier is vooral de hoge prijs spelbreker. Ook de nummer 2, de Bridgestone Potenza Sport laat een mooie balans zien tussen veiligheid en een sportief stuurgedrag. Overall winnaar is de Michelin Pilot Sport 4S, de beste maar ook de duurste band in de test. Het oordeel: precieze besturing, dynamisch rijgedrag, de kortste remweg ook zowel droog als nat wegdek, goed comfort en lage rolweerstand.

Prijsvergelijker

Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op zomerbanden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van 18 verschillende bandenaanbieders. Ook zijn hier de uitslagen van alle bandentests van de afgelopen 9 jaar terug te vinden.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (21) (gesloten)

Sub-reacties inklappen
Hekkensluiter
Hekkensluiter
  • 0
Hoe breder de band hoe meer grip gaat alleen op als het loopvlak niet overmatig korter wordt, en dat is soms bij grotere velgmaten het geval. Wel stuurt zo'n lage wang scherp zoals aangegeven omdat het loopvlak minder zijdeling beweegt tov de velg. Lang geleden heeft een Duits blad dit uitgezocht met de toen populaire maten 195/65-15 en 205/55-16. Bij de juiste spanning had de 195 band meer grip, een groter contactvlak doordat een hogere band iets meer inveert en dus over een grotere lengte de straat raakt. Daarna nooit meer zo'n vergelijkende test gezien trouwens, terwijl dit nu met 19 inch op C segmenters best weer eens het uitzoeken waard is.
dVB YrGr
dVB YrGr
  • 1
Gelukkig de winnaar onder mijn 508,,,
Hencque
Hencque
  • 1
@ PIM2. Wat u vertelt klopt niet helemaal.
Beide banden hebben bij dezelfde druk een zelfde oppervlak. De druk in de band is gelijk aan de druk onder de band. Druk is kracht gedeeld door oppervlak. Als er binnen in de band 2,5 bar heerst, heerst dat ook bij het contactvlak met de weg. Een auto van 1000kg welke zijn gewicht evenredig verdeeld over alle 4 de wielen heeft een wieldruk van 250kg. Pompen we de banden op naar 2.5bar, dan zullen de banden (ongeacht hun breedte of grootte) vervormen tot het contactvlak 10cm2 bedraagt want 1 bar = 1kg/cm2. Een brede band zal een korter contactvlak krijgen dan een smalle band, maar het totaal oppervlak blijft gelijk. Een band met een hoge wang zal zich mogelijk wel makkelijker vervormen, wat dynamisch verschil geeft, maar het contactoppervlak blijft gelijk. Bovenstaande gaat op voor alle gas/lucht gevulde banden.
Xu Bario
Xu Bario
  • 1
De Michelins zitten al voor de tweede maal vooraan op de GTA. Werkelijk fenomenale banden. De enige tot nu toe waarmee ik volgas in 1e en 2e op nat wegdek zonder wielspin wegraak. En dat met een ouderwetse 250pk voorwielaandrijver. De keerzijde is wel dat ze volledig op zijn na 10000 km.
Hekkensluiter
Hekkensluiter
  • 0
@Hencque
Dat klopt, maar bij gelijke druk. Bij "juiste" druk volgens opgave zul je zien dat de plattere band een hogere druk nodig heeft. Logisch ook, hij kan zich minder invering permitteren. Althans, zo was het destijds in dat Duitse artikel.
FW Ta 183 Huckebein I
FW Ta 183 Huckebein I
  • 0
@xu
ik heb bijna 1.5 jaar geleden mijn vorige auto verkocht, vanaf nieuw bereden met Michelin's; km-stand was 105.000km; zaten nog steeds de originele banden onder met zeer veel profiel....
Dennis 6137736
Dennis 6137736
  • 1
Of die Pirelli P Zero (da's gewoon de beste band) een economisch goede band is hoeft de reviewer niet te bepalen voor mij! Ik kan mij hier best kwaad om maken, mensen die voor mij even bepalen wat economisch verantwoord is.
Karmann Ghia
Karmann Ghia
  • 0
Ik heb die ContiSport Contacts gehad, viel tegen. Ze zijn duur en binnen no time weg. Grip is uitstekend maar ook wat stug en bonkig. Toen maar eens een kwaliteits B-merk geprobeerd: Fulda SportControl2. Een stuk goedkoper, qua grip geen verschil gemerkt en op de koop toe nog wat comfortabeler ook. Tegenwoordig heb je banden die een stuk minder kosten dan de top, en hooguit ietsje minder goed zijn. Voorbeelden uit deze test zijn Hankook, Vredestein en Maxxis. Houd die laatste in de gaten. Al jaren de top in MTB banden en de autobanden worden steeds beter. Apollo (moederbedrijf van Vredestein) zie je eenzelfde ontwikkeling.
CupraST390
CupraST390
  • 0
Sinds een goed half jaartje heb ik de michelins PS4S onder m'n auto. Heerlijke band. Voordien lag de conti Sportcontact5 erop, als ik die vergelijk met de PS4S dan is die conti echt rommel. De Sportcontact6 zou wel een goeie zijn, maar ik durf het niet aan. Voor mij nog even de PS4S aub
Xu Bario
Xu Bario
  • 1
@FW: dat geloof ik best. Mijn achterbanden staan er ondertussen ook al meer dan 40000 km op. Maar de 147GTA is in de basis eigenlijk een onevenwichtige auto. De V6 maakt de neus van de 147 in principe te zwaar en de 250 pk op de voorwielen zijn ook veel om te verwerken. Om de GTA toch lichtvoetig te maken, hebben ze o.a. de vooras een negatieve camber gegeven en dat werkt heel goed. Het maakt de GTA inderdaad zeer vinnig en lichtvoetig maar wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van de banden. En uiteraard slijten de banden dan sneller langs de binnenkant dan langs de buitenkant. Ik heb dat ooit willen compenseren door wat meer toespoor te geven, maar het maakt het stuurgedrag alleen maar nerveuzer. Op de biljartvlakke wegen zoals in Nederland werkt dit maar in België is dat moordend. De minste spoorvorming in het wegdek catapulteert de voorwielen lateraal uit de sporen en dat is behoorlijk stresserend. Daarom heb ik gewoon de fabrieksafstelling die heel goed is maar dus banden vreet.
Bimmert
Bimmert
  • 1
Op de testredactie: "Ok jongens, ze happen, we hebben de schijn van ons afgeworpen. Michelin, mon dieu, volgende keer is de weg weer vrij voor de bonus van Conti".
FW Ta 183 Huckebein I
FW Ta 183 Huckebein I
  • 0
@xu
zelfde dus als de achterbanden van de Peurgeot 406 Break die ik ooit bereed: om de wegligging te verbeteren stonden de achterbanden daar ook zo dat de slijtage aan de binnenkant anders was dan aan de buitenkant; resultaat was dat ik mijn achterbanden (Michelin Engery) al na 60.000km moest vervangen; bij de Seat Toldeo I diesel die ik daarvoor reed (ook Michelin Energy, natuurlijk wel ander formaat) deden de voorbanden al 100.000km (ondanks zwaardere dieselmotor voorin en stuurbekrachtiging) en de achterbanden zaten pas na 265.000 km op de 1.6mm (ik kon dat eerst niet geloven maar de administratie van mijn vaste garage leverde de zelfde cijfers...).
Coupe rijder
Coupe rijder
  • 0
Ik wil niet anders dan de Michelin pilot sport onder mijn roadster, bijzonder fijne/goede band.
Poor Joe
Poor Joe
  • 0
Ook ik heb goede ervaringen met de Michelin Pilot Sport 4S banden, in mijn geval onder een mk4 Focus ST Wagon... Bij lage temperaturen (minder dan 10°C) en/of koude banden wel duidelijk wat minder grip, maar dat geldt voor alle UHP zomerbanden.
GVF EXE
GVF EXE
  • 0
@FW, geen band haalt 105000 km en dan nog heul veel profiel erop tenzij ze onder een heftruck zitten. Massief rubber dan. Dikke all terrains gaan wel es 70-80000 km mee maar dan is het echt gebeurd.
Alfa33
Alfa33
  • 0
Michelin Energy al 130.000km en nog 3mm profiel bij een rustige rijstijl.
ViererFahrer
ViererFahrer
  • 0
Weet iemand of de Pilot Spot 4S ook velgbescherming heeft? (Dat het rubber dus nog iets uitsteekt bij de velg) Heb nu een setje Bridgestone Potenza’s en die hebben dit wel, maar zijn binnenkort aan vervanging toe.
Poor Joe
Poor Joe
  • 0
@viererfahrer Op de Pilot Sport 4 is velgrandbescherming zeker beschikbaar, op de 4S niet, meen ik.
Mr Audiction
Mr Audiction
  • 0
Ik ben twee weken geleden overgestapt van Pirelli Pzero's (geen idee welke versie precies) naar Hankook Ventus S1 Evo3 op onze Audi A7 met 20 inch (265/35 R20). Comfort en grip zijn inderdaad super, maar wat hier in het artikel wordt omschreven over het AFROLCOMFORT is inderdaad wel een feitje. De banden maken best wat bijgeluiden op het moment dat er oneffenheden of lastwisselingen plaatsvinden. En die had ik bij de Pirelli's toch niet zo erg.
Jammergenoeg kwam deze eigenschap niet naar voren in de test die ik had geraadpleegd voordat ik de Hankooks aanschafte. Jammer maar helaas. Het went vast vanzelf.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.