AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Zo komt de Suzuki Vitara uit de 100.000 kilometertest

Demontage na duurtest

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

De collega's van AutoBild hebben 100.000 kilometer gereden met een Suzuki Vitara. Zoals gebruikelijk bij ons Duitse zusterblad demonteren ze een duurtester bij dat kilometeraantal. Daarbij laat de Vitara hele normale slijtagepatronen zien voor een auto met deze kilometerstand.

Dit viel op na het uit elkaar halen van de Suzuki Vitara

1. Motor: de onderste zuiger- en olieschraapringen op de zuigers van cilinders drie en vier lopen aan in de ringgroeven, maar de meting geeft geen verhoogd olieverbruik aan.

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

Assen: hebben te kampen met beginnende roestvorming op de randen en lasnaden. In beide wielkasten aan de voorkant vinden we aardverbindingen met beginnende corrosie.

Stoelen: aan zitmeubilair en tapijten is niet te zien dat we 100.000 kilometer hebben gereden. De rugleuningen van de voorstoelen hebben vouwvorming. De vloermatten beginnen wat te rafelen.

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

4. Klepbediening: de distributieketting, de kettingspanner en de tandwielen vertonen nauwelijks slijtage. De inlaatkleppen hebben een lichte, ongelijkmatige opeenhoping van olieaanslag.

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

5. De schokdempers, bussen, lagers en draagarmen verkeren nog in perfecte staat na de duurtest. Er zijn ook geen klachten over te vinden in het logboek.

6. De holle ruimtes vertonen de eerste, nog niet problematische tekenen van corrosie op de linker en rechter langsdraagarmen. De beschermende was is op ongelijkmatige wijze aangebracht.

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

7. Slechts één axiaallager vertoont aanloopsporen, alle andere lagerschalen verkeren
in prima staat.

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

8. De koppelingsplaat vertoont gebruikssporen, maar doet zijn werk nog feilloos.

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

De eerste indruk kan bedrieglijk zijn: de Suzuki Vitara van de tweede generatie, die wordt gebouwd in het Hongaarse Esztergom en ook op de Oost-Europese markt een gewild model is, ziet er op het eerste gezicht niet bijzonder hoogwaardig uit. Het plaatwerk voelt dunnetjes aan, en het onderstel is wat stoterig. Het vele harde plastic en de matige isolatie helpen evenmin mee.

Eerste Vitara was nog terreinauto met ladderchassis

Met zijn klassiek hoekige en hoge carrosserie wil hij op een traditionele offroader lijken. Belangrijker is dat hij veel praktisch gebruiksgemak biedt. Een fiets met 27-inch wielen schuif je er zonder problemen in, zelfs zonder het voorwiel te verwijderen. Terwijl de eerste Vitara uit 1988 nog een echte terreinauto was met een ladderchassis, is de huidige technisch gezien een personenauto. Van de veelbelovende Lock-knop hoef je geen wonderen te verwachten: daarmee bedien je geen traditioneel sperdifferentieel, het maakt alleen de vierwielaandrijving wat daadkrachtiger. In die stand schakelt hij ook de achterwielen bij als dat nodig is. Maar doordat de Vitara licht is, slaat hij heus geen flater buiten de gebaande paden.

Er zijn voor dit model zelfs sets verkrijgbaar waarmee je hem wat hoger op de poten zet; ook bodembescherming is leverbaar in de aftermarket.

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

Dekra-expert beoordeelt auto als goed: normale slijtage

Bij demontage komen een paar zwakke punten aan het licht: enige roestvorming (asdragers, langsdraagarmen, het plaatwerk achter, enkele bouten en laspunten) en een motorkap die behoorlijk gevoelig blijkt voor steenslag. Voor de rest is ‘de algehele staat in relatie tot de afgelegde afstand goed’, bevestigt Dekra-expert Marcus Constantin (Dekra is een gerenommeerd keuringsinstituut) die wij hebben ingeschakeld. De kritiek in het logboek heeft vooral betrekking op het als gezegd ietwat stoterige onderstel, de aanvankelijk wat hakerig schakelende versnellingsbak, het hoge geluidsniveau, de tank met een inhoud van slechts 47 liter, het verouderde navigatiesysteem, de fantasierijke snelheidslimietherkenning, het overijverige botswaarschuwingssysteem en de smalle, wat vormeloze stoelen zonder lendensteunen.

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

De lovende woorden – en die overheersen bij deze Japanner – benadrukken vaak de hoge zitpositie en het praktische formaat: met een lengte van 4,18 meter en een breedte van 1,78 meter kun je er ook in krappere parkeervakken mee uit de voeten. Met zijn griprijke vierwielaandrijving en lage gewicht – 1.320 kg leeg, waarmee het een van de lichtste SUV’s met vierwielaandrijving van dit moment is – weet de Suzuki ook te overtuigen op bijvoorbeeld de strandparkeerplaats in het Duitse Sankt Peter-Ording, waar zowel voor- als achterwielaangedreven auto’s zich graag ingraven. Uit bijvoorbeeld de TÜV-rapportages blijkt na een bouwtijd van negen jaar duidelijk wat de zwakke punten van dit model zijn: olieverlies bij sommige exemplaren (niet bij onze duurtester) en problemen met de verlichting voor en achter. Maar belangrijke dingen zoals het onderstel, de remmen, het uitlaatsysteem en de aandrijfassen blijken robuust te zijn. En dat kunnen we onderschrijven na alle kilometers die we met deze Vitara hebben gereden.

Suzuki Vitara 100.000 kilometertest AutoBild

We waarderen het als je wilt bijdragen door het bijhouden van de AutoWeek Verbruiksmonitor of door een gebruikersreview te schrijven waarin je jouw ervaringen met de auto deelt. Daarmee help je potentiële kopers echt vooruit!

Signalement

Merk Suzuki
Model Vitara 1.4 Boosterjet Smart Hybrid Select
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 29.425

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, mild-hybrid
Cilinderinhoud 1.373 cc
Maximaal vermogen 95 kW / 129 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 235 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 47 l
Lengte / breedte / hoogte 4.170 mm / 1.775 mm / 1.595 mm
Wielbasis 2.500 mm
Massa leeg 1.140 kg
Laadvermogen 630 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 600 kg
Banden215/55R17Prijzen
Topsnelheid 190 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,5 s
Brandstofverbruik 5,4 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 121 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (81) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum