Test: Xpeng P5
groot, maar weinig USP's
71 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
De Xpeng P5 is de eerste auto van het Chinese merk die je in Nederland kunt bestellen. Wij gingen ermee op pad, en kijken vooral uit naar de toekomstige modellen.
Door de jaren heen hebben diverse Chinese autofabrikanten getracht voet aan de grond te krijgen in Nederland en de rest van Europa, meestal met weinig succes. Landwind heeft zowaar wat auto’s weten te slijten, maar een slechte crashtest betekende het einde. Qoros maakte bijzonder veel kabaal, maar bracht uiteindelijk geen enkele auto op de markt. Inmiddels staan de zaken er echter anders voor. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat Volvo als onderdeel van de Geely-groep eigenlijk Chinese auto’s verkoopt, en derhalve Polestar en Lynk & Co ook. Wat te denken van het nieuwe MG, dat ondanks de Engelse geschiedenis nu als onderdeel van de SAIC-groep ook gewoon een Chinees merk is, dat onder meer met de ZS toch al heel wat auto’s in Nederland heeft verkocht.
In Scandinavië al tijdje bezig
Nog nooit was het echter zo duidelijk als bij Xpeng, een nieuw Chinees merk met een Chinese achtergrond dat Chinese auto’s in Nederland wil gaan verkopen. En niet alleen in Nederland, heel Europa staat op het programma. Het merk is in Scandinavië zelfs al een tijdje bezig. Modellen als de G3 (een compacte SUV), de P7 (een snelle sportieve sedan met vleugeldeuren) en de P5 op deze pagina’s rijden daar al gewoon rond. Het zijn allemaal volledig elektrische auto’s, want daarmee is Xpeng groot geworden. Het bedrijf is nog niet erg oud en heeft in beginsel een ICT-achtergrond. Tesla heeft laten zien dat dat geen nadeel hoeft te zijn. Kijken we naar waar de focus ligt, dan zien we ook wel wat overeenkomsten. Zo wil Xpeng zich vooral onderscheiden met autonoom rijden, een onderdeel waarmee het claimt ver voor te lopen op de gevestigde orde.
Over-the-air
In het voorserie-exemplaar van de P5 dat wij kunnen rijden, is dat onderdeel echter nog niet helemaal uitgewerkt. Door middel van over-the-air updates zou dat volgens de aanwezige technische man binnenkort moeten zijn verholpen, dus daarover een andere keer meer. De P5 is voorlopig het enige in Nederland verkrijgbare model. Je kunt hem al bestellen en in het laatste kwartaal van dit jaar moeten de eerste auto’s worden afgeleverd. Wat hopelijk in 2023 volgt, is een nieuwe grote SUV met de naam G9 en een gefacelifte versie van de genoemde P7.
Grote sedan
De P5 is een vrij grote sedan, die enkel als voorwielaandrijver op de markt komt. Met ruim 4,80 meter is hij behoorlijk lang. Dat draagt bij aan de ruimte op de achterbank, zo’n beetje de belangrijkste eigenschap voor een auto in China. De beenruimte is dan ook heel erg goed. De hoofdruimte valt daarbij wat tegen en is niet beter dan gemiddeld. Voorin is het een clean geheel. Het grote multimediasysteem met touchscreen eist alle aandacht op. Het werkt zeer snel en is overzichtelijk, Xpeng belooft bovendien ook hiervoor structurele over-the-air updates. Achter het stuur valt de zitpositie tegen, vooral omdat het stuur niet naar je toe kan, maar enkel omhoog en omlaag. Dat zien we zelfs in A-segmenters nauwelijks meer! De gebruikte materialen zijn bovendien pover. Het geheel doet enigszins denken aan een grote huurauto zoals je die oppikt voor een vakantie in de Verenigde Staten. Lekker ruim, maar om het nou echt luxueus te noemen ... In Europa stellen we toch echt andere eisen aan iets wat Xpeng zelf premium noemt.
Snelladen met 70 kW
Dan de techniek. De elektromotor heeft 211 pk, goed voor een sprint naar 100 km/h in 7,5 seconden. De accu heeft 66 kWh en maakt daarmee op papier een rijbereik van 465 kilometer mogelijk. Het zijn allemaal redelijke cijfers. Uiteraard is het geen sprintkanon, maar daarop mikt het merk met de P5 ook niet. Minder goed is het snellaadtempo van 70 kW. Dat is voor een auto in dit segment echt achterhaald. Dit heeft te maken met de Chinese markt, waarvoor de P5 in oorsprong duidelijk is gemaakt. Even navragen leert dat Xpeng zich zelf ook realiseert dat je hiermee Europa niet verovert. “De G9 kan het straks met 350 kW”, wordt er verteld. Pardon? Je bedoelt 250? “Nee 350. Bij het testen van een model hier kregen we al een belletje van Fastned wat we in vredesnaam aan hun laadstation hadden gezet, want ze hadden nog nooit zoiets gezien”, aldus de Xpeng-zegsman. Oké dan, dat belooft wel wat.
Geen Wow-factor
Eenmaal onderweg blijkt dat de 211 pk prima is voor een auto als deze. Geen moment voelt hij langzaam aan. Er is geen sprake van knallende elektropower zoals bij een Tesla of een vierwielaangedreven Kia EV6, maar daar is het de auto ook niet naar. De P5 rijdt braaf, met een onderstel dat best redelijk is. Hij biedt geen enkele dynamiek en helt over bij lastwissels, maar heeft evengoed een prima wegligging als we hem stevig door de bochten jagen. Het lage zwaartepunt helpt hierbij. Het stuurgevoel is wel afwezig en als totaalpakket is het een wat braaf geheel. De P5 mist de wow-factor van nieuwkomers als alle Tesla’s, de BMW i3 en de Fisker Karma, maar ook de Kia EV6. Dramatisch slecht is het allemaal echt niet, maar iets waarmee Xpeng boven de rest van de markt uitstijgt, is er ook niet.
Aftasten
Een auto als de MG ZS had nog zijn lage prijs, maar met zo’n € 48.000 wordt de P5 geen budgetdeal. Voor weinig meer heb je een Model 3, terwijl het bij Kia en Hyundai met dit budget ook leuk shoppen is. De P5 is duidelijk ontwikkeld met andere markten in het vizier. Wellicht dat Xpeng hem nu gebruikt om de Nederlandse markt wat af te tasten voordat het met zijn G9 komt. Als de Chinezen dat model in hetzelfde tempo verbeteren als ze met het snelladen gaan doen, liggen er namelijk kansen. Met enkel de P5 zal ook deze Chinese nieuwkomer de markt niet veroveren.
Lees ook

Xpeng P5 voorlopig niet naar Nederlandse markt

Xpeng P5: tot 465 kilometer elektrisch vanaf zo'n 48 mille

Xpeng P5: elektrische sedan met 465 kilometer actieradius voor Nederland

Is dit de nieuwe (elektrische) Fiat 600?

Zeg het maar: Volkswagen ID2 of Renault 5?

Lezersreacties (71) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.