Winterbandentest SUV 2020

Veilig de winter door

Winterbandentest SUV 2020
Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020Winterbandentest SUV 2020
AutoWeek 45 2020
AutoWeek 45 2020

Je leest het in AutoWeek 45 2020

We hebben tien winterbanden voor SUV’s uitgebreid aan de tand gevoeld op sneeuw en ijs, maar ook op nat en droog wegdek. Welke band zet door de bank genomen de beste prestaties neer?

Goedkoop is in veel gevallen duurkoop. Dat is regelmatig het geval, maar als het om de aanschaf van een set banden gaat, wil dat natuurlijk niet zeggen dat kopers onmiddellijk weer overstappen als ze na een paar honderd kilometer rijden met een vers bandensetje zwaar teleurgesteld zijn over de prestaties van het rubber. Wie haalt immers bijna nieuwe banden onder een auto vandaan om vervolgens weer veel geld te investeren in banden van betere kwaliteit die wél goed presteren? Dat doet natuurlijk niemand. En daarom is een bandentest als deze ook zo belangrijk. Want hier kun je bijvoorbeeld lezen dat je maar liefst € 385 kunt besparen, ofwel 63 procent, door niet voor een dure band van Michelin te gaan, maar te kiezen voor de lowbudgetband van de grotendeels onbekende fabrikant Duraturn. Maar je leest in deze test ook duidelijk dat het uiteindelijk toch niet zo’n goed idee is om voor een budgetband te kiezen. De lage aanschafprijs van de winterband van Duraturn mag dan misschien erg aantrekkelijk zijn en hij levert weliswaar acceptabele prestaties op sneeuw, maar de remweg op nat wegdek bedraagt met deze band een welhaast eindeloos lijkende 58,5 meter. De goedkope band biedt simpelweg te weinig grip op nat wegdek, zodat zelfs het effectieve ABS van de BMW X1 waarmee we de tests hebben uitgevoerd weinig meer kan uitrichten. Ten opzichte van de best presterende band op dit testonderdeel, de Bridgestone, is de extra remweg maar liefst 15,1 meter, oftewel meer dan drie wagenlengtes. Met andere woorden: bij een noodstop aan het einde van een file knal  je met de goedkope banden met een snelheid van 50 km/h tegen je voorligger aan. Dat kost niet alleen een hoop geld, het zorgt ook voor een hoop stress en tijdverlies. Om het nog maar niet te hebben over mogelijk letsel. Met een goede band zou dat allemaal niet zijn gebeurd, want daarmee zou de auto waarschijnlijk nog net op tijd tot stilstand zijn gekomen.

Het is dus absoluut aan te raden om geld te investeren in goede banden. Bij deze test gaan de banden van de merken Goodyear, Bridgestone, Michelin en Vredestein op kop. Als je voor deze merken kiest, betaal je weliswaar tussen de € 500 (Vredestein) en € 615 (Michelin) voor een set van vier banden, maar die uitgave is zeker verantwoord. Dat komt nog niet naar voren bij de tests op sneeuw, want onder die omstandigheden weten de lowbudgetbanden van Duraturn en Syron ook te overtuigen. In ons land tref je in de winter echter zelden sneeuw en ijs aan op de weg, je rijdt vooral op droog of nat wegdek. En onder die omstandigheden wordt het kaf van het koren gescheiden. Ondanks alle moderne technologie is het voor de bandenfabrikanten nog altijd erg lastig om een rubbermix te vinden die tegelijk goede prestaties op sneeuw en grip op nat wegdek biedt.

De Goodyear Ultragrip Performance+ komt bij deze test het beste uit de verf. Die zorgen niet alleen op sneeuw voor een goede stabiliteit, maar ze zorgen op nat en droog wegdek voor zo’n prettig stuurgevoel en zulke goede remprestaties dat ze ook subjectief beschouwd het rijgevoel dat zomerbanden bieden, aardig weten te benaderen. Want winterbanden van goede kwaliteit kenmerken zich door één eigenschap: als er geen sneeuw ligt, merk je qua rijden niet veel verschil met zomerbanden. Naast de Goodyear krijgen ook de Bridgestone Blizzak LM005, de Michelin Alpin 6 en de Vredestein Wintrac Pro een oordeel 'uitstekend'.

De volledige AutoWeek SUV-Winterbandentest 2020 met alle kandidaten en alle meetresultaten, lees je deze week in AutoWeek 45 (4-11 november), of is onderaan dit artikel digitaal beschikbaar.

Prijsvergelijker

Met de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker bieden we je een handige tool om de scherpste aanbiedingen op winterbanden te vinden. Op dit moment geeft de prijsvergelijker een overzicht van het volledige aanbod van twintig verschillende bandenaanbieders. Ook zijn hier alle bandentests van de voorgaande jaren terug te vinden.

Zie ook:

 

Verder lezen?
Het volledige artikel is beschikbaar voor slechts €1,49. Het artikel wordt aangeboden in PDF formaat.
Koop artikel €1,49

Oeps, er ging iets mis...

Er is iets mis gegaan met je betaling. Probeer het later nog eens.
sluiten

Winterbandentest SUV 2020

Veilig de winter door

Koop dit artikel als PDF voor slechts €1,49.
Vul je e-mailadres in waarop je het artikel wilt ontvangen:

Winterbandentest SUV 2020

Veilig de winter door

Je betaling is voltooid! Het artikel is naar je email-adres gestuurd. Je kunt het artikel direct downloaden door op onderstaande knop te klikken. Download het artikel

Lezersreacties (28) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.