Volvo V60 D5 Twin Engine

Zelfde voordeel, iets minder snel

Volvo V60 D5 Twin Power
Volvo V60 D5 Twin PowerVolvo V60 D5 Twin PowerVolvo V60 D5 Twin PowerVolvo V60 D5 Twin PowerVolvo V60 D5 Twin PowerVolvo V60 D5 Twin PowerVolvo V60 D5 Twin Power
AutoWeek 44 2015
AutoWeek 44 2015

Je leest het in AutoWeek 44 2015

Na het denderende succes van de Volvo V60 D6 Plug-in Hybrid, ­inmiddels omgedoopt tot D6 Twin Engine (TE), heeft Volvo nu een light-versie van dezelfde auto beschikbaar: de V60 D5 TE. Meer van hetzelfde, dus wat is het nut?

Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Dat geldt nog altijd voor de bijtellingskorting in ons land, ook al wordt die de komende twee jaar flink afgebouwd. Tot het ­einde van dit jaar geldt nog altijd, dat als je een zuinige plug-inhybride op kenteken weet te krijgen je vijf jaar lang verzekerd bent van zeven procent bijtelling. En dat is bizar weinig aan­gezien het standaardtarief nog steeds 25 ­procent is. Dit bleek voor 200 Nederlanders genoeg reden om zich op de Volvo V60 D5 Twin Engine te storten. Een beperkte oplage van 200 stuks in de vorm van een rijk aangeklede Special Edition komt dit najaar al naar ons land en is nu al compleet uitverkocht. Niemand had hem gezien, gereden of gevoeld. Maar goed, het verschil met de al bestaande D6 is dan ook gering. Volvo heeft het vermogen van de vijfcilinderdiesel iets teruggeschroefd en daar blijft het bij. De dieselmotor biedt 163 pk tegen 220 pk in de D6. De elektromotor heeft in beide auto's krap 75 pk, met een systeemvermogen ­(optellen mag niet!) van 231 pk voor de D5 tot gevolg. De D6 biedt 288 pk. Merk je dat? Ja. Is het erg? Niet echt. Het vermogensverschil van ruwweg 50 pk zou relevanter zijn als de auto's tussen de 100 en 150 pk zouden leveren. Maar eenmaal boven de 200 pk is een bonus van 50 pk voor een brave D-segmenter vooral een luxe-item, geen noodzaak. In de D6 ben je daadwerkelijk behoorlijk vlot onderweg. De power in de D5 krijgt van ons de kwalificatie 'meer dan voldoende'. Verplicht AWD De aandrijftechniek is verder gelijk ­gebleven. De kracht van de diesel­motor gaat dus naar de voorwielen, de elektromotor drijft de achterwielen aan. Volledig elektrisch rijd je dus met een achterwielaandrijver, maar daar merk je in de praktijk niets van. ­Fiscaal is de V60 Twin Engine enorm voor­delig, zonder dat je daarvoor op de één of andere manier offers hoeft te brengen, en dat is meteen de grootste kracht van de auto. Hij is niet loom, extreem log of afstandelijk, heeft nog AWD ook en zelfs als je nooit plugt, loopt het verbruik dankzij de dieselmotor niet de spuigaten uit. In theorie kom je puur op stroom maximaal zo'n 50 kilometer ver. In de praktijk mag je rekenen op zo'n 30 tot 40 kilometer. Het grootste nadeel van de auto is niet eens dat je het forse gewicht (hij weegt 2.043 kg!) wel degelijk voelt, maar vooral dat de dieselmotor wel erg rumoerig is. Bij het wegrijden dreunt het blok nogal hard. Je kunt het karakteristiek noemen, maar als je weet hoe stil bijvoorbeeld de Franse dieselblokken tegenwoordig zijn, doet de D5 ouderwets aan. Maar om die reden zal geen enkele boekhouder een streep zetten door dit fiscale ­juweeltje. De prijs van de D5 Twin ­Engine zal iets lager komen te liggen dan die van de D6, wat hem voor sommige leaserijders net bereikbaar zal maken. En dat alleen al geeft hem ­bestaansrecht genoeg.

PRIVATE LEASE Volvo V60

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum