Volvo S60 - Rij-impressie

De eerste Volvo born in the USA

50 reacties

Video
AutoWeek 44 2018
AutoWeek 44 2018

Je leest het in AutoWeek 44 2018

Met de S60 is de 60-reeks van Volvo compleet. Een V60 'met kont' is het volgens Volvo echter niet; de S60 pretendeert een heel eigen karakter te hebben. We rijden de eerste 'Amerikaanse' Volvo in Amerika, in de staat waar alles net wat mooier, gezonder en zonniger is.

De nieuwe Volvo S60 is in diverse opzichten een mijlpaal. Om te beginnen is het de eerste Volvo die op Amerikaanse bodem het levenslicht ziet, om precies te zijn in de eerder dit jaar geopende fabriek in Charleston, South Carolina. Daarmee is het streven van Volvo vervuld om op de drie grote afzetmarkten Europa, China en Amerika te produceren. De S60 is bovendien de sluitsteen van de 60-reeks. Het is de eerste nieuwe Volvo die definitief geen dieselmotor krijgt, iets wat vanaf nu voor elk nieuw Volvo-model geldt. Ook is het de laatste nieuwe Volvo die is ontworpen rond het huidige SPA-platform (Scalable Product Architecture), de basis voor alle grote Volvo’s sinds de XC90 van 2015. Hoewel de S60 uiteraard grotendeels overeenkomt met de V60, wil Volvo de auto toch heel anders positioneren. Net als de V60 is de S60 natuurlijk een familieauto, maar dan wel één die veel meer op rijplezier en dynamiek is gericht. Met name de Nederlandse importeur hecht daar waarde aan en daarom heeft de S60 in ons land altijd de R-Design-trim. Dat betekent behalve meer luxe en sportieve details ook een met 15 mm verlaagd sportonderstel plus grotere wielen.

De reden waarom de S60 in de Verenigde Staten wordt gebouwd, laat zich raden: sedans zijn daar bovengemiddeld in trek. Een eerste blik op de S60 maakt duidelijk dat deze auto behoorlijk uit de kluiten is gewassen voor zijn segment. Je zou kunnen denken dat ook dat te maken heeft met de Amerikaanse ambities, maar het komt door de Chinese markt; de kopers daar mogen dan gemiddeld wat kleiner zijn dan westerlingen, ze willen meer beenruimte achterin. Veel concurrenten bouwen daarom speciaal voor hun markt een versie met een verlengde wielbasis. Volvo kiest voor één maat voor de hele wereld; one size fits all. En aangezien een westerling van wat extra centimeters blij wordt en een Chinees van minder ruimte juist minder gelukkig, profiteert iedereen van een lekker lange S60. Volvo bepaalde de wielbasis op 2.782 mm, wat gelijk is aan die van de V60.

OVERZICHTELIJK

Het leveringsprogramma van de S60 is niet alleen wat betreft de uitvoeringen overzichtelijk, ook de aandrijflijnen laten zich vrij eenvoudig beschrijven. In alle gevallen gaat het om een tweeliter viercilinder benzinemotor, gekoppeld aan een achttraps automaat met koppelomvormer. De T5 is in eerste instantie de instapper, met 250 pk op de voorwielen. De T6 is wat Volvo een Twin Engine noemt: een plug-in hybride met benzinekracht op de voorwielen en een elektromotor op de achterwielen (E-AWD), in dit geval met een gecombineerd vermogen van 340 pk. Dan is er nog de T8 Twin Engine Polestar Engineered, die, zoals de naam al doet vermoeden, door huistuner Polestar onderhanden is genomen. Behalve 405 pk gecombineerd vermogen heeft deze versie ook aangepaste remmen en speciale schokdempers.

Helaas is ook het aanbod beschikbare testauto’s overzichtelijk. Er is een T8 Twin Engine Polestar Engineered die weliswaar naar ons land komt, maar dat slechts in
een zeer beperkte oplage. De enige andere keuze is een T6 zónder Twin Engine. Zijn motor heeft een combinatie van een turbo en een mechanische compressor en boven- dien AWD. Hij komt niet op onze prijslijs- ten, maar omdat hij dichter bij de huis-tuin- en-keuken-S60’s komt dan de Polestar, kiezen we toch voor deze versie. We rijden hem over de uitdagende bergwegen ten noorden van Los Angeles en daar komt hij uitstekend tot zijn recht. De besturing geeft aardig wat feedback en de neus reageert mooi precies op je bewegingen. Dat hij lekker neutraal aanvoelt, durven we voor de T5 niet te beloven, want anders dan de gereden T6 is de T5 voorwielaangedreven. Maar wat hij wel gemeen zal hebben met onze versie, is dat de vering en demping een fraaie balans vertonen. Vaak is het met auto’s die van nature op comfort zijn afgestemd zo dat een sportonderstel ze wat ongemakkelijk hard maakt. De S60 R-Design voelt aan alsof hij vanuit het niets met dit onderstel is ontwikkeld. De achttraps automaat schakelt wat nadrukkelijker dan de meeste auto’s in deze klasse. “Dat heeft te maken met de mapping (de fijnaf- stemming van de elektronica, red.)”, aldus Gerard Timmers, manager Product and Business Planning bij Volvo Cars. “De bak zou sneller kunnen schakelen, maar dat scheelt weer CO2.” Een automaat met dubbele koppeling dan? “Daar zijn we terughoudend mee. In de praktijk blijkt dat zulke transmissies tien keer zo veel garan- tieclaims opleveren dan conventionele.”

PILOT ASSIST

De royale buitenafmetingen van de S60 sorteren resultaat voor de interieurruimte. De hoofdruimte lijdt nog enigszins onder de coupé-achtige daklijn, hoewel het optionele schuifdak dat ook geen goed zal doen. Niettemin is het voldoende voor een volwassene van 1,90 meter. De beenruimte is ronduit fors voor deze klasse. De kofferruimte is diep, maar de laadopening is aan de krappe kant. Voorin is er weinig nieuws onder de zon: het dashboard kennen we uit de V60. Het is mooi afgewerkt en ziet er hoogwaardig en tijdloos uit. Bovendien is het overzichtelijk, wat helaas niet te zeggen is van het Sensus-infotainmentsysteem. Het optionele Pilot Assist biedt autonoom rijden op niveau 2 (adaptieve cruisecontrol in combinatie met actieve rijbaanassistent) en is voor de S60 weer verder geoptimaliseerd. Volvo claimt een nog nauwkeuriger besturing. Omdat we het systeem eerder alleen in Europa reden en de wegen in de VS heel anders zijn, durven we die stelling niet te onderschrijven. Feit is ook hier echter dat Pilot Assist beslist tot de betere systemen op de huidige markt behoort.

De T8 is, net als de T6 die naar Nederland komt, een plug-in hybride. De tweeliter is in dit geval goed voor 318 pk en 430 Nm. De elektromotor voegt daar 87 pk en 240 Nm aan toe en dan kom je op een gecombineerd vermogen van 405 pk en een totaal koppel van 670 Nm. De top is afgeregeld op 250 km/h en van 0 tot 100 km/h duurt 4,9 seconden. De productie van de Nederlandse S60’s start in de vijfde week van volgend jaar, wat betekent dat ze april 2019 in ons land zijn. Definitieve prijzen zijn er nog niet, maar Volvo Cars Nederland zet in op € 47.990 voor de T5 en € 65.000 voor de T8 Polestar Engineered.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Volvo S60
Volvo S60Volvo S60Volvo S60Volvo S60 Intro Edition (T5)Volvo S60Volvo S60

  • + mooie balans comfort-dynamiek
  • +Onderscheidend uiterlijk
  • -Automaat schakelt wat traag
  • -Infotainment nogal een labyrint

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (50) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum