Volkswagen T-Roc Cabrio – Range Rover Evoque Convertible (occasion) - Dubbeltest

Cabrio-estafette

SUV cabrio T-Roc Evoque open dak cabriolet
AutoWeek 24 2020
AutoWeek 24 2020

Je leest het in AutoWeek 24 2020

Als open SUV neemt de nieuwe Volkswagen T-Roc cabrio het stokje over van de Range Rover Evoque Convertible, die enkele jaren geleden de wenkbrauwen deed fronsen en vorig jaar weer van het toneel verdween. Of Volkswagen er goed aan doet het opmerkelijke concept verder uit te werken, zoeken we uit door de nieuwkomer naast een gebruikte Evoque te parkeren.

Eerlijk is eerlijk, de allereerste open SUV was de open Evoque niet. Om te beginnen zijn er natuurlijk altijd open versies van echte terreinbeulen geweest, maar die varianten van onder meer de Jeep Wrangler en Land Rovers eigen Defender zijn toch echt van een andere aard. Als we ons beperken tot de meer cross-over-achtige voertuigen, valt op dat Nissan met de Murano crosscabriolet in 2010 de eerste was. De open Murano bleef officieel in de VS, al is minimaal één exemplaar alsnog binnen onze landsgrenzen beland. De Evoque Convertible was de eerste open SUV die bij ons officieel leverbaar werd. Een doorslaand succes werd het niet en al na drie jaar besloot Land Rover dat het mooi was geweest. Daarmee zou je de net gepresenteerde T-Roc als een spirituele opvolger kunnen zien, al opereert de Volkswagen natuurlijk in een compleet ander segment. Uiterlijke overeenkomsten zijn er opvallend veel. Beide open SUV’s hebben een behoorlijk rechtlijnige koets en een door de hatchback-vorm van de dichte basis gedicteerde korte kont, zodat een ietwat badkuip-achtig profiel beide kenmerkt. Dat betekent ook dat in beide gevallen de klep erg kort is, een feit dat de fabrikanten camoufleren door standaard een opvallende spoiler op het achterdek te monteren. Zelfs de kapconstructie is nagenoeg identiek, waarbij het voorste deel van de kap in beide gevallen in geopende toestand als afdekking fungeert. Tegelijkertijd is de Evoque opvallend groter en vooral hoger dan de T-Cross, die wat hoogte betreft mooi tussen reguliere modellen en échte SUV’s in opereert. Het zorgt ervoor dat de Evoque zonder meer de markantste verschijning is van de twee. Dat de T-Roc gestrekter oogt, komt ook doordat hij dat ten opzichte van de gesloten T-Roc ook daadwerkelijk is. Voor- en achteras staan 4 centimeter verder uit elkaar dan bij z’n broertje, terwijl de cabrioversie uiteraard de achterdeuren moest inleveren. Bij de Land Rover was de ombouw naar cabriolet een stuk eenvoudi- ger, aangezien er ook een dichte driedeurs- versie is van de eerste generatie Evoque.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Video

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum