Volkwagen Passat R36 - Rij-impressie

Als outcast geboren

5 reacties

Video
AutoWeek 34
AutoWeek 34

Je leest het in AutoWeek 34

AutoWeek reed al met de Volkswagen Passat R36. De lang uitgestelde krachtpatser kwam voor ons uit Wolfsburg over, zodat we ons lekker konden uitleven met de 300 pk sterke middenklasser.

Zeg, is die Passat R36 er niet al heel lang? Ja en nee. Vorig jaar stond –ie al in april te blinken op de AutoRAI in Amsterdam, de prijzen waren al bekend en in de zomer van 2007 zouden we de eerste kilometers met de 300 pk sterke middenklasser maken. Twee weken voor de geplande datum in juli 2007 werd de introductie afgebeld, de Passat R36 was nog niet klaar! De productiecapaciteit bij Volkswagen Individual zou vorig jaar nog niet berekend zijn op een nieuwe auto. De speciale Passat wordt daar gemaakt, net als bijzondere series als de Golf GTI Edition 30 en de Touareg. Nog altijd is het stilletjes rond de R36. Importeur Pon schreeuwt niet van de daken dat –ie bestaat en deze auto moest speciaal voor ons uit Wolfsburg komen. Surf je op de VW-site naar de mogelijkheid om via de car configurator jezelf eens lekker te maken met de R36 dan komt hij niet eens voor bij het overzicht van alle mogelijke Passats. Alsof deze geweldenaar niet mag bestaan! Wil je een aparte Passat, dan bestel je maar een CC lijkt de boodschap. Die vierdeurscoupé kun je overigens ook met de motor uit de R36 krijgen.

Alleen met DSG

Het is ook wel bizar, 300 pk in een middenklasser waarvan het gros wordt verkocht met 'n 105 pk of (doe eens gek!) 140 pk sterke diesel. De R36 is een brok hightech, een 3.6 V6 met directe inspuiting, 4Motion vierwielaandrijving en een DSG-transmissie maken van een brave leasebak een über-Passat. Een andere grille, stoerder bumperwerk, 18 inch wielen en uitlaten die net iets brutaler onder de achterbumper vandaan komen dan bij de Passat 3.2 V6 moeten ervoor zorgen dat de R36 er direct uitspringt op parkeerplaatsen van wegrestaurants waar accountmanagend Nederland samenkomt. En wat dat betreft zijn de specialisten van Volkswagen Individual in hun opzet geslaagd, want opvallen doet –ie zeker, de blauwe Variant waarmee wij op pad zijn.

ESP met tegenstuurfunctie

Bij het instappen ziet de R36 er al lekker uitnodigend uit. Een dorpellijst met het R36-logo en goed smoelende sportstoelen beloven een plezierige rit. En ze zitten ook goed, ze omklemmen je prima. De lange zitting biedt de benen veel steun. Het stuur kan ver naar de bestuurder toe en de uitgebreid verstelbare elektrische stoel kan ver naar beneden zodat de billen zo dicht mogelijk naar het asfalt gaan. Starten maar! Dat gaat zoals bij elke Passat door het sleutelkastje in te drukken, voet op de rem, want het is een automaat en de R36 komt tot leven. Is het raam dicht dan zijn de klanken van de ontwakende motor een lichte teleurstelling. Echt veel geluid maakt het VR6-blok nog niet. Maar sta je achter de auto dan hoor je direct dat er een hoop power onder de kap zit. Al meteen wordt duidelijk dat de R36 zwaarder stuurt dan een gewone Passat. Super communicatief is de besturing niet, de bekrachtiging filtert er nog te veel gevoel uit. Stuurbewegingen worden voldoende direct omgezet maar graag hadden we meer scherpte in de besturing. Zeker in bochten vraag je je soms af welke koers is ingezet. En ga je zo hard dat het ESP ingrijpt, dan gaat de Passat zelf tegensturen, die functie maakt onderdeel uit van het stabiliteitsprogramma van elke Passat. Alsof er een rij-instructeur naast je zit die het stuur grijpt. Daar zit je in een auto als deze niet op te wachten! Schakel je het ESP uit dan heb je er geen last meer van en er is ook nog het 4Motionsysteem als vangnet.

Bijterig

En dan de motor. Geef gas met het van een R-logo voorziene pedaal en de 3,6-liter reageert als een jonge pitbull die een sappige kluif wordt voorgehouden. Wat een bijtertje! Zet de DSG-transmissie in de S-stand en de Passat schiet nog sneller naar voren. In de sportstand loopt de bak over van enthousiasme, hij schakelt snel terug en trekt de zespitter een klein stukje het rood in. In D schakelt de transmissie met dubbele koppeling zo snel mogelijk de hoogste versnelling in, wanneer je rustig rijdt, zodat je vanaf 70 km/h al in de zesde versnelling rijdt. Precies zoals nieuw rijdend Nederland het wil. Maar omdat de bak twee koppelingen heeft en er eigenlijk sprake is van twee versnellingsbakken in een, elk met hun eigen as en versnellingen, staat het volgende verzet al paraat. Rustig toerend in D en plots op het gas gaan staan resulteert in een bliksemsnelle karakterverandering. Helemaal top die DSG. Dit is de versie met zes versnellingen voor dwarsgeplaatste motoren, die door VW gebruikt wordt en door Audi in de A3 en de TT. Deze bak kan maximaal 350 Nm aan, en dat heeft de R36 dan ook. In een hot hatch als de Golf R32 kunnen we ons voorstellen dat de purist voor een handgeschakelde zesbak kiest, maar bij een Passat R36 heb je die mogelijkheid niet, en da's helemaal niet erg want de middenklasser wordt toch door een ander publiek besteld. Mooi is het effect op Golf-rijders. Die zijn niet echt gewend aan snelle Passats en daarom proberen ze je er bij het verkeerslicht uit te trekken. Wil je ze echt vernederen, zet dan de bak in S, schakel het ESP uit, en geef gas. Een launchcontrol-functie zet de motor op 3.200 toeren, laat bij groen licht de rem los en je schiet binnen 6 tellen naar de 100 km/h. Geen enkele VW zit zo snel op de 100 km/h als de Passat R36, voor de sedan geeft het merk een tijd van 5,6 tellen op, de Variant heeft 5,8 seconden nodig. Onze meetapparatuur registreerde een tijd die drietienden van een seconde langer was, maar 6,1 tellen blijft rap.

Perfectie verdringt emotie

Het klinkt allemaal geweldig, en inderdaad, de R36 functioneert ook perfect. Het motorgeluid is enthousiasmerend. En dan hebben we het nog niet eens over de wegligging gehad. Maar de Passat doet zijn werk zo geraffineerd dat er nauwelijks emotie bij komt kijken. Zo'n adrenalinekick als de Alfa Romeo 156 GTA in 2002 bij zijn aantreden bezorgde krijgen we niet van de VW. Maar die had de laatste versie van de oude Alfa V6 voorin gecombineerd met voorwielaandrijving, om de Passat met die auto te vergelijken heeft weinig zin want deze Alfa wordt al lang niet meer gemaakt. Nee, concurrentie komt van de opvolger van de GTA, de 159 3.2 JTS, ook integraal aangedreven al is de 260 pk sterke Alfa er binnenkort ook met voorwielaandrijving. De Opel Vectra OPC met 280 pk loopt op zijn laatste benen, Saab heeft een 9-3 Aero met dezelfde motor en met vierwielaandrijving maar Volkswagen ziet de Passat R36 nog veel liever als concurrent voor de dikke Audi's A4, BMW 3-series met krachtige zescilinder of een Mercedes C-klasse met krachtige V6. En dan heeft de Passat als voordeel dat hij fully loaded is, de A4 3.2 FSI wordt overigens ook standaard met vierwielaandrijving geleverd.

Vertrouwenwekkend

Die 4Motion vierwielaandrijving maakt de R36 behoorlijk foolproof. Ga je te hard een haakse bocht in dan treedt volgens de natuurwetten onderstuur op. Geef gewoon een dot gas bij en de Passat zoekt de binnenzijde van de bocht op. De auto helt wat over maar de koets blijft ook bij gasgeven of heftig remmen redelijk neutraal. Wel zijn de 235/40 banden om de 18 inch wielen genadeloos als er ongeregeldheden onder de wielen doorrollen, ook de demping voelt stevig aan. De vering is wel vrij comfortabel voor zo'n sportief product. Bij lange doordraaiers op snelwegtempo voel je wel dat er veel gewicht (meer dan 1.700 kilo) op hoge snelheid doorraast je voelt je safe dankzij de vierwielaandrijving. En er is ook nog het ESP als extra vangnet.

Verkeerde timing

We krijgen een beetje het idee dat deze auto als outcast geboren is. Bij Volkswagen hadden ze de jongens van Individual, verantwoordelijk voor speciale projecten, de auto al laten ontwikkelen maar toen kwam de groene beweging goed op gang. CO2 was het thema waar het plots om ging in autoland en dan was er ook nog de ontwikkeling van die andere über-Passat, de CC. Dus een Bluemotion, een CC en een R36, het was misschien een beetje te veel in een keer en daarom nam Volkswagen met de laatste even wat gas terug. De R36 is dus verkeerd getimed, en had er eigenlijk al in 2006 moeten zijn, voordat de Bluemotiongolf binnen VW goed op gang kwam en ruim voordat de Passat CC zijn intrede deed. Dan had de R36 volop in de spotlights kunnen staan, en dat zou beter gepast hebben bij zo'n krachtig product dan de stille entree die hij nu maakt. Maar het allerbelangrijkste is dat je hem nu kunt bestellen, en wie een razendsnelle middenklasser zoekt die met veel aandacht voor detail in elkaar gezet is, heeft aan de R36 een goede. Outcast of niet.

Volkswagen Passat R36
Volkswagen Passat R36Volkswagen Passat R36Volkswagen Passat R36Volkswagen Passat R36Volkswagen Passat R36Volkswagen Passat R36Volkswagen Passat R36Volkswagen Passat R36Volkswagen Passat R36

Lezersreacties (5) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum