Volkswagen Passat Bluemotion

Ongemerkt groen doen

Volkswagen Passat Bluemotion
Volkswagen Passat BluemotionVolkswagen Passat BluemotionVolkswagen Passat BluemotionVolkswagen Passat BluemotionVolkswagen Passat BluemotionVolkswagen Passat BluemotionVolkswagen Passat Bluemotion
AutoWeek 19 2007
AutoWeek 19 2007

Je leest het in AutoWeek 19 2007

Hybride-auto's, biobrandstoffen, waterstof, er zijn allerlei manieren om de auto schoner of zuiniger te maken. Met de Passat Bluemotion laat Volkswagen zien dat het ook kan met bestaande (productie)techniek, de diesel blijkt nog lang niet aan het eind van z'n carrière.

Het klimaat is hot, meer dan ooit. Het onderwerp is al lang niet meer voorbehouden aan een clubje alternatieve wereldverbeteraars, maar leeft bij alle lagen van de bevolking. Niet echt verbazingwekkend, verschillende denktanks brengen rapporten naar buiten met alarmerende verhalen over het broeikaseffect. Kooldioxide (CO2) is in deze berichten de grote boosdoeners. Nu is dat ook één van de gassen die uit de uitlaat komt, vandaar dat onze beleidsmakers in Brussel de autofabrikanten strenge eisen hebben opgelegd met betrekking tot de uitstoot van kooldioxide. Momenteel ligt de gemiddelde uitstoot in Europa rond de 165 gram CO2 per kilometer. In 2009 mogen de auto's gemiddeld niet meer dan 140 gram CO2 per kilometer uitstoten en in 2012 zelfs niet meer dan 130 gram. Hier en daar wordt geklaagd en gezucht over dit CO2-juk waar menig motorenontwikkelaar onder gebukt gaat, maar dat heeft weinig zin. De eisen liggen er, dus rest de auto-industrie niets anders dan auto's te ontwikkelen die aan de eisen voldoen. Gunstige bijkomstigheid is dat de uitstoot van kooldioxide hand in hand gaat met het brandstofverbruik, een schonere auto is ook een zuinige. Met de wetenschap dat onze fossiele brandstofvoorraad eindig is, is dat mooi meegenomen

Minder extreem

Je kunt als fabrikant extreem zuinige en schone vierwielers bouwen, maar dat levert vaak kaalgeplukte auto's met beperkte rijeigenschappen op waarvan er weinig verkocht worden, zeker als de klant daar ook nog 'ns dieper voor in de buidel moet tasten. Wie herinnert zich nog Volkswagens drieliter-Lupo? Om tot een lage CO2-uitstoot te komen, kun je als autobouwer ook gebruikmaken van hybridetechniek, zoals Toyota die met succes toepast in de Prius. Hierbij ontlast een elektromotor de benzinemotor waardoor de uitstoot van kooldioxide sterk teruggedrongen wordt; slechts 103 gram CO2 per kilometer stoot de Prius uit. De hybridetechniek is echter een vrij gecompliceerde (en daardoor ook iets duurdere) oplossing.

Volkswagen zet in op dieseltechniek, een dieselmotor stoot namelijk minder CO2 uit dan een vergelijkbare benzinemotor. Met een uitstoot van 102 gram per kilometer is de Polo Bluemotion de schoonste aan het kooldioxidefront. Na even aarzelend te hebben afgewacht hoe deze schone Polo het in de markt zou doen, komen de Duitsers nu met meer Bluemotion-modellen, weliswaar iets minder extreem dan die Polo, maar toch. De eerste is de Passat en later zal er onder meer een Golf Bluemotion volgen. Dit zijn auto's met licht aangepaste techniek en rijeigenschappen die niet onder doen voor vergelijkbare modellen uit het programma. De gedachte in Wolfsburg is namelijk dat ze beter grote series auto's kunnen bouwen die een klein beetje schoner en zuiniger zijn dan slechts een handjevol extremen zoals destijds die Lupo 3L.

Niets inleveren

De Passat Bluemotion heeft onder de motorkap een 105 pk sterke 1,9 liter TDI-motor die in de sedan gemiddeld 1 op 19,6 verbruikt en in de Variant 1 op 19,2, de CO2-uitstoot bedraagt respectievelijk 136 en 137 gram per kilometer. Voor de vergelijkbare Passat 1.9 TDI Tendline geeft Volkswagen voor de sedan een verbruik van 1 op 17,9 op en een CO2 -productie van 151 gram per kilometer, terwijl de 'gewone' stationwagon goed is voor een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 16,9 en 159 gram CO2 per kilometer. Om tot de verbeterde waarden te komen, heeft Volkswagen tal van wijzigingen doorgevoerd. Om te beginnen is het stationair toerental teruggeschroefd van 830 naar 730 toeren per minuut. Verder zijn de overbrengingsverhoudingen van de derde, vierde en vijfde versnelling iets langer geworden waardoor de motor bij constante snelheid iets minder toeren maakt (bij 120 km/h in vijf geeft de toerenteller 2.100 tpm aan). Verder is de luchtstroom langs de grille en de onderkant van de auto geoptimaliseerd en is de auto verlaagd (aan de voorkant 15 millimeter en achter 8 millimeter) om een lagere luchtweerstand te creëren. Ook de rolweerstand is verminderd: de spanning in de standaard gemonteerde energiebesparende Continentals is met 0,4 bar verhoogd. De lagere lucht- en rolweerstand zorgen overigens voor een hogere topsnelheid van 5 km/h ten opzichte van de gewone Passat 1.9 TDI met 105 pk-motor, terwijl de ongewijzigde overbrengingsverhoudingen van de eerste twee versnellingen ervoor zorgen dat de sprint van nul naar honderd in de zelfde tijd wordt afgelegd. Op papier hoef je dus niets in te leveren om 'groen' te doen.

Wel snor

Stuk voor stuk bekeken zijn het geen schokkende wijzigingen om van een gewone Passat 1.9 TDI Trendline een Bluemotion te maken. Maar wat levert dat in de praktijk op? Vanwege het lagere stationaire toerental moet je bij het wegrijden even opletten dat je de motor niet laat afslaan. Maar eenmaal onderweg blijkt de diesel heel normaal te lopen en rijdt de auto als een gewone Passat 1.9 TDI. Een belangrijk deel van de winst moet komen van de bestuurder zelf. Die wordt hierbij ondersteund door de schakelindicator op het dashboard die aangeeft in welke versnelling je moet rijden. Al snel wordt het signaal gegeven dat er opgeschakeld moet worden. Net als bij 'het nieuwe rijden' blijken ook bij de Passat Bluemotion lage toerentallen dé oplossing te zijn om tot gunstiger verbruiks- en emissiecijfers te komen. Theoretisch moeten de langere derde, vierde en vijfde versnelling andere waarden geven voor de tussenacceleraties, maar een slome indruk maakt de Bluemotion zeker niet; wie de verbruiksmeter even laat voor wat-ie is, kan zich nog gewoon vlot door het verkeer bewegen.

Volkswagen claimt een gemiddeld verbruik van 5,1 liter per 100 km. Tijdens onze rij-impressie met de nodige kilometers autobahn en voormalige Oost-Duitse binnenwegen scoorden we volgens de boordcomputer 5,4 liter per 100 km, niet gek voor een royale stationwagon van bijna 1.400 kg. Overigens gedraagt de auto zich op beide genoemde wegtypen prima, met het verlaagde onderstel en de iets harder opgepompte banden is niets mis. De auto is nog steeds comfortabel genoeg en met de rijdynamiek zit het ook wel snor.

Voordeliger

Wanneer je met een Toyota Prius op pad bent of met de Polo Bluemotion, dan weet je dat je met iets zuinigs rijdt. Hoe anders is het met deze Passat. Het is dat er 'Bluemotion' op staat en dat de grille verchroomd is (zoals normaal op een Passat Highline) maar verder merk je er weinig van. En dat is de grote kracht van deze auto. Een aardige bijkomstigheid is overigens dat er in tegenstelling tot andere ecomobielen voor het lage verbruik en de gereduceerde CO2-emissie niet extra betaald hoeft te worden. Integendeel, vergeleken met de 105 pk sterke Passat 1.9 TDI Trendline is de E 32.590 kostende Passat Bluemotion slechts E 140 duurder. Dit komt mede doordat de auto profiteert van de E 1.000 milieusubsidie vanwege het groene A-label en E 600 vanwege het standaard roetfilter. Overigens zegt Volkswagen uit kostenoogpunt geen zesbak of halfautomatische DSG te monteren maar gewoon een vijfbak, en voor het verbruik en de uitstoot vinden ze die in Wolfsburg ook toereikend.

De Passat Bluemotion is schoner en zuiniger met nagenoeg dezelfde rijeigenschappen als een 1.9 TDI Trendline en dan ook nog eens bijna even duur. Toch zal de 1.9 TDI Trendline gewoon in de prijslijst blijven staan, Volkswagen wil de klant niets opleggen of door de strot duwen.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum