Test: Ford Bronco – Terreinbeul in retrojas
Omdat het kan, niet omdat het hoeft
58 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
In de VS is de Ford Bronco een legendarisch model maar voor de gemiddelde Europeaan is het een grote onbekende. Toch haalt Ford deze grote vierkante terreinbeul deze kant op. Een goede zet of verspilde moeite? Dat zochten we uit in de Belgische Ardennen.
Ford Bronco, die naam zegt me niets.
Dat is geen schande, het model is namelijk nooit eerder in Europa geleverd. De Bronco kwam in 1966 op de markt in de VS en ging, verdeeld over vijf generaties, in 1996 uit productie. De eerste Bronco was een compacte terreinwagen met een ladderchassis, met meer luxe dan gebruikelijk in die tijd. Zo ontstond een nieuw segment, dat begin jaren 60 min of meer werd uitgevonden door de Scout van International Harvester. De basis van dit type auto werd gevormd door de Jeep CJ en Toyota Land Cruiser. De beroemdste Bronco is misschien wel de witte Bronco van de vijfde generatie, die in 1994 door OJ Simpson als vluchtauto werd gebruikt. In 2020 kwam Ford met een compleet nieuwe Bronco, met uiterlijke verwijzingen naar de eerste generatie.
Waarom haalt Ford de Bronco naar Europa?
Ford ziet de Bronco, net als de Mustang, als een icoon uit de historie van het merk en gebruikt deze om enig tegenwicht te bieden aan de vele ‘verstandige’ modellen. De Mustang is aan onze kant van de oceaan een bekende ‘nameplate’, de Bronco is dat niet. Toch heeft Ford besloten om deze forse terreinwagen de oversteek te laten maken.
Welke uitvoeringen zijn er beschikbaar?
Het Europese gamma is overzichtelijk: Ford levert de Bronco hier alleen met vierdeurs carrosserie met afneembaar dak en uitneembare portieren. Er is één motor: een 2.7 V6 Ecoboost van 304 pk, gekoppeld aan een tientraps automaat. In de VS kun je Bronco ook krijgen als tweedeurs, en is er ook een viercilinder leverbaar. De topversie, de Raptor, heeft een 3.6 V6 Ecoboost met dik 400 pk. Er bestaat ook een Bronco Sport, maar dat is eigenlijk een heel andere auto. Hoewel er uiterlijke overeenkomsten zijn met de ‘echte’ Bronco, is de Bronco Sport gebaseerd op de Kuga. Een SUV met onafhankelijke wielophanging rondom dus, terwijl de Bronco een ladderchassis heeft en dus veel beter geschikt is voor het ruige terreinwerk.
De Bronco is dus eigenlijk een terreinwagen?
Feitelijk wel, hoewel we ons kunnen voorstellen dat hij ook puur om zijn retro-looks wordt gekocht. Wie niet of nauwelijks van de gebaande paden gaat, raden we de Bronco in Outer Banks-trim aan. Deze heeft minder grove terreinbanden dan de Badlands-uitvoering. Daarnaast staat hij wat lager op z’n poten, heeft hij treeplanken en een minder geavanceerd 4WD-systeem. De Badlands heeft niet alleen hoge en lage gearing, maar ook een sperdifferentieel tussen de voor- en achteras, speciale Bilstein-dempers en een systeem waarmee je stabilisatorstang tussen de voorwiel kunt loskoppelen voor een grotere veerweg. De optionele Trail Toolbox bevat onder andere Trail Turn Assist, een systeem dat in het terrein het binnenste achterwiel afremt zodat je ene kortere draaicirkel hebt.
Hoe rijdt zo’n Bronco?
Best goed, als je in je achterhoofd houdt dat de Bronco op een robuust ladderchassis staat en het wagengewicht riant over de twee ton gaat. De Outer Banks-versie voelt zich duidelijk beter thuis op het asfalt dan hogere, zwaardere en van grovere banden voorziene Badlands. De V6 Ecoboost is een prima krachtbron; sterk genoeg en stil op constante snelheid. De automaat is niet de snelste in zijn soort maar past goed bij het karakter van de Bronco.
Hoe ziet de binnenkant eruit?
Net zo robuust en hoekig als de buitenkant, vooral gericht op praktisch gebruiksgemak, inclusief grote handvatten voor houvast tijdens heftig terreinrijden. De harde kunststoffen en de soms wat slordige afwerking moet je op de koop toenemen.
Verwacht Ford hier veel Bronco’s te verkopen?
Nee, Ford ziet de Bronco vooral als ‘imagobooster’ en niet als model dat voor grote aantallen gaat zorgen. In de VS is dat heel anders: in 2022 werden er daar 117.000 Bronco’s verkocht, alleen van de F-series, Explorer en Escape verkocht Ford er meer.
Wat zijn de concurrenten van de Bronco?
Eigenlijk is dat alleen de Jeep Wrangler Unlimited. Kijk je iets verder naar capabele offroaders met een retrosfeertje, zou je ook nog de Land Rover Defender en Mercedes G-klasse kunnen noemen.
Wat kost de Bronco in Nederland?
Schrik niet. Hoewel de definitieve Nederlandse prijs nog moet worden vastgesteld, moet je rekenen op minimaal 130.000 euro. Ter vergelijking: in de VS heb je al een Bronco vanaf 35.000 dollar.
Had je deze auto's al gezien?

Ford Bronco 2.7 V6 335 PK BADLANDS | Grijs kenteken | Tent | Full Option |
- 2024
- 2.139 km

Ford Bronco 2.7 Badlands 10-traps automaat | Adaptive cruise | dodehoekdetectie | All-terrain banden | Slip differentieel | Led verlichting | Nieuw te bestellen! |
- 2025
- 10 km

Ford Bronco 2.7 Outer Banks | Adaptive cruisecontrol | BLIS | Full Led | 360Camera | B&O Audio | El. verstel en verwarmbare voorstoelen | All-season banden| Nieuw te bestellen! |
- 2025
- 10 km
Lezersreacties (58) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.