Tesla Model S

Electric fantastic

Tesla Model S
Tesla Model STesla Model STesla Model STesla Model STesla Model STesla Model STesla Model S
AutoWeek 44 2012
AutoWeek 44 2012

Je leest het in AutoWeek 44 2012

Tesla opent met z'n elektrische Model S de aanval op de dikke vierdeurscoupés van Duitse afkomst. Op de autobahn rond München zoeken we als eerste Nederlandse autotitel uit waar ze bij deze jonge autofabrikant uit Silicon Valley nou eigenlijk helemaal mee bezig zijn.

Na de elektrische Roadster wil Tesla het met de eveneens elektrische Model S, een grote hatchback, opnemen tegen de CLS'en, A7's en zelfs Panamera's van deze wereld. O, en dan niet bepaald de instapversies. Is het de Amerikanen in de bol geslagen of hebben ze met de Model S een troef handen? Een eerste blik op de specificaties sluit het laatste niet uit.

De basis van de Model S is een vlakke bodem met daarin het accupakket. De elektromotor met bijbehorende elektronica zit weggewerkt tussen de achterwielen. Bovenop dit onderstel staat een royaal koetswerk dat door het ontbreken van een middentunnel een ruime indruk maakt en standaard plaats biedt aan vijf volwassenen. O, en wie met meer mensen op pad wil: optioneel is er nog een opklapbaar tweezitsbankje in de achterste bagageruimte. Inderdaad, de achterste bagageruimte. Er is namelijk ook een voorste bagageruimte waarin je nog een serieuze hoeveelheid tassen en koffers kwijt kunt. Hier kan een Porsche 911 niet aan tippen.

Aanraakscherm

De Model S hebben we in Europa al een aantal maal kunnen aanschouwen op autoshows, met de deuren op slot. Nu is het eindelijk tijd om er in het hol van de leeuw mee de autobahn op te gaan. Het eerste wat opvalt bij het instappen is de hoogwaardige afwerking, dit voelt eerder Duits aan dan wat we gewend zijn uit Detroit. Eenmaal binnen herkennen we aan de stuurkolom de hendels uit de Mercedes-Benz E-klasse, net als de knoppen voor de ruitbediening en die voor de spiegelverstelling. Niet helemaal vreemd, Daimler heeft aandelen Tesla. Met deze Duitse onderdelen hebben we overigens wel alle knoppen gehad. Voor het overige laat de Model S zich namelijk bedienen via een 17(!) inch touch screen.

De functionaliteit van het display is groot, heel groot. Desalniettemin gaat het bladeren door de diverse schermen opvallend intuïtief. Aardig is dat de indeling (net als die van het digitale instrumentarium) naar eigen smaak en goeddunken is in te delen. Welkom in een nieuw tijdperk. Vervelend wanneer het navigatiescherm wegvalt als de telefoon gaat? Zal je in de Tesla niet gebeuren, er is altijd wel ergens plek voor een telefoonwindow zonder de kaart in de weg te zitten. Werkelijk alles valt via het scherm te bedienen, van het openen van het zonnedak of de bagageruimte tot het instellen van de onderstelhoogte of de mate van remenergierecuperatie. En uiteraard is er internettoegang. Het mooie is dat dat ook tijdens het rijden blijft werken. Kan de bijrijder gewoon verder surfen, als die tenminste geen zin heeft om via een camera te kijken naar achteropkomend verkeer. Het enige wat nog niet werkt is spraakbesturing. De hardware is er al wel, het is alleen nog even wachten op de software, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Zelfbeheersing vereist

Standaard krijgt de Model S een accu mee met een capaciteit van 40 kWh en een 355 pk en 440 Nm sterke elektromotor. Met deze batterij moet de circa 2.100 kg zware Tesla 250 kilometer ver kunnen komen, in 5,9 seconden van nul naar honderd moeten sprinten en een top van 200 km/h bereiken. Optioneel zijn er accupakketten van 60 en 85 kWh die goed zijn voor actieradii van respectievelijk 375 en 500 km. En naast de standaard motor is er ook een krachtiger variant, die zit in de Model S Performance en is goed voor 416 pk en 600 Nm. Dit is de motor waarmee we op pad gaan. Zelfbeheersing is hierbij geen overbodige luxe. De reactie op het stroompedaal is erg direct en wanneer je het stevig intrapt heb je het gevoel alsof de auto door een grote hand naar voren wordt geworpen, zonder enige aarzeling. Vanuit stilstand tikt de naald van de snelheidsmeter na 4,6 seconden de honderd aan en ook daarna gaat de auto even enthousiast door met versnellen om pas even voorbij de 210 km/h het maximum te bereiken. Zou je naar het display kijken dan zie je dat de actieradius bij deze snelheden snel minder wordt. Loslaten van het stroompedaal zorgt er voor dat er op de motor geremd wordt waardoor er stroom naar de accu loopt. Het rempedaal werkt alleen met de schijfremmen, die wanneer dat gevraagd wordt bijzonder gretig aan het werk gaan.

De Model S is op de autobahn rond München als een vis in het water. Het onderstel weet het allemaal prima bij te benen. Ondanks z'n 21 inch wielen is er van stuiteren geen sprake. De auto blijft lekker stabiel op koers en zakt iets dichter naar het asfalt bij het oplopen van de snelheid. Opmerkelijk trouwens hoe de auto op hobbelige binnenwegen nare stoten absorbeert. Voor wie er desalniettemin prijs op stelt: er wordt gewerkt aan een versie met een sportiever afgestemd onderstel die door het leven zal gaan als Model S Performance +. Maar ook in basis trim achten we de Model S al in staat de nodige klanten bij de Duitse gevestigde orde weg te trekken, zeker met ons belastingregime. Als Fisker-verkoper zou ik me tot de tanden wapenen.

Wie in een Model S geïnteresseerd is moet nog wel even geduld hebben, de productie voor Europa gaat pas in maart van start. Bestellen kan al eerder, eind november begin december worden de prijzen bekend gemaakt.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum