Subaru BRZ
Speelse exoot
- Cornelis Kit
- Eerste rijtest
Subaru heeft de BRZ een update gegeven. Zowel het exterieur, het interieur als de techniek zijn onderhanden genomen. Niet dat iemand verwacht dat het model nu wel als zoete broodjes over de toonbank zal gaan — de uiterst bescheiden verkoopcijfers (vorig jaar werd er één exemplaar in Nederland geregistreerd) zorgen er voor dat de Subaru BRZ op onze wegen een zeldzamere verschijning is dan de gemiddelde Ferrari, hoewel het sympathieke sportwagentje met zijn eigenwijze techniek is klaargemaakt voor zijn volgende levensfase. Aan de opzet is overigens niets veranderd: de in lengterichting geplaatste boxermotor drijft nog steeds de achterwielen aan. Aan de buitenkant zal kenners de aangepaste vorm van de openingen in de voorbumper opvallen, net als de hertekende achterspoiler en de nieuwe indeling van de achterlichtunits. Het gaat hier om bescheiden cosmetische ingrepen.
Op het dashboard gaat Subaru met de tijd mee en maakt het conventionele dubbel-DIN-audiosysteem plaats voor een geïntegreerde multimedia-installatie met een centraal 6,2-inch touchscreen. En het stuurwiel bevat voortaan knoppen om de telefoon op te nemen, de stereo harder of zachter te zetten en de boordcomputer te bedienen. Maar goed, daarmee keren ze het tij niet bij Subaru. Het interieur straalt nog altijd weinig klasse uit, de materiaalkeuze doet op z'n zachtst gezegd pover aan voor een auto van dik vijftig mille. Ronduit teleurstellend is de boordcomputer waarop ook een vermogens- en een koppelgrafiek in beeld kunnen worden getoverd: ongeacht de stand van het gaspedaal (zelfs bij gas los) laat die de maximum curves zien. Onvoorstelbaar, moet een merk dat jaren heer en meester was op 's werelds rallypistes het nu hebben van kermismetertjes?
Speelmaatje
Zijn de onzichtbare aanpassingen dan interessanter? De motor is in elk geval tegen het licht gehouden en onder andere voorzien van nieuwe nokkenassen en een verbeterde klepbediening. Daarnaast zijn er een aantal verstevigingen en wrijvingsverminderende aanpassingen doorgevoerd. Dit alles moet de levensduur ten goede komen. Aan de prestaties van de atmosferische boxer verandert dat echter niets: gepiekt wordt nog steeds bij 200 pk en 205 Nm. Om daar van te genieten moet je de motor wel flink in de toeren jagen, onder de 5.000 toeren per minuut zit er weinig muziek in. Eenmaal daarboven is het leuk spelen. Zijn maximale trekkracht geeft hij pas bij 6.400 toeren vrij. Je moet je er even op instellen.
Ook het onderstel is herzien, en met effect. De veren zijn aangepast (de voorste iets steviger, de achterste iets soepeler) waardoor de auto eigenlijk over z'n voorwielen naar de buitenbocht wil. Maar … zo ver komt het niet. Aan de achterkant heeft de BRZ namelijk een stijvere torsiestabilisator gekregen om onderstuurneigingen in de kiem te smoren en makkelijker overstuur te genereren, en daarnaast uiteraard de auto ook sneller te laten reageren op stuurbewegingen. Met resultaat. In rechte lijn volgt de Subaru mooi stabiel z'n koers en hij gaat keurig neutraal de bocht om. Laat je halverwege de bocht het gas los, dan voel je direct dat de achterkant zich begint te zetten. Met de elektronica in de Track-modus geeft Subaru je net die extra benodigde vrijheid om de BRZ door een beetje te spelen met het gaspedaal heel gecontroleerd in overstuur te brengen. Niet dat dat nu de heilige graal is, maar het is op z'n tijd best leuk. Deze auto biedt je dat plezier. De grens tussen rijden en glijden ligt (mede dankzij smalle 215/45R17-banden) nog altijd niet ver weg, waardoor je geen extreme snelheden nodig hebt om de limiet op te zoeken (nadat je alle ondersteunende elektronica hebt uitgeschakeld) en de besturing is direct genoeg om een en ander weer snel op te vangen.
Het onderstel is de attractie van deze auto. Alleen is die in z'n eentje niet groot genoeg om de prijs van € 51.295 te verantwoorden. De rest van de auto loopt daar ondanks de update namelijk niet bij in de pas.
Lees ook
Waarom de Denza Z9 GT geen Porsche-concurrent is
Test: Mitsubishi Outlander PHEV – Te laat op het PHEV-feestje?
Test: Opel Grandland 1.6 Turbo Plug-in Hybrid - Is deeltijdstekkeren een goed idee?
Test: Hyundai Ioniq 9 - op elke zitrij zit je ruim, groter dan Kia EV9 en zeer comfortabel
Volvo ES90: vanaf €69.995, 700 kilometer actieradius en het begin van een nieuw tijdperk
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (54) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.