Skoda Superb 1.8 T Comfort (2004)

Deftig muurbloempje

Skoda Superb 1.8 T Comfort
Heeft de Superb terecht de status van muurbloempje? Nee, de Superb rijdt erg goed, biedt massa's ruimte en comfort en heeft een neerklapbare achterbank. Het enige dat hij tegen heeft, is in het segment waarin hij thuishoort waarschijnlijk zijn naam.

Over het design van de Skoda Superb is het nodige gezegd en geschreven. De vraag blijft of de uiterlijke verwantschap met de Volkswagen Passat succes in de weg staat. Hoewel niet bijster karaktervol, is de Superb toch een deftige, indrukwekkende auto. Met dank aan zijn hoog opgetrokken, rechthoekige neus en zijn forse postuur.

De testauto treedt aan in luxueuze uitmonstering en bovendien als automaat. De Skoda Superb Comfort 1.8T Tiptronic kost € 30.890. Skoda rekent geen meerprijs voor de automaat, zolang je die bij de Comfort- of Elegance-uitvoering bestelt. De Superb heeft een automatische airco, een boordcomputer, lichtmetalen wielen, mistlampen, een regensensor, een automatisch dimmende binnenspiegel en een paraplu. Pardon? Jazeker, in een vakje in het linker achterportier, compleet met afwateringskanaal. Attent van die Tsjechen.

We hebben met een 1,8-liter vierpitter te maken, maar Skoda heeft daar een turbootje aangehangen, zodat er 110 kW (150 pk) en een vorstelijke 210 Nm bij slechts 1.750 beschikbaar zijn. De Skoda verbruikte een liter op 8,8 kilometer tijdens onze test.Wat veel belangrijker is, is dat de Superb zijn prestaties zo smeuïg serveert. De heerlijke turbokracht stelt de automaat in staat om zelfs bij stevig gas geven op te schakelen bij relatief lage toerentallen. Gevolg: minder motorrumoer en meer rust in het interieur. De Tiptronic van Skoda heeft vijf versnellingen. Het fijne is dat je daar als bestuurder weinig van merkt – in positieve zin. Het schakelen verloopt soepeltjes en gemakkelijk. De enige negatieve opmerking komt voor rekening van het gaspedaal, dat door zijn vrij ongevoelige werking snel te diep ingetrapt raakt, zodat de Superb onbedoeld een reuzensprong richting horizon maakt. Waarop de immer alerte kickdown die sprong jubelend nog wat groter maakt. Zelf schakelen met de Tiptronic gaat ook smeuïg en maakt van de grote Superb een veel lichtvoetiger auto.


270...?
De Superb is vooral geschikt voor de snelweg. Toch wil de grote Tsjech heel gretig snelle bochtjes door. Van onderstuur is pas iets te merken wanneer je het provoceert. Van uitbreken wil hij niets weten. ESP is als optie verkrijgbaar.
Binnen is het vanzelfsprekend een en al Volkswagen wat de klok slaat. En dat betekent een goede bouwkwaliteit, een gemakkelijke bediening en de toepassing van prettig ogende en duurzaam aanvoelende materialen. En gelukkig geen gevoel van kaalheid door een overvloed aan knoppen zonder functie. Op de ergonomische kwaliteiten valt weinig af te dingen. Stoel en stuur zijn uitmuntend verstelbaar en de knoppen zitten daar waar je ze verwacht. Het paneeltje van de automatische airco is wel te laag geplaatst; om de kleine knopjes te kunnen raken moet je goed mikken. De enige echte kanttekening betreft de snelheidsmeter, waarvan de schaal doorloopt tot een belachelijke 270 km/h. Het gevolg is dat de meter vanaf 120 km/h erg krap en daardoor lastig afleesbaar wordt; het eerstvolgende getal is 150. Positief is de spreekwoordelijke ruimte in de Superb. Voorin maar vooral ook achterin. Er zijn weinig auto's waar een 1,92 meter lange bestuurder zo riant 'achter zichzelf' kan zitten. Ook hoofdruimte is er ruim voldoende. En de achterbankleuning is neerklapbaar (40/60).

Signalement

Merk Skoda
Model Superb 1.8 T Comfort
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 34.350

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.781 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 5.700 tpm
Maximaal koppel 210 Nm bij 1.750 tpm
Inhoud brandstoftank 62 l
Lengte / breedte / hoogte 4.803 mm / 1.765 mm / 1.469 mm
Wielbasis 2.803 mm
Massa leeg 1.467 kg
Laadvermogen 602 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.300 kg / 650 kg
Banden205/55R16Prijzen
Topsnelheid 212 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,7 s (fabrieksopgave: 10,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 4,8 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 9,1s
Brandstofverbruik 9,5 l/100km
CO2-uitstoot 228 g/km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum