Saab 9-3 Cabriolet

Zomer in 20 seconden

Saab 9-3
In slechts twintig seconden vouwt het cabriodak van de nieuwe Saab 9-3 Cabriolet zich op. Daarmee troeft hij alle andere open vierzitters van dit moment af. Geen overbodige luxe, zo'n snel dak, als je in november nog ieder zonnestraaltje wilt opvangen; dan staat de tweede generatie 9-3 Cabrio namelijk bij de dealer.

In het Noorden moet het snel gaan; als de zon schijnt, wil men die in Zweden kennelijk snel op de bol voelen. Na een simpele druk op de knop (op het dash of op de afstandsbediening), vouwt het cabriodak van de 9-3 zich elektrohydraulisch op. De hele exercitie neemt een luttele twintig seconden in beslag. In tegenstelling tot de concurrentie scharniert de aluminium afdekplaat, waaronder het dak verdwijnt, niet achterwaarts. Hij lift eerst, waarna hij horizontaal naar achteren schuift. Deze tweetrapsbeweging garandeert volgens Saab een betrouwbare werking en een optimale afsluiting. Wij vinden het vooral een uitermate elegant schouwspel. Het cabriodak is te openen en sluiten tot op een rijsnelheid van dertig kilometer per uur; ideaal voor een kleine show voor een groot publiek aan de boulevard, dunkt ons.

Als het dak wordt gesloten, trekken zwenkarmen in de kofferbak de bergruimte van de kap als een harmonica in. En sensoren voorkomen dat de kap opent als de kofferruimte vol ligt met bagage. Saab noemt deze techniek CargoSET.

Solide carrosserie
Andere innovaties worden verhuld door blik. Voelbaar zijn ze echter nadrukkelijk. Voelde de vorige 9-3 Cabrio nog erg slap en week aan, de nieuwe geeft de indruk heel stevig in elkaar te steken. Een bibberende binnenspiegel en dito stuurwiel en kraakjes en piepjes behoren tot het verleden. Slecht asfalt deert de carrosserie van de 9-3 Cabrio niet langer. Volgens Saab is de nieuweling dan ook driemaal stijver dan z'n voorganger. Kritiek over torsiegevoeligheid, die de laatste trof, zal dus verstommen bij de Cabrio die nu in aantocht is. De carrosserie van de 9-3 bestaat uit een geheel van stalen balken en geperst plaatstaal. Circa 50 procent van de carrosseriedelen is bovendien speciaal voor de cabriolet ontwikkeld. Het resultaat is een solide koets. Saab-technici hebben voorts de bodemplaat voorzien van een tweede frame, een inwendig chassis, een ringvormige stalen constructie, die de voor- en achterkant én de zijkanten van de auto met elkaar verbindt. De dorpels zijn speciaal voor de Cabrio ontworpen. Ze zijn 32 millimeter hoger en 8 millimeter breder dan die van de Sport Sedan, waarop de Cabriolet gebaseerd is. Daarenboven zijn ze inwendig versterkt met een plaat over de volle lengte. Dit zijn slechts enkele van de door Saab aan het chassis doorgevoerde modificaties, die de Cabrio een hoge mate van soliditeit verlenen.
Een belangrijke optische verbetering is het ontbreken van gordelhouders in de carrosserierand. Het wigvormige, gladde profiel van de 9-3 wordt zo niet hinderlijk onderbroken. De driepuntsgordels zijn nu in de stoelleuningen geïntegreerd. Dat biedt twee belangrijke voordelen: ten eerste zit de gordel altijd goed, ongeacht de stand van de stoel, en ten tweede vergemakkelijkt de nieuwe constructie de gang naar de achterbank, waar twee volwassenen een prima zitplaats vinden.

Ontspannen rijden
De gesloten kap doet de elegante lijnen van de 9-3 Cabrio geen geweld aan. Zes in plaats van vijf beugels spannen de kap nu zo strak en glad over het passagierscompartiment, dat de Saab het silhouet van een coupé krijgt. Aan boord doet nog maar weinig denken aan een cabriolet. De uit fraai textiel bestaande hemelbekleding is niet donker - zoals gebruikelijk is - maar uitgevoerd in lichtgrijs of beige, afhankelijk van de interieurbekleding. Het dak bestaat in totaal uit drie lagen; de buitenste is vervaardigd uit waterdicht rubber en canvas. En een dikke tussenlaag draagt zorg voor een goede isolatie en geluiddemping. Hoeveel aandacht de ontwerpers daaraan hebben besteed, wordt duidelijk als het echt hard gaat met de 9-3. Tot op hoge snelheid blijft het windgeruis binnen de perken. Dat maakt de snelweg het domein van de 9-3 Cabrio.
Bochtige trajecten, daar houdt 'ie minder van, althans, als die rap genomen moeten worden. Snelle links-rechtscombinaties, daar is de open Zweed niet zo goed in. Daarvoor werkt de besturing gewoonweg te traag. Rollen over de vooras is 'm ook niet vreemd. De ReAxs-achterwielophanging met wielen die een meesturend effect hebben, en zelfs het stuggere onderstel van de top-of-the-line 210 pk sterke 2.0T Aero weten de Saab niet met een sportief weggedrag te begiftigen. Maar dat is prima. De Cabrio is vooral op comfort afgestemd en dat past 'm. Ook de vijftraps automaat zorgt voor ontspannen rijden. Deze valt ook handmatig te bedienen – in de Vector- en Aero-uitvoering tevens via knoppen op het stuur. De 9-3 is ook leverbaar met een vijf- en zelfs zesversnellingsbak (standaard gekoppeld aan de 210 pk sterke 2,0-litermotor). De overbrenging tussen pook en bak bestaat niet langer uit een stangenstelsel, maar uit kabels, wat het schakelplezier ten goede komt.

Zwakkere broeder
Behalve met een 2,0-liter van 210 pk is de 9-3 leverbaar met een 2,0-liter krachtbron van 175 pk. De zwakkere broeder is te herkennen aan een kleine letter t op de kofferklep (de 210 pk-versie maakt gewag van z'n aanwezigheid door middel van een kapitale T achterop). In een later stadium komt Saab nog met een 1.8t van 150 pk.
Een omvangrijk veiligheidspakket dat onder andere ABS en een tractiecontrolesysteem omvat, behoort tot de standaarduitrusting. ESP zit af fabriek op de Aero. Voor de overige versies, Linear en Vector, is deze voorziening een optie. In november mogen we de nieuwe 9-3 Cabriolet in Nederland verwelkomen. De importeur verwacht het model te kunnen aanbieden voor een vanafprijs die rond de 45.000 euro ligt.