AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Peugeot 508 SW (2014) - Test
Nieuwe snorharen
115 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Peugeot is behoorlijk overtuigd van de kwaliteiten van de 508. De update halverwege z'n levenscyclus is dan ook vrij bescheiden. Kunnen de Fransen hiermee op tegen de vernieuwingsdrang van de concurrentie?
Peugeot heeft z'n vlaggenschip, de 508, opgefrist; klaargemaakt om binnenkort de strijd aan te kunnen met de nieuwe versies van de Passat, Mondeo en Superb. Een rigoureuze make over is het niet. Het is nog altijd de ruime auto die we al drie jaar kennen, alleen nu licht geretoucheerd. Het grootste nieuws is de neus met een grille die nu rechterop staat en enigszins doet denken aan die van de jongste Volvo's. Om verwarring te voorkomen is het logo met de leeuw van de motorkap naar de nieuwe grille verhuisd. Pontificaal. Net als bij de 505's en 604's van weleer.
In het interieur lijkt alles bij het oude gebleven. De centrale multimedia-bedieningsknop op de middentunnel is komen te vervallen, daar zit nu een klein opbergvakje (waar eigenlijk alleen de sleutel in past). Voortaan moet je je zonder de knop redden met een touch screen. Alleen … dat werkt niet echt prettig. Wanneer je op het scherm drukt gebeurt er (in tegenstelling tot wat je zou verwachten) niet direct iets. Pas na een paar keer drukken komt er reactie, helaas dan ook op alle keren dat je voor niets gedrukt dacht te hebben. Jammer. Verder heeft de Franse D-segmenter nu ook een achteruitijcamera en een dode hoekwaarschuwingssysteem in de buitenspiegels. Da's toch iets wat we in kleinere auto's al met enige regelmaat zien. Maar goed, beter laat dan nooit.
Slome turbo
Technisch heeft Peugeot de 508 vrijwel omgemoeid gelaten. Het voornaamste nieuws is een nieuwe 165 pk sterke 1.6 benzinemotor. Helaas is de CO2-uitstoot van 129 gram per kilometer te hoog om voor de zakelijke rijder in aanmerking te komen voor het gunstigere 20 procent bijtellingstarrief. Wat dat betreft gaat het beter aan het dieselfront. Zowel de 115 pk sterke 1.6 e-HDI als de 150 pk leverende 2.0 BlueHDI en de RXH Hybrid4 komen wel in aanmerking voor 20 procent bijtelling. We reden met de 150 pk versie van de nog vrij verse (want pas sinds mei jongstleden leverbare) 2.0 liter BlueHDI. Deze dieselmotor - die ook volgend jaar voor 20 procent bijtelling in aanmerking komt – heeft meer dan genoeg in huis om de ruim anderhalve ton wegende 508 op gang te brengen en te houden. Kleine dissonant is alleen de trage reactie op het gaspedaal. Zeker wanneer je volgens de regels van Het Nieuwe Rijden de motor laag in de toeren houdt merk je meteen dat de motor aarzelt, de turbo moet duidelijk op gang komen. En als-ie dat dat wel doet, gaat dat overigens in alle rust. Hiermee sluit de aandrijflijn keurig aan bij het onderstel dat meer op comfort dan op dynamiek is opgezet. Al met al is de gefacelifte 508 nog steeds een prettige reisgenoot. Alleen of de doorgevoerde veranderingen genoeg zijn om straks de nieuwe concurrenten van het lijf te houden, daar zal de 508 nog een hele kluif aan hebben.
Uitgelicht aanbod
Lees ook
Occasiontest

Volvo V60 D6 AWD Plug-In Hybrid - Peugeot 508 RXH Hybrid4
Vergelijkende test

Mazda 6 - Peugeot 508 - Renault Talisman
Vergelijkende test

Ford Mondeo Wagon - Peugeot 508 SW - Volkswagen Passat Variant
Vergelijkende test

Peugeot 508 RXH HY4 - Volvo V70 D2
Vergelijkende test

Peugeot 508 - Kia Optima
Nieuws

Lezersreacties (115) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.