Peugeot 508 SW (2014) - Test

Nieuwe snorharen

115 reacties

Video
AutoWeek 39 2014
AutoWeek 39 2014

Je leest het in AutoWeek 39 2014

Peugeot is behoorlijk overtuigd van de kwaliteiten van de 508. De update halverwege z'n levenscyclus is dan ook vrij bescheiden. Kunnen de Fransen hiermee op tegen de vernieuwingsdrang van de concurrentie?

Peugeot heeft z'n vlaggenschip, de 508, opgefrist; klaargemaakt om binnenkort de strijd aan te kunnen met de nieuwe versies van de Passat, Mondeo en Superb. Een rigoureuze make over is het niet. Het is nog altijd de ruime auto die we al drie jaar kennen, alleen nu licht geretoucheerd. Het grootste nieuws is de neus met een grille die nu rechterop staat en enigszins doet denken aan die van de jongste Volvo's. Om verwarring te voorkomen is het logo met de leeuw van de motorkap naar de nieuwe grille verhuisd. Pontificaal. Net als bij de 505's en 604's van weleer. In het interieur lijkt alles bij het oude gebleven. De centrale multimedia-bedieningsknop op de middentunnel is komen te vervallen, daar zit nu een klein opbergvakje (waar eigenlijk alleen de sleutel in past). Voortaan moet je je zonder de knop redden met een touch screen. Alleen … dat werkt niet echt prettig. Wanneer je op het scherm drukt gebeurt er (in tegenstelling tot wat je zou verwachten) niet direct iets. Pas na een paar keer drukken komt er reactie, helaas dan ook op alle keren dat je voor niets gedrukt dacht te hebben. Jammer. Verder heeft de Franse D-segmenter nu ook een achteruitijcamera en een dode hoekwaarschuwingssysteem in de buitenspiegels. Da's toch iets wat we in kleinere auto's al met enige regelmaat zien. Maar goed, beter laat dan nooit. Slome turbo Technisch heeft Peugeot de 508 vrijwel omgemoeid gelaten. Het voornaamste nieuws is een nieuwe 165 pk sterke 1.6 benzinemotor. Helaas is de CO2-uitstoot van 129 gram per kilometer te hoog om voor de zakelijke rijder in aanmerking te komen voor het gunstigere 20 procent bijtellingstarrief. Wat dat betreft gaat het beter aan het dieselfront. Zowel de 115 pk sterke 1.6 e-HDI als de 150 pk leverende 2.0 BlueHDI en de RXH Hybrid4 komen wel in aanmerking voor 20 procent bijtelling. We reden met de 150 pk versie van de nog vrij verse (want pas sinds mei jongstleden leverbare) 2.0 liter BlueHDI. Deze dieselmotor - die ook volgend jaar voor 20 procent bijtelling in aanmerking komt – heeft meer dan genoeg in huis om de ruim anderhalve ton wegende 508 op gang te brengen en te houden. Kleine dissonant is alleen de trage reactie op het gaspedaal. Zeker wanneer je volgens de regels van Het Nieuwe Rijden de motor laag in de toeren houdt merk je meteen dat de motor aarzelt, de turbo moet duidelijk op gang komen. En als-ie dat dat wel doet, gaat dat overigens in alle rust. Hiermee sluit de aandrijflijn keurig aan bij het onderstel dat meer op comfort dan op dynamiek is opgezet. Al met al is de gefacelifte 508 nog steeds een prettige reisgenoot. Alleen of de doorgevoerde veranderingen genoeg zijn om straks de nieuwe concurrenten van het lijf te houden, daar zal de 508 nog een hele kluif aan hebben.
Peugeot 508
Peugeot 508 SWPeugeot 508Peugeot 508Peugeot 508 SWPeugeot 508Peugeot 508 SW

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (115) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum