Test: Honda Jazz Hybrid (2011)

Helaas, 't is geen diesel

82 reacties

Video
AutoWeek 9/2011
AutoWeek 9/2011

Je leest het in AutoWeek 9/2011

Honda werkt in rap tempo aan de 'hybridisering' van het modelaanbod. Na de Civic, Insight en CR-Z is er nu de Jazz met ambivalente aandrijving. Vanzelfsprekend tovert deze compacte jap een fiscale grijns op het gezicht van de prijsbewuste automobilist. Doet hij dat ook bij degene die rijplezier op de prioriteitenlijst heeft staan?

Wat zijn ze allemaal tevreden, die Jazz-rijders. Althans, zo blijkt uit de ranglijst van de AutoWeek Tevredenheidstrofee, waarin de compacte Honda steevast de eerste plaats inneemt. Dat brengt niet automatisch met zich mee dat je als auto dan ook in de verkoop-statistieken een topscore haalt. Want hoe goed die Jazz ook mag zijn, in het segment waarin hij opereert, zijn het de Europese merken die de lakens uitdelen. Dat heeft alles te maken met de fikse prijs van de Jazz. En dan is nog 't Nederlandse belastingklimaat, waartegen veel importeurs nu– terecht – beginnen te ageren. Veel auto's vallen volledig buiten de boot. Niet de kleine, zuinige diesels en hybride's trouwens; die varen wel bij de huidige fiscale regelgeving. Honda hoopt hiervan met de Jazz Hybrid ook 'n graantje mee te pikken, maar we kunnen op voorhand al zeggen dat dat niet mee zal vallen. Hij is domweg niet opgewassen tegen de aanschafprijs en de brandstofkosten van de belastingvrije dieseltjes in deze klasse.

Geen turbo
Tegelijk met de introductie van de hybride-versie heeft Honda de Jazz een lichte opfrisbeurt gegeven. Bumpers en lichtunits zijn anders en in het interieur worden andere materialen toegepast. Niet zo wereldschokkend allemaal. Op motorisch gebied blijft alles bij het oude, nog steeds de keuze uit een 1,2- of 1,4-liter dus. Die laatste is nu ook leverbaar met CVT (Continu Variabele Transmissie) en daar kunnen wij in Nederland, de bakermat van deze transmissie, best trots op zijn. Van een motorenbouwer pur sang als Honda valt het aanbod voor de Jazz eigenlijk een beetje tegen. Vooralsnog grijpt het merk niet naar de turbo en het begrip diesel komt ook niet voor in het vocabulaire. De Jazz krijgt geen zelfontbrander, om de doodeenvoudigereden dat Honda 'm niet in huis heeft. Inkopen bij een andere partij zou een optie zijn, in 't verleden gebeurde dat ook. Maar ja, het zijn alleen maar de Europeanen die deze brandstof op grote schaal stoken in hun personenauto's en gezien de te verwachten verkoopaantallen loont het de moeite niet om een Jazz diesel te ontwikkelen.

Volledig elektrisch
In Erlensee, onder de rook van Frankfurt, stappen we bij de Honda Academy achter het stuur van de Jazz Hybrid. Meteen valt weer op hoe ruim dat interieur van de Jazz is. Armen en benen hebben meer dan voldoende bewegingsvrijheid, ook op de achterbank. We rijden met een Elegance, dat is het middelste uitrustingsniveau. Automatische klimaatregeling en dito transmissie is trouwens standaard op de Hybrid. Dankzij die CVT komt de Jazz schokvrij in beweging en zolang je het gaspedaal niet te diep intrapt, blijft 't rustig in het vooronder. Dat is zeker niet het geval als we even later de snelweg op gaan. Om fatsoenlijk in te kunnen voegen, zul je even flink moeten accelereren en dat gaat gepaard met luid gebrul. De naald van de toerenteller staat continu bij het cijfer vijf. Het is de enige keerzijde van het CVT rijden, want verder voldoet deze transmissie uitstekend. Eenmaal op 130 km/h daalt het motor-toerental zelfs tot 2.500! Op 'n vlakke weg, welteverstaan. En ook op secundaire wegen houdt de aandrijflijn zich koest. Onder sommige omstandigheden, zoals bij 50 km/h constant, kan deze Jazz kortstondig volledig elektrisch rijden en is het benzineverbruik dus eventjes nul. En wie dat wil, kan met flippers achter 't stuur schakelen. De transmissie kent zeven voorgeprogrammeerde overbrengingen en in dat geval heb je niet te maken met een brullende motor.

Relatief hoog verbruik
Honda zegt vering, demping en besturing te hebben veranderd. De stabilisatorstangen zijn iets dikker en daardoor konden de veren een tandje soepeler worden, zonder dat de koets te veel overhelt. De Jazz blijft vrij stevig geveerd, maar is niet te hard. De besturing werkt precies en alles bij elkaar is de compacte Honda een goed sturende auto. We zijn natuurlijk nieuwsgierig naar het verbruik. Aan 't begin van de dag zetten we de verbruiksmeter op nul en drukken we de groene ecoknop in. Aan het eind van de middag toont de display een waarde van 6,6 l/100 km, dat is ruim boven de beloofde 4,5 l/100 km. We schatten zelf in dat een praktijkverbruik van 6,0 l/100 km reëel is, afgaande op de cijfers die de gelijkwaardig gemotoriseerde hybride Civic laat noteren op de website werkelijkverbruik.nl en die van de reviews op onze eigen site. Het gemiddelde voor die auto zit daar op 6,4 l/100 km. In 't B-segment zal deze Honda het moeten opnemen tegen de belastingvrije dieselconcurrentie. Zowel voor de particuliere als voor de zakelijke rijder telt iedere cent en vanuit dat oogpunt heeft deze hybride niet de beste kaarten. Ook al heeft hij dan standaard een automaat, vier deuren en een onberispelijke bouwkwaliteit. Misschien moet Honda maar eens bij Fiat aankloppen voor dat 1,3-liter dieseltje…

Honda Jazz Hybrid

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (82) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum