Ford Galaxy (2015) - Test
Full size Ford
40 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Met de jongste Espace is Renault een andere richting ingeslagen, Ford blijft met de nieuwe Galaxy echter gewoon verder gaan op de vertrouwde koers. Kan de grote Ford het segment van de full-size mpv's voor uitsterven behoeden?
De full-size mpv lijkt een uitstervende soort, naast Volkswagen met de Sharan (en dochter Seat met de Alhambra) en Renault (al kun je discussiëren over waar je de Espace wilt indelen) is Ford met de Galaxy één van de laatste der Mohikanen. Vrijwel alle fabrikanten die er pak 'm beet tien jaar geleden één in het programma hadden hebben de grote zevenzitter van de markt gehaald. Niet onbegrijpelijk, het is een moeilijke markt. De serieuze mpv wordt aan de onderkant bedreigd door de goedkopere midi-mpv en aan de bovenkant door de grote suv's, want laten we wel wezen: de Q7's en XC90's zijn niets anders dan zevenzitters met grote wielen. Het weerhoudt Ford er echter niet van om met een compleet nieuwe Galaxy te komen. Is dit de auto die de grote mpv's voor uitsterven kan behoeden?
Mondeo-basis
Naast de B-Max, C-Max en S-Max is de Galaxy de afronding naar boven van Fords Europese mpv-familie. En Ford blijft in het concept geloven, getuige de nieuwe Galaxy. Deze alweer derde generatie deelt net als de nieuwe S-Max z'n platformtechniek met de nieuwe Mondeo. Qua uiterlijk borduurt Ford voor de nieuweling verder op de designtaal die al bij generatie twee is ingezet, de gelijkenis is groot. Voordeel hiervan is dat dat een gunstige invloed op de inruilwaarde en dus ook de leaseprijs kan hebben.
Het dashboard is praktisch gelijk aan dat van de S-Max en dat betekent dat het overzichtelijk is ingericht, maar ook dat (met name voor de middenconsole) vrij hard en goedkoop ogend plastic is gebruikt. Bij een auto van dit kaliber hadden we het net even mooier verwacht. Wellicht dat we daarvoor moeten wachten op een luxere Vignale-versie.
Slimme sleutel
De grote innovatie zit in nieuwe functies zoals camera's in de voorbumper die 180 graden om de neus van de auto kunnen kijken, cruise control die de snelheid aanpast op basis van verkeersbordinformatie, multicontourstoelen met massagefunctie én de sleutel die je als ouder zo kunt programmeren dat de kinderen niet boven een vooraf ingestelde snelheid kunnen komen, ze de assistentie- en veiligheidssystemen niet kunnen uitschakelen en dat de audio-installatie het niet doet wanneer er geen veiligheidsgordels gedragen worden. Waar het bij deze auto natuurlijk om draait is de ruimte en de zitplaatsen. Waar bij de midi-mpv's de derde zitrij doorgaans niet echt serieus te nemen valt is dat bij de Galaxy beduidend anders. De hoofdruimte is in orde en zeker wanneer de tweede zitrij niet helemaal in z'n achterste stand staat kan de gemiddelde volwassene het er best even uithouden. Dat dit ook geldt wanneer je op rij twee zit, moge voor zich spreken.
Wanneer alle stoelen omhoog staan blijft er achter de derde zitrij nog 300 liter bagageruimte over, prima voor wat handbagage maar meer ook niet. Dat wordt al meteen een serieus stuk groter zodra je met een druk op de knop de stoelen op rij drie neerklapt, dan wordt het laadvolume plotseling 700 liter. De knoppen kunnen ook gebruikt worden om de stoelenleuningen van rij twee neer te klappen. Ze weer overeind zetten moet echter handmatig, wat gelukkig weinig kracht of vaardigheid vraagt, alleen de stoelen op rij zijn met een druk op de knop weer rechtop te zetten.
Goedmoedig
Ford voorziet de nieuwe Galaxy van een hele reeks diesel- als benzinemotoren, qua vermogen uiteenlopend van 120 tot 240 pk. Welke motoren er precies in Nederland leverbaar worden , dat is echter nog niet besloten
Wij reden een tweeliter 180 pk dieselmotor met handgeschakelde zesbak (de 180 pk-versie komt namelijk ook met automaat). Deze viercilinder doet zonder nare bijgeluiden of vervelende vibraties z'n werk. Maar sprankelen? Nee dat doet-ie niet. De turbo moet duidelijk even op gang komen voor er iets gebeurt. Toegegeven, de Galaxy is een flinke auto, maar 180 pk is daarentegen ook niet niks. We hadden net iets meer souplesse verwacht en kregen nu meer de indruk met een hooguit 150 pk sterke versie op pad te zijn. De Galaxy waarmee wij op pad zijn geweest is voorzien van voorwielaandrijving, voor wie de auto bijvoorbeeld voor wintersportvakanties wil inzitten biedt Ford ook een vier wiel aangedreven variant.
De auto ligt lekker stabiel op de weg, dat is Ford aan z'n stand verplicht. Toegegeven: een dynamisch onderstel verwacht je niet bij een grote zevenzitter; voor wie strak de hoek om wil heeft Ford genoeg andere opties. Maar de Galaxy maakt een iets te softe indruk, vooral achterin lijken de dempers het niet altijd helemaal te kunnen volgen. Wellicht een kwestie van de afstemming aanpassen, ze hebben nog even bij Ford: de Galaxy komt namelijk pas komend najaar. Dan zullen ook de prijzen bekend zijn.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Ford Grand C-MAX - S-MAX - Galaxy - Vergelijkende Test

Mitsubishi Colt is terug: goed voorbeeld doet goed volgen

Voor €10.000 geniet je van open rijden met deze klassieke cabriolets

Jeep Wagoneer (1978) - In het Wild

Dit kost je reis naar Barcelona aan tol

Lezersreacties (40) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.