Rij-impressie BMW Z4
Uitgestoft
46 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Met ingang van de nieuwe generatie nemen we afscheid van de stoffen kap op de BMW Z4. Ook is de auto stukken sierlijker en minder bonkig geworden. Is deze roadster daarmee tot de orde van dameskapperscabrio's toegetreden? Die angst hebben we gisteren in het Zuid-Spaanse Alicante achtergelaten. Rij mee!
Laten we beginnen met de zurigheid van ons af te schrijven, dan kan het daarna alleen nog maar leuk worden. We zijn immers in Alicante, Zuid-Spanje, de lente is hier volop aangebroken en we hebben vandaag de beschikking over de opvolger van een van de betere roadsters van de afgelopen tijd, de BMW Z4. Waarom heeft BMW in 's hemelsnaam besloten deze auto van een hard vouwdak te voorzien? Waarom is nu ook bij deze prachtige roadster het klassieke stoffen kapje verdwenen? Dat de 3-serie een hardtop heeft gekregen, daar valt nog wel wat voor te zeggen. En dat de Peugeot 308 CC zo'n hydraulische laadklep heeft, soit. Maar een beetje Z4-koper heeft toch zeker wel een 5-serie Touring voor de dagelijkse boodschappen? De gemiddelde Z4-rijder heeft toch zeker wel een huis dat groot genoeg is om de Z4 veilig en droog binnen te zetten? En die enkele klant die dat niet heeft, kan er dan toch altijd nog zo'n omgekeerde zandbak bij kopen? BMW heeft wel degelijk canvas overwogen, maar zag toch meer in de voordelen dan in de nadelen van aluminium. Deze constructie is maar dertig kilo zwaarder dan de stoffen kap van de vorige Z4, en bij het openen verschuift er twintig kilo massa effectief naar achteren, aldus Z4-projectleider Olaf Kolk. Voorwaarde was wel dat de Z4 zijn voorkomen als roadster niet verliest door deze constructie en toegegeven, dat is gelukt. Opmerkelijk is dat BMW zijn Z4 de enige volwaardige roadster met opvouwbaar klapdak noemt. Zijn ze de Mercedes-Benz SLK dan vergeten? "Die heeft een hoog oplopende taillelijn, dat noemen wij geen echte roadster", zo verwijst Kolk de SLK naar het rijk der wannabees. Feit is dat de achterkant van de Z4 prachtig vloeiend afloopt, en ook de rest van de lijnen zijn sierlijker geworden. Dat valt wellicht te verklaren doordat deze Z4 is ontworpen door twee vrouwen.
Macho
Is de Z4 daarmee dan definitief toegetreden tot de orde der dameskapperscabrio's? Gelukkig is het antwoord daarop 'n eenduidig nee. Want hoe je het ook wendt of keert, de Z4 is wederom een macho om te zien. De brede, lage nieren geven de voorkant een rank en snel gezicht, de neus lijkt welhaast oneindig lang, de zijkant wordt getekend door enkele minimalistische, vloeiende en vlijmscherpe vouwen en aan de slanke, strakke en schuin aflopende achterkant is op geen enkele manier te zien dat er een vouwdak in schuilgaat. Al met al is de Z4 ten opzichte van de vorige een stuk eleganter geworden, maar zonder in te boeten aan stoerheid.
En dan hebben we het alleen nog maar over de looks. Van de drie motorversies heeft BMW bij de introductie alleen de zwaarste rijklaar, dus we gaan op pad met de 35i. Een hele reeks identieke auto's met de DCT zeventraps automaat met dubbele koppeling staat klaar op de luchthaven van Alicante, maar we willen de handbak rijden. Even zeuren loont, en even later wordt er van achter de coulissen een met zo'n heerlijke, directe zesbak tevoorschijn getoverd. Het feest kan beginnen. De zitpositie is wederom fantastisch. Hoewel je voor het gevoel net iets hoger zit dan in de oude Z4 (komt misschien door de veelvoudig elektrische verstelling in ons exemplaar), schraap je nog steeds bijkans met je billen over het asfalt, kietelt de achteras je stuitje en geeft de hoge, schijnbaar oneindig lange neus dat typische gevoel dat je nog maar in weinig roadsters tegenkomt. Alle Z4's zijn standaard uitgerust met Dynamic Drive Control, een systeem dat je met knoppen op de cardantunnel bedient. Je kunt kiezen uit de standen Normal, Sport en Sport Plus. Beïnvloed worden de besturing, de gaspedaalrespons en de mate van ESP. In Sport Plus is het ESP volledig uitgeschakeld, maar dat betekent niet dat je aan de goden bent overgeleverd. De taken worden dan overgenomen door DSC, Dynamic Stability Control. Het leuke daarvan is dat het een heel aardige mate van wielspin en slip toelaat, ruim genoeg om leuk te spelen en indruk te maken op de omgeving, maar niet genoeg om het predikaat fool proof te verliezen.
Liefhebbers van de eerste generatie zullen hun nieuwe Z4 waarschijnlijk het liefst in Sport Plus rijden, want dan benadert hij het sportieve karakter van zijn voorganger het best. Heerlijk directe besturing, een lekkere dosis overstuur en een gretig vooruitspringende auto die zich werkelijk vastbijt in het asfalt zijn dan je deel. Wie voor het optionele M-onderstel heeft gekozen, krijgt in standje Sport Plus bovendien ook nog eens een straffere afstelling van de dempers. Het feest wordt helemaal af gemaakt met het diepe geronk van de zespitter en de hese uitlaatplofjes bij het schakelen.
Al met al een heerlijke roadster in het hoge segment. Met de kap dicht is het een prachtige coupé, met de kap open een betoverend mooie roadster. We blijven erbij dat daar canvas bijhoort, maar toegegeven, niet eerder werd een opvouwbare hardtop zo mooi weggewerkt. Anders dan bij veel concurrenten kan hij niet rijdend worden bediend, en dat heeft met veiligheid te maken. Allereerst is het bij een frontale botsing toch meer gewicht dat de inzittenden op hun hoofd kunnen krijgen, bovendien is tijdens de procedure het derde remlicht niet zichtbaar.
Geen diesel
Er is de laatste tijd veel gespeculeerd over het gamma van de nieuwe Z4. Prototypes met stoffen kap voedden de verhalen dat BMW net als Mazda met de MX-5 zijn klanten de keuze zou bieden. Gebeurt niet, zegt BMW. Er zou een diesel komen om de Audi TT Roadster van repliek te dienen. "Nee", zegt Olaf Kolk, "een diesel heeft in een roadster niets te zoeken." Komt er een coupé? "Jazeker, daar heb je vanmiddag in gereden, en die kan toevallig ook open". Omdat de Z4 in gesloten toestand redelijk wat bagageruimte biedt en een skiluik heeft, vindt BMW hem praktisch genoeg om voor de coupé door te gaan. Alleen de komst van een V8 M-versie wordt (ietsjes) minder resoluut ontkend. Vooralsnog geen plannen, maar wie weet wat de toekomst brengt. We hebben de enorme kap even opengedaan; daar past volgens ons best een V8 onder.
Toekomstmuziek, maar veel concreter is dat de Z4 die we vandaag reden, op 9 mei naar Nederland komt. Net als de twee lichtere varianten, de 30i en de 23i. De instapper kost € 48.500, voor tien mille meer krijg je de 30i en het voorlopige topmodel staat voor 66 mille in de lijsten. De twee laatstgenoemden hebben standaard leren bekleding en stoelverwarming, alle versies hebben af fabriek het Dynamic Drive Control. Alledrie de motoriseringen hebben standaard een zesversnellings handbak. De 35i krijgt tegen meerprijs de zeventraps DCT automaat met dubbele koppeling. Voor de 23i en de 30i is er een conventionele zestraps automaat.
Lezersreacties (46) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.