Rij-impressie Audi R8 GT Spyder

Het open einde

57 reacties

Video
AutoWeek 46/2011
AutoWeek 46/2011

Je leest het in AutoWeek 46/2011

Een R8 Spyder 5.2 FSI Quattro is je een beetje te gezapig? Schrijf je dan in voor een van de twee R8 GT Spyders die naar Nederland komen. Wij reden alvast met nummer 000.

Neem het intro van dit verhaal gerust met korreltje zout. Of twee. Want een Audi R8 GT Spyder is wel iets meer actiemodel dan, pak 'm beet, een Hyundai i10 met een gratis mattenset en radio/cd-speler. In Ingolstadt, de thuishaven van Audi, gingen ze bij het bouwen van de GT over meer dan één nacht ijs. Sterker, voordat er überhaupt iets werd gebouwd, werd er eerst iets uit elkaar gehaald. Een R8 V10 Spyder, om precies te zijn. Tot het laatste boutje. Althans, dat vermeldt het persbericht; of het echt zo is gegaan, zullen we nooit weten maar dat maakt voor het eindresultaat weinig uit. Dat is namelijk een gewichtsbesparing van 85 kilo. Bij de dichte versie van de R8 V10, die eerder aan de beurt was, werd er zelfs 100 kg beknibbeld. Per onderdeel werd bekeken of het weggelaten zou kunnen worden en zo niet, of het dan in ieder geval lichter gemaakt zou kunnen worden. Met z'n aluminium spaceframe en koolstofvezel carrosseriedelen is de R8 al niet een van de zwaarste in z'n soort maar een waslijst aan gewichtsbesparende maatregelen (zie kader) zorgde ervoor dat deze gestripte Spyder nu nog slechts 1.640 kilogram weegt. Op zich best veel maar in de categorie supersportwagens gewoon een prima waarde. Al moet gezegd worden dat zustermerk Lamborghini het met z'n lichtgewicht Gallardo LP570-4 Spyder Performante nog een stuk beter doet: 1.485 kilo. Een beetje flauw word je er wel van, het feit dat het VW-concern het Italiaanse topmerk altijd voortrekt – de Lambo heeft ook nog 'ns 10 pk meer dan de R8 GT - zelfs al bouwen ze bij Audi de meest heftige R8 ooit… Maar goed, er is altijd baas boven baas.

Sneller dan een Gallardo

In ieder geval verslaat de R8 GT Spyder z'n Zuid-Europese collega op een onderdeel: de sprint van 0 naar 100 km/h. Al moet je van goeden huize komen om 0,1 seconde – de Gallardo heeft 3,9 seconden nodig, de R8 3,8, 0,3 tellen sneller dan de 'gewone' V10 Spyder – verschil te merken. Maar dat het hard gaat, is een waarheid als een koe. De topsnelheid is 317 km/h, de oplage van de R8 GT Spyder 333 stuks. Dat laatste getal blijkt nergens op gebaseerd te zijn, ondergetekende ging er in eerste instantie vanuit dat het iets met de topsnelheid te maken zou kunnen hebben. Niet dus. Maar 317 km/h zonder dak is ook best hard. Dito mét dak, overigens. Van die 333 exemplaren zijn er twee bestemd voor Nederland, nog helemaal naar eigen smaak af te mixen want ze zijn nog niet verkocht. Wie wel gecharmeerd is van zo'n GT en nog ergens 280.000 euro heeft liggen slingeren, sla je slag. Misschien belangrijk om te weten of het de moeite waard is, zo'n afgetrainde Spyder. Bij de fabriek in Ingolstadt staat een matgrijs-blauwe voor ons klaar – op winterbanden. We begrijpen Audi's voorzichtigheid in deze regio waar de winter inmiddels op de loer ligt maar het vriest vandaag niet, laat staan dat er ijzel of sneeuw op de weg ligt. Wie wel eens onder normale weersomstandigheden de limiet van z'n auto heeft opgezocht op winterbanden, weet dat het weg- en remgedrag er niet beter van wordt. Sterker: onder deze omstandigheden ben je met normale banden veel beter af. Een GT Spyder op winterbanden is als salsadanser op moonboots. Wat dit absolute topmodel dus écht kan, daar gaan we vandaag niet achter komen. Maar om zo'n R8 GT daarvoor nu te laten staan…

Moeizaam huwelijk

Audi en spannend rijdende auto's; het is vaak een moeizaam huwelijk. Indrukwekkende creaties hoor, al die S-en en RS-en, maar in vergelijking met de directe concurrentie altijd wat braaf, zakelijk en emotieloos. Dat komt met name door hun Quattro-vierwielaandrijving, dat garant staat voor een veilig en voorspelbaar weggedrag maar daar zitten bestuurders van snelle auto's nu eenmaal niet altijd op te wachten. Die willen juist sensatie en daarom zijn nagenoeg alle supersportwagens achterwielaangedreven. Dat maakt het leven namelijk nét even uitdagender. Audi begrijpt dat ook wel maar ze zetten natuurlijk niet meteen de hele bedrijfsfilosofie overboord. Dus heeft ook de GT Quattro-aandrijving. Maar dan wel met zeer sterke nadruk op de achterwielen; 85 procent van de aandrijfkracht gaat daar – onder normale omstandigheden – naartoe, verliezen de voorwielen grip dan stuurt de elektronica nog wat meer aandrijving naar de voorwielen maar nooit meer dan 30% waardoor deze R8, met een beetje smokkelen, eigenlijk een veredelde achterwielaandrijver is. En da's ook wel eens een keer leuk in een Audi! Het betekent wel dat je goed op je hoede moet zijn want onbewust reken je erop dat Quattro de boel wel weer in het gareel trekt in de bocht. Maar in dit geval is het de achterkant die met je aan de haal gaat wanneer het te hard gaat. Dan draait het ESP overuren – dat doet de traction control sowieso al bij accelereren – om alles netjes binnen de lijnen te houden. Wie wil 'spelen' schakelt het ESP uit maar daar hebben we ons maar niet aan gewaagd op de smalle Duitse binnenwegen. Belangrijker is de wetenschap dat het kán.

Stoerdoenerij

Met alleen een paar pk erbij en wat kilo's eraf ben je er nog niet, dan kun je net zo goed je R8 V10 laten chippen en er alleen een paar kuipstoeltjes in zetten. Zowel uiterlijk als innerlijk werd aangepakt waardoor de GT zich echt onderscheidt van de rest. In het interieur de eerdergenoemde Recaro-kuipstoelen, die het grootste steentje (ruim 31 kg) bijdragen aan de gewichtsbesparing. Verder veel alcantara en carbon, afgemaakt met een bijzondere pook met bovenop het nummer van de auto. De onze was nummer 000 van de 333 – waardoor je er volgens mij in totaal uiteindelijk 334 overhoudt, maar dit terzijde. Aan de buitenkant zien we een splitter en extra DTM-achtige vleugeltjes aan de voorbumper, aan de achterkant trekken de diffusor en de grote spoiler de meeste aandacht. Die laatste zit er niet voor de show en stoerdoenerij, die draagt daadwerkelijk bij aan meer neerwaarste druk in snelle bochten. Het met 1 cm verlaagde onderstel doet dat ook, waardoor je met een GT harder de hoek om kunt dan ooit tevoren. De GT voelt ook harder aan dan we gewend waren, gewoon meer 'hardcore' en da's ook precies de bedoeling. Om de wegligging verder te optimaliseren werd het camber van de wielen – de hoek waaronder de wielen staan ten opzichte van het wegdek - aangepast. Een kritiekpuntje op de R8 was dat de besturing nog wel wat scherper zou kunnen. Door die aanpassing van de wielstand reageert de R8 alerter op stuurbewegingen en krijgt de auto het karakter dat bij 'm past. Aan de versnellingbak werd, op wat gewichtsbesparing na, niet gesleuteld. Dat is dus dezelfde zestraps R-Tronic-bak die we al kenden en die ook in de eerdergenoemde Gallardo huist. Een bak met twee gezichten: traag als dikke stront wanneer je op zondagmiddag-boulevardtempo tuft, zo scherp als een scheermes – schakeltijd 0,1 seconde - wanneer er serieuze actie in de tent komt. Dan is zo'n gerobotiseerde handbak eigenlijk leuker dan een bak met dubbele koppeling, hij geeft echt serieuze klappen – helemaal wanneer je een keer de lauch control-functie probeert. Al blijft zelf poken natuurlijk het allermooiste maar dat zit er bij deze limited edition niet in; alle GT's worden afgeleverd met R-Tronic.

Onbeschoftheid

Een van de gewichtsbesparende maatregelen is het bezuinigen op isolatiemateriaal. Ook tussen cockpit en motorruimte, waardoor de 5.2 V10 nog een tandje harder in je nek staat te brullen. Niet dat dit ooit vervelend wordt; het gebrom, gehuil en – hoe verder je richting de maximale 9.000 tpm klimt - uiteindelijk gejank blijft eeuwig verslavend. Boven de 3.000 tpm gaat er een klep in het uitlaatsysteem open waardoor de klankkleur wat dieper wordt. Beetje kunstmatig misschien maar daarom niet minder lekker. Audi heeft met de R8 GT Spyder bewezen wel degelijk een echte supersporter te kunnen bouwen die de broodnodige onbeschoftheid herbergt. Door de uiterlijke veranderingen ziet-ie er ook nog eens serieus gemeen uit. Zo heftig als een Lamborgini is-ie daarentegen niet en dat heeft dan weer alles te maken met de bedrijfsfilosofie van het Volkswagen-concern. En dan is het nu afwachten of deze GT de heftigste R8 van de reeks blijft. Misschien weten ze in Ingolstadt straks ineens nog ergens 100 of 150 kilo gewicht te besparen...

Audi R8 GT Spyder
Audi R8 GT SpyderAudi R8 GT SpyderAudi R8 GT SpyderAudi R8 GT SpyderAudi R8 GT SpyderAudi R8 GT SpyderAudi R8 GT SpyderAudi R8 GT SpyderAudi R8 GT SpyderAudi R8 GT SpyderAudi R8 GT Spyder

Lezersreacties (57) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.