Test: Range Rover

Weelde en weldaad

69 reacties

Video
AutoWeek 15 2022
AutoWeek 15 2022

Je leest het in AutoWeek 15 2022

Nee, het is geen lage sportwagen en net zo min een cabrio. Maar voor het overige biedt de nieuwe Range Rover zo’n beetje alles wat je wenst, vanaf 2024 zelfs als EV. Heeft een Jaguar XJ nog bestaansrecht?

Het ladderchassis maakte twintig jaar geleden al plaats voor een zelfdragende carrosserie, maar verder is er aan het concept van de Range Rover nog nooit zoveel veranderd als nu bij de compleet nieuwe vijfde generatie. Die is er als zevenzitter, maakt deel uit van het ­internet der dingen en hij komt in 2024 ook met een volledig elektrische aandrijflijn. Dat hadden ze in Solihull in 1970 niet kunnen bevroeden. Bij Land Rover zeggen ze dat deze machine in het terrein nog altijd bij de absolute top hoort – ze zijn het aan hun stand verplicht – maar dat zowel het comfort als het weggedrag naar een nog hoger plan zijn gebracht. Toeval of niet, er is op dit moment geen Jaguar XJ in het leveringsprogramma, al wordt er wel een nieuwe verwacht. Maar maakt deze luxe terreinmastodont de Jaguar XJ niet volkomen overbodig?

Wol en keramiek

Na een hoge instap kom je binnen in een wereld van weelde en weldaad, waar alles wat je ziet is afgewerkt met hout, leer, wol en als je wilt keramiek. Het ziet er schitterend uit en voelt prettig aan, topklasse. Dat geldt ook voor het zitcomfort op de fijne stoelen die in alle richtingen voor de juiste ondersteuning zorgen. Alles wil je behagen en het verblijf veraangenamen. Daartoe is er verder in de auto een waaier aan ­assistentie- en veiligheidssystemen. Luxe is ook de overzichtelijke bediening. Er is een semi-vrijstaand, digitaal instrumentarium dat de meest essentiële informatie helder en overzichtelijk presenteert. Nog fijner is het head-up display, al moet je dan wel even je zonnebril met Polaroid-glazen afzetten.

Haptisch effect in touchscreen

Veel functionaliteit controleer je via het centraal op het dashboard geplaatste, licht gebogen infotainmentscherm. Doorgaans zijn we geen voorstander van te veel touchbediening omdat het veel aandacht vraagt. Het scherm in de Range Rover is echter een stap in de juiste richting. Wanneer je vinger het raakt, gaat het systeem niet direct over tot actie maar gebeurt er pas iets als je wat harder drukt, waarbij het lijkt alsof je de glasplaat subtiel ‘indrukt’ als een knop met tegendruk. Een haptisch effect. Er is ook nog het nodige buiten het multimediasysteem gehouden; je kunt nog genoeg regelen en bedienen met toetsen. Eventueel doe je dat blind, zonder je blik van het verkeer af te wenden.

Pook is terug

Bij Jaguar Land Rover hebben ze in het ­vorige decennium de pookknop in de ban gedaan ten gunste van een uit de middentunnel oprijzende draaiknop. Inmiddels is de pook terug, al is ‘pook’ gezien de lengte misschien niet het juiste woord. Hij ziet er strak uit, al gaat de bediening niet altijd even lekker: het is zaak dat je de knop aan de achterkant van de pook goed indrukt – en dat schiet er bij enigszins gehaast ­manoeuvreren nog wel eens bij in. Ook de transmissie in neutraal zetten (nodig om de terreinversnelling in of uit te schakelen) vraagt een beetje gevoel, je beweegt de pook al snel voorbij de N. Die oude draaiknop was zo gek nog niet.

Spraakbediening Alexa

Nieuw is spraakbediening via Alexa. Je kunt op die manier zelfs verbaal je agenda raadplegen of thuis alvast de lampen aandoen. Althans, zolang er draadloos contact is met het wereldwijde web, en dat was in de buitengebieden waar we voor het eerst met de nieuwe Range Rover reden niet steeds het geval. Maar goed, in Nederland levert dat doorgaans geen problemen op.

Zevenzitter heeft langere wielbasis

De afstand tussen voor- en achteras is met 7,5 centimeter toegenomen. De extra centimeters komen vooral ten goede aan de achterpassagiers, want net als die voorin zitten ze als een vorst. En meen je achterin toch meer beenruimte nodig te hebben, dan kies je voor de versie met langere wielbasis en krijg je er 20 centimeter beenruimte bij. De LWB is ook verkrijgbaar met een derde zitrij. Niet dat je daar met een boven­gemiddeld postuur iets te zoeken hebt, maar het voldoet ruimschoots om een team junioren naar een uitwedstrijd te brengen.

Ook als vierzitter

De lange versie is er ook als vierzitter, de achterbank is dan vervangen door twee in alle richtingen verstelbare super-de-luxe stoelen van businessclassniveau. Op de middenconsole tussen die stoelen achterin vind je dan een compact touchscreen waarmee je een tafel (desgewenst met stijlvol houtmozaïek) uit de middenconsole ­omhoog kunt laten komen of waarmee je de deur van de koelkast opent.

Luchtvering

Luchtvering en elektronisch geregelde schokdempers zorgen dat deze grote comfortbubbel welhaast over de weg zweeft. Hobbels en bobbels worden weggefilterd, zonder dat het te veel deint. De elektrisch verstelbare stabilisatorstangen houden de auto ook in bochten keurig vlak. In het ­terrein kunnen ze helemaal ­losgekoppeld worden om optimaal de ­ondergrond te blijven volgen.

Vierwielbesturing

Voortaan is er ook standaard vierwiel­besturing. Hierdoor gaat de forse machine op parkeersnelheid met een draaicirkel van slechts 10,9 meter de hoek om, als een compacte middenklasser. Boven de 50 km/h sturen de achterwielen met de voorwielen mee en gaat de auto heel stabiel en koersvast over de weg. De besturing is ­behoorlijk bekrachtigd, wat hem enigszins afstandelijk maakt. De nadruk ligt bij deze auto dan ook niet op dynamiek, maar op comfort. Evengoed gaat de Range Rover precies daar waar je wilt dat hij gaat, ook als je het tempo opschroeft. Voor sportief rijgedrag moet je een ­andere auto nemen. ongebaande padenNaast comfort is een andere kernwaarde: off-road door blijven gaan waar de rest moet opgeven. Ook deze generatie vijf blijkt weer prima in staat je over ongebaande paden naar de andere kant van je landgoed te brengen. Een batterij elektronische hulpsystemen maken terreinrijden kinderspel. Het hangt meer van je ­eigen doorzettingsvermogen af dan van de capaciteiten van de auto of je wel of niet op je bestemming aankomt.

V8 van BMW

Natuurlijk is een Range Rover geen Range Rover als je hem niet met een V8 kunt ­krijgen. Dus die is ook dit keer weer van de partij. De krachtbron van dienst is de 530 pk 4,4 liter achtcilinder die we ook kennen uit de BMW’s 5- en 7-serie en de X5 t/m 7. In Engelse dienst heeft hij geen moeite om de dik 2,5 ton wegende 4x4 rap op gang te brengen. Het V8-geluid komt ook als je hem op zijn staart trapt slechts in gedempte mate binnen. Geluidsisolatie is van hoog niveau, daarnaast is er ook nog actieve ­geluidsonderdrukking via speakers in de hoofdsteunen. Het maakte de Range Rover tot een echte stiltecoupé. Behalve de V8 staat er ook een reeks drieliter zescilinder lijnmotoren in het programma, JLR’s eigen Ingenium-motoren. Er is een 400-pk ben­zinemotor waarmee je in de praktijk ook niets tekort komt, en die haast nog stiller is dan de V8. Verder zijn er maar liefst drie dieselvarianten, die pieken bij 250, 300 en 350 pk. Niets ten nadele van de benzine­motoren, maar die 350 pk diesel is onze ­favoriet – weliswaar met een nipte voorsprong, maar toch. Hij mag dan wel minder pk’s hebben, met z’n 700 Nm weet hij prima partij te geven. Dat koppel is dan ook nog beschikbaar van 1.500 tot 3.000 toeren per minuut. Geweldig hoe die krachtbron kan werken. Geen moment hebben we het ­gevoel dat hij op zijn tenen moet lopen. En diep in ons hart vinden we het timbre van deze zes-in-lijn mooier klinken dan dat van de V8. Alle motoren werken voorbeeldig samen met de achttrapsautomaat van ZF. Die transmissie heeft zich allang bewezen terwijl de elektronica nog verder verfijnd lijkt. Je ervaart nimmer een aarzeling ­wanneer je het gas intrapt.

Plug-in hybride met snelladen

Later dit jaar is de zescilinder benzine­motor ook leverbaar als plug-in hybride, in twee vermogensvarianten: 440 pk en 510 pk systeemvermogen. Onder de vloer zit dan een 38,2-kWh accupakket waarop de auto volgens WLTP 113 kilometer ver zou moeten kunnen komen. Aardig detail is dat je die accu niet alleen aan de wisselstroompaal kunt laden, maar ook met 50 kW aan de gelijkstroomsnel­lader. Zeldzaam bij PHEV’s. Leuk om te ­weten dat die voor Nederland financieel ­gezien interessante PHEV’s later dit jaar komen, maar wanneer je er nu een bestelt wordt je geduld op de proef gesteld: de wachttijden voor de nieuwe Range Rover ­lopen nu al op tot eind 2023. Schrale troost, je hebt tot die tijd alle gelegenheid om de lange lijst met drieletterige afkortingen van alle assistentie- en veiligheidssystemen uit je hoofd te leren. Het zijn systemen die op de achtergrond druk bezig zijn ervoor te zorgen dat je ontspannener uitstapt dan je bent ingestapt.

Bentley en Rolls-Royce opgepast

Topklasse is overigens niet alleen een lange lijst van voorzieningen aan boord, het is ook de zorg waarmee alles is afgewerkt. Die zorg is bij de nieuwe Range Rover groot. Bentley en Rolls-Royce kunnen niet op hun lauweren rusten. En of de nieuwe Range Rover een Jaguar XJ overbodig maakt? We kunnen ons goed voorstellen dat je je door de week achterin de Range Rover laat chaufferen en in het weekend zelf het stuur ter hand neemt, en echt niet alleen om te green lanen. Pas wanneer je meer dynamiek zoekt heeft een lagere auto toegevoegde waarde.

Signalement

Merk Land Rover
Model Range Rover P530 First Edition
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 8 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving 4wd
Prijs € 239.361

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V8, mild-hybrid
Cilinderinhoud 4.395 cc
Maximaal vermogen 390 kW / 530 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 750 Nm bij 1.800 tpm
Inhoud brandstoftank 90 l
Lengte / breedte / hoogte 5.052 mm / 1.990 mm / 1.870 mm
Wielbasis 2.997 mm
Massa leeg 2.585 kg
Laadvermogen 765 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 3.500 kg / 750 kg
Banden275/40R23Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 4,6 s
Brandstofverbruik 11,7 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 265 g/km

Lezersreacties (69) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.